Muschi abdominali oblici vizibili, o raritate
Desi simetria si proportionalitatea sunt cele mai importante atuuri ale unui culturist atunci cand urca pe scena pentru a se confrunta cu alti sportivi, eu cred ca nu strica sa ai unele grupe musculare ceva mai dezvoltate decat restul. Nu cred ca niste brate mai dezvolate ca restul corpului duc la un corp disproportionat, dar pe de alta parte, nu cred nici ca cineva are muschii abdominali prea dezvoltati, oricata experienta ar avea in acest sport.
Muschii abdominali sunt foarte importanti pentru un culturist, detasandu-l net de practicantii altor sporturi. Si luptatorii, halterofilii, powerlifterii, rugbistii sau aruncatorii de bila, disc, ciocan sunt masivi, dar culturistii se remarca imediat in principal prin talia supla si un set de abdominali vizibili din orice unghi.
In concurs, abdominalii sunt muschi extrem de importanti, ei facand legatura intre partea superioara a corpului si cea inferioara. Arbitrii apreciaza intotdeauna cu usurinta daca un sportiv e in forma sau nu dupa aspectul abdominalilor atunci cand sta in linie, in pozitie semirelaxata. Motivul: abdominalii „apar” ultimii atunci cand tii cura de slabire.
Daca ai dreptii abdominali vizibili e grozav, daca ai si niste oblici vizibili e super. Mai rar vezi oblicii abdominali in concursurile noastre.
Pentru cei interesati, iata ce exercitii fac eu pentru dezvoltarea acestor muschi…
Exercitii pentru muschii abdominali oblici
In primul rand, va atrag atentia ca lucrez oblicii abdominali doar cu 1-2 luni inainte de o competitie deoarece ma tem ca dezvoltarea excesiva a acestei zone poate sa-mi lateasca talia intr-un mod inestetic. Dupa concurs nu ii mai antrenez si, pe masura ce talia se acopera usor cu grasime, acesti muschi pierd din volum. Ar fi un dezastru sa am oblicii abdominali „umflati” si, pe deasupra, acoperiti cu grasime.
In cele 1-2 luni, cand antrenez oblicii abdominali, fac 3 exercitii a cate 3 serii, fiecare cu greutati cu care pot face aproximativ 8 repetari pe serie. Nu vad de ce as alege greutati mai mici cu care sa fac zeci de repetari pentru ca, in fond, eu vreau sa dezvolt rapid acesti muschi.
Exercitiile alese de mine sunt :
– ridicari de picioare cu rasucire, din atarnat la bara;
– aplecari in lateral tinand o gantera intr-o mana;
-aplecari in lateral tragand in sus manerul unui scripete aflat la cativa cm de sol.
Acest program este repetat de 2 ori pe saptamana.
Foarte important este si regimul, unul bogat in proteine, foarte sarac in grasimi si cu cantitati reduse de carbohidrati. Ca supliment alimentar folosesc Ideal Protein, iar in alimentatie ma bazez in special pe carnea de pui, branza dietetica, salate si mere.
Urmand programul de antrenament si dieta descrisa mai sus nu aveti cum sa dati gres. Rezultatele vor fi foarte bune. Succes!
Florin Uceanu