Necesarul de calorii – o preocupare constanta…
… si epuizanta, in special pentru cei care isi doresc sa slabeasca sau, din contra, sa castige in masa musculara. Tinem evidenta alimentelor consumate, suntem atenti la momentele zilei in care trebuie sa includem cutare aliment sau supliment in dieta, citim etichetele cu atentie pentru a ne feri de grasimi saturate sau zahar si, la finalul zilei, tragem linie si calculam numarul de calorii, pe care il raportam apoi la necesarul de calorii zilnic, adaptat nevoilor noastre.
Pentru un incepator poate fi o sarcina cel putin dificila, mai ales daca nu detine toate informatiile necesare legate de alimentatia optima pentru a-si indeplini obiectivul. Iar una dintre cele mai frecvente intrebari in randul incepatorilor in culturism sau a novicilor din sala este daca trebuie sa calculam numarul de calorii din fibre.
Fibrele – cat de mult influenteaza necesarul de calorii de zi cu zi?
Unele etichete ale produselor alimentare nu specifica numarul de calorii aferent continutul de fibre, ci doar cantitatea de fibre solubile/ insolubile din compozitia unui produs sau, uneori, cantitatea de fibre dietetice si functionale.
In timp ce fibrele solubile “hranesc” bacteriile intestinale, protejandu-ne de boli precum diabet sau cancer de colon, regland nivelul colesterolului si al glicemiei si reducand inflamatiile, fibrele insolubile controleaza aciditatea si previn constipatia, cancerul de colon sau de san.
Surse importante de fibre solubile sunt ovazul, merele, citricele, orzul, psyllium, morcovii, fasolea, mazarea, perele, in timp ce fibrele insolubile se gasesc din plin in alimente precum grau integral, tarate, nuci, orez brun, radacinoase si crucifere.
Secretul unei diete bogate in fibre consta tocmai in numarul mic de calorii, in ciuda senzatiei de satietate rapide pe care ne-o ofera. Conform Bodybuilding.com, recomandat este consumam 14g de fibre la fie 1000 calorii ingerate.
Dar este necesar sa calculam numarul de calorii din fibre atunci cand incercam sa respectam un anumit regim alimentar, hipo sau hipercaloric? Fibrele nu au un cuvant important de spus atunci cand vine vorba despre necesarul caloric…
Macronutrientii si necesarul caloric – ce trebuie sa monitorizam cu atentie?
Incercarea de a slabi sau de-ti dezvolta masa musculara nu este floare la ureche, ci o experienta solicitanta atat fizic, cat si psihic. De aceea, nu are sens sa te ingrijorezi cu privire la numarul de calorii din fibre, unul destul de mic, care poate fi usor inlaturat printr-o simpla plimbare sau prin alegerea scarilor in locul liftului.
Mai important este numarul de calorii sau, mai bine zis, procentul caloric ce provine din grasimi, proteine si carbohidrati. Acestia sunt macronutrientii care cantaresc greu atunci cand vine vorba despre aportul caloric zilnic, iar respectarea raportului optim intre ele este ceea ce conteaza cu adevarat, daca vrei sa-ti atingi scopul.
In loc de 5 paragrafe, se putea scrie simplu: Fibrele nu au factor energetic, nu contin calorii !!