Metode de slabit “revolutionare”
Exista o tendinta a tuturor posturilor de televiziune de a “ataca” problema kilogramelor in plus, in special in anumite perioade ale anului. Cu aceasta ocazie, am vazut ca se perinda pe la televizor tot felul de specialist in masaj, reflexoterapie, cosmetica electrostimulatoare, cristaloterapie etc., care ne explica beneficiile unor “metode de slabit” precum masajul, impachetarile, sauna, folosirea unor creme minune sau electrostimulare, care toate promit rezultate rapide in topirea grasimii inestetice de pe abdomen, solduri, talie etc. In 2 saptamani ar trebui sa arati mult mai bine, potrivit lor.
Publicul, mare parte din cel feminin in orice caz, ar face orice sa slabeasca. Orice… mai putin efort fizic si regim alimentar pe termen lung, asa ca baga adanc mana in buzunar pentru masaje, impachetari, electrostimulare s.a.m.d.
Din pacate, singurele metode de slabit cu adevarat eficiente, cu rezultate de durata, sunt efortul fizic si regimul alimentar. Efortul fizic deoarece organismul consuma semnificativ mai multe calorii atunci cand ne miscam (iar acest lucru il obliga sa ajunga sa consume si din rezervele de grasime), iar regimul alimentar pentru ca atunci cand nu mancam suficiente calorii, corpul e fortat sa consume din rezervele de grasime pentru a suplini diferenta.
Metode de slabit aparent eficiente
Mai exista o singura situatie in care corpul consuma semnificativ mai multe calorii decat in mod normal, atunci cand e expus la frig. Atunci va consuma din rezervele de grasime pentru a produce caldura. Dar nu va repeziti sa stati in frig sa va clantane dintii, pentru ca aceasta “metoda” e o sabie cu doua taisuri: statul in frig declanseaza o foame teribila.
Studiile au aratat, spre exemplu, ca persoanele care inoata in apa rece au tendinta de a se ingrasa , desi fac efort fizic, tocmai pentru ca incep sa manance mai mult, ca urmare a expunerii la frig. Mult mai bine este sa stati la caldura, pentru ca tot studiile au demonstrat ca persoanele care stau in camere incalzite peste limita de confort cu cateva grade, au tendinta sa manance cu 10-20% mai putine calorii pe zi, fara sa realizeze ca fac asta.
Nu pot sa neg ca exista si substante sau alimente care ne pot ajuta in procesul de slabire. Am spus “ne pot ajuta” pentru ca rezultate semnificative, fara regim si/ sau sport, nu prea exista.
Metode de slabit chirurgicale
Atentie, metodele de slabit chirurgicale, precum introducerea unui balon in stomac, micsorarea stomacului, gatuirea stomacului cu un inel etc. nu fac, in esenta, decat sa sa ne determine sa tinem regim, deoarece astfel mancam mai putin. Stomacul devenind mai mic, ne saturam mai repede si ajungem sa mancam mai putin.
In concluzie, daca avem vointa si tinem regim sau ne operam, tot acolo ajungem. Operatiile insa… prezinta riscuri, inclusiv riscul de deces, motiv pentru care nu sunt acceptati decat cei cu grad mare de obezitate care risca decesul prematur din cauza obezitatii.
Spuneam ca exista substante care ne pot ajuta sa slabim, iar cei care merg in salile de fitness cunosc foarte bine, spre exemplu, efectele L-carnitinei. Este o substanta ce ajuta la transportul si metabolizarea grasimilor in celule, pe care o luam oricum din alimente si care, luata in cantitati ceva mai mari prin suplimente, mareste cantitatea de grasimi arsa de corpul nostru.
Metode de slabit demonstrate de specialisti
Pentru ca cititorii nosti sunt prea destepti pentru a se lasa pacaliti de metode de slabit precum masajul, crema sau electrostimularea care “te slabesc constant” (la bani, desigur…), iata cateva studii expuse la cel de-al 15-lea Congres European al Obezitatii.
Ceaiul verde este recunoscut pentru actiunea sa termogenica, favorizand slabirea. Dar, pentru ca ceaiul vede contine si cofeina, alta substanta termogenica, s-a ridicat intrebarea: care este factorul activ care promoveaza slabirea?
Un lot de subiecti a fot impartit in 5 grupuri, primind urmatorul tratament: grupul 1 – placebo (substanta fara efect), grupul2 – cofeina, grupul 3 – EGCG (cel mai puternic ingredient din ceaiul verde), grupul 4 – cofeina si EGC (alt ingredient din ceai) grupul 5 – cofeina si un mix din ingredientele ceaiului verde. Cei din grupul 4 au prezentat cel mai ridicat nivel termogenic. Totusi, efectul a fost considerat slab. De notat ca subiectii nu au facut exercitii fizice.
Alt studiu a comparat mentinerea greutatii scazute dupa terminarea unui regim. Studiul derulat pe 12 saptamani a impartit subiectii in 3 grupuri: 1 – regim cu procentaj mare de proteina din zer, grupul 2 – regim cu procentaj mare de proteina din caseina (proteina din lapte) si 3 – regim cu procentaj mare de carbohidarati. Grupurile 1 si 2 au primit 35% proteina si 42% carbohidrati, iar grupul 3 – 16% proteina si 63% carbohidrati. Numarul de calorii a fost egal. Cei pe regim cu procentaj mare de proteina au luat cel mai putin in greutate si, in plus, si-au mentinut mai bine nivelul redus de insulina si trigliceride.
Mai multe studii anterioare au demonstrat ca o dieta bogata in calciu poate ajuta la slabire. Mecanismul implica reducerea hormonilor de sintetizare a grasimilor, combinata cu descresterea absorbtiei de grasimi.
Intr-un nou studiu, un lot de soareci a fost impartit in 3 si a primit calciu si proteina, pentru a se observa daca adaugarea de proteina mareste efectul calciului in slabire. Grupul care a primit calciu si proteina din zer a avut cea mai mare reducere de grasime corporala, ceea ce a facut ca autorii studiului sa sugereze ca ceva din proteina din zer mareste pierderea de grasime.
Cel mai surprinzator rezultat al unui studiu stiintific, prezentat la acest Congres, a fost cel in care participantii au mancat, inainte cu 3 ore de un efort fizic efectuat la 50% din intensitate, o masa compusa din 95% grasimi si 5% carbohidrati.
Surpriza a fost ca aceasta mancare bazata pe grasimi saturate a blocat in totalitate receptorii alfa-adrenergici ai celulelor, ceea ce a marit efectul hormonilor care elibereaza grasimile, precum efedrina. Nivelul acizilor grasi din sange s-a dublat. Evident, e nevoie de mai multe cercetari, insa daca alte studii confirma aceste rezultate, ele vor oferi o metoda interesanta de a “scapa” de cele mai incapatanate depozite de grasime.
Un alt studiu prezentat a aratat ca resveratrolul, o substanta care se gaseste in vin, blocheaza formarea de noi celule de grasime si contribuie la distrugerea celor existente. Din pacate, studiul a fost facut pe celule de grasime in vitro, nu pe oameni, iar cantitatea de resveratrol necesara ar costa o mica avere, intrucat substanta ar trebui extrasa din vin (in caz contrar, fiind nevoie de cantitati foarte mari de vin, ceea ce conduce la alcoolism si, in plus, ne-am ingrasa la loc din cauza cantitatii semnificative de calorii).
Dupa cum vedeti, cercetatorii se zbat sa gaseasca noi cai de lupta impotriva grasimii, deocamdata fara succese rasunatoare, in timp ce la televizor apar specialisti cu metode de slabit care “solutioneaza” problema.
Sincer, pe mine ma amuza cel mai tare denumirea aceea pompoasa – “masaj de remodelare corporala”. Evident ca nu remodeleaza nimic, doar buzunarele clientilor.
Florin Uceanu
18 titluri de campion national