In ultimii ani, in cautarea lor perpetua pentru noi metode de antrenament, mai eficiente, culturistii profesionisti au inventat si apoi au dezvoltat cateva metode de antrenament, noi, exotice, as putea spune. O sa discut aici doar 3 dintre ele, pe care le-am incercat si eu.
Antrenamentul cu burete pe bara
Metoda m-a ajutat sa fac mai multe repetari cu bara, in special la impinsul orizontal, asa ca o consider buna si ii acord 3 puncte, pe o scara de la 1 la 5, deoarece mai multe repetari cu aceeasi greutate inseamna mai multa masa musculara. Are eficienta maxima la greutati medii cu care puteti efectua 8-10 repetari fara burete.
Antrenamentul cu scanduri
Tot impinsului din culcat i se adreseaza si aceasta metoda. Initial, s-a utilizat doar o scandura, dar am vazut tipi care foloseau pana la 3 scanduri. In esenta, trebuie sa plasati 1-3 scanduri pe piept pentru a scurta cursa exercitiului. Ele trebuie tinute de cineva, ca in poza.
Metoda a fost dezvoltata initial de powerlifteri si abia apoi a fost preluata de culturisti. Ea se adreseaza in special celor cu tricepsii mai slabi, care pot desprinde bara de pe piept, la impinsul din culcat, dar nu pot sa treaca de punctul mort de la jumatatea cursei. Puneti scandurile pe piept si veti tinti direct aceasta problema deoarece veti antrena prioritar acea parte a miscarii. Nu uitati sa faceti si cateva serii cu miscari complete, fara scandura, dupa aceea, pentru a nu pierde din forta pe care o aveti in partea de jos a miscarii. Ii acord doar 2 puncte din 5.
Antrenamentul cu lanturi
Se preteaza la mai multe exercitii: impins cu bara, genuflexiuni cu bara, flexii cu bara, flotari la paralele, indreptari si impins cu bara pentru umeri. In esenta, la toate exercitiile la care in mod natural corpul are mai multa forta cand bara se departeaza de sol. Metoda consta in atasarea unui lant foarte greu de bara sau de corp, suficient de lung incat o parte sa stea pe pamant. In momentul cand bara sau corpul de care a fost atasat lantul urca, sunt ridicate din ce in ce mai multe zale de la sol, crescand greutatea ridicata de sportiv.
In general, la miscarile mentionate toata lumea e mai puternica in partea de sus a miscarii, dar pana acum nu aveam o metoda sa marim „din mers” greutatea la fiecare repetare. Gandeste-te la genuflexiuni. Daca sunt facute pana jos, greutatea maxima folosita este cea cu care poti pleca din punctul cel mai de jos. In partea de sus a miscarii, poti folosi mult mai multe kilograme. La fel si la flotari la paralele si la celelalte exercitii mentionate. Folosirea lanturilor rezolva aceasta problema si iti da posibilitatea sa folosesti o greutate mai mare in punctele unde esti mai puternic. Metoda este excelenta pentru stimularea masei musculare si primeste de la mine 5 puncte din 5.
Incearca cele 3 metode si iti garantez o stimulare puternica a masei musculare. Mai ramane sa adaugi si restul de componente pentru succes: alimentatie, suplimentatie si odihna suficienta.
Florin Uceanu
18 titluri de campion national