Metoda de antrenament moderna sau… eficienta?
Exista loc pentru seriile cu multe repetari intr-un program modern de culturism? Sau doar seriile de 6-12 repetari sunt singurele eficiente?
Unii culturisti au respins ideea de a face mai mult de 25 de repetari pe serie, considerand acest lucru o pierdere de timp, lipsa de eficienta sau pur si simplu stupiditate. Dar ridicarea unor greutati mari an dupa an, facand doar 2, 4 sau 5 repetari pe serie, isi lasa amprenta asupra asupra batranului nostru corp, care conduce de multe ori la o uzura permanenta.
Pe de alta parte, cei trecuti bine de 30 de ani pot ajunge la concluzia ca nu mai pot si nici nu mai vor sa ridice greutati enorme cu care se “luptau” pe cand abia trecusera de 20. Asta nu inseamna ca vor sa renunte la a se antrena cu greutati cand imbatranesc in favoarea unor activitati precum mestecatul gumei sau vizionarea telenovelelor, ci ca pot considera alte metoda de antrenament.
Ceea ce trebuie sa facem este sa adaptam antrenamentul pentru a reflecta realitatile imbatranirii, ramanand in acelasi timp mult mai puternic ca sedentarul de rand. Seriile cu greutati mai mici si repetari mai multe nu sunt doar pentru supravietuitorii crizei varstei de mijloc. Seriile cu multe repetari sunt foarte solicitante cand sunt facute intr-o forma stricta si cu o respiratie corecta, fiind benefice pentru orice sportiv in oricare dintre etapele carierei lui sportive.
Sunt eficiente, in special, pentru grupele musculare mari: cvadricepsi, spate si fesieri, zone care raspund in mod natural la antrenamentul de rezistenta. Grupele musculare mai mici, cum ar fi bratele, par sa nu raspunda asa bine la acest tip de antrenament cu mega-repetari.
Metoda de antrenament cu multiple beneficii
Un culturist faimos, care a obtinut rezultate excelente folosind seriile cu multe repetari, a fost Tom Platz, profesionist in anii ‘80. In timpul antrenamentelor pentru concursul “Mr. America”, in 1977, facea genuflexiuni cu 100kg, executand serii de 100 repetari. La un moment dat a facut 25 de repetari cu mai mult de 180kg. El a descoperit destul de repede, dupa ce a inceput sa se antreneze, ca seriile cu multe repetari pentru picioare stimulau dezvoltarea si fibrarea asa cum seriile cu putine repetari si greutati mari nu reuseau.
Chiar si culturistii necompetitivi pot profita de pe urma seriilor cu multe repetari.
Genuflexiunile cu bara sunt un exercitiu excelent cand vine vorba despre serii cu multe repetari deoarece adauga masa si fibrare coapselor asa cum nu multe exercitii o pot face.
De exemplu, daca puteti face 5 repetari cu 140kg, la genuflexiuni, incercati sa faceti 3-4 serii de 50 repetari cu 70kg. Veti fi uimiti nu doar de “arsura” adanca din muschi, dar si de beneficiile cardiovasculare.
Seriile cu multe repetari va forteaza sa reduceti substantial greutatile si va vor proteja incheieturile pe termen lung.
dupa Ironman