TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cum afecteaza consumul de ceai nivelul de testosteron

nivelul de testosteron

Nivelul de testosteron si cantitatea de ceai consumata zilnic

Despre beneficiile ceaiului verde am mai vorbit de multe ori si nu mai este o noutate pentru nimeni ca o cana de ceai verde pe zi aduce un mare plus sanatatii: ceaiul verde ne protejeaza de bolile cardiovasculare, scade nivelul de colesterol LDL, are puternice proprietati antioxidante si anticancerigene, stimuleaza arderea grasimii si incetineste procesul de imbatranire. Dar, dincolo de toate aceste aspecte, consumul de ceai verde, dar si cel alb, afecteaza considerabil nivelul de testosteron.

Nivelul de testosteron si consumul de ceai verde

Conform unui studiu citat de Ironmagazine.com, consumul de ceai verde blocheaza activitatea aromatazei, enzima care transforma hormonii androgeni in estrogen. Desigur, efectul ceaiului verde nu poate fi comparat cu cel al medicamentelor care vizeaza exact acest aspect, dar este demn de luat in considerare.

Totodata, alte studii au demonstrat faptul ca ceaiul verde inhiba enzima 5-alfa reductaza, care transforma testosteronul in dihidrotestosteron (DHT), afectand astfel nivelul de testosteron.  De notat ca DHT se afla in stransa legatura cu acneea, calvitia si cancerul de prostata.

Dar dincolo de aceste aspecte, se pare ca un consum frecvent de ceai verde poate conduce chiar la cresterea nivelului de testosteron, conform unui studiu recent.  Consumul de ceai verde si alb afecteaza nivelul de testosteron blocand efectul enzimei UGT2B17, enzima cu rol in atasarea acidului glucuronic la molecula de testosteron si grabirea eliminarii sale in urina.

Studiul sustine ca ceaiul verde si cel alb inhiba UGT cu 18%, respectiv 30%, insa diferenta poate fi atribuita faptului ca, in cadrul studiului, ceaiul verde a fost consumat de subiecti in forma lichida, iar cel alb sub forma de praf.

Iar daca este sa privin actiunea polifenolilor din aceste ceaiuri asupra nivelului de testosteron, cifrele sunt si mai impresionante: epicatechina a determinat o inhibare de 85.91%, in timp ce EGCG – 79.

In final, autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca acesti polifenoli nu au efect asupra personalelor care utilizeaza steroizi anabolizanti, si nu trebuie, sub nicio forma, sa exageram cu consumul de ceai verde pentru a obtine cresterea nivelului de testosteron, intrucat putem afecta sanatatea ficatului si nu numai.

Ce altceva poti face pentru a creste nivelul de testosteron? Trebuie sa ai o greutate normala, sa limitezi pe cat posibil consumul de alcool, sa practici frecvent exercitii de rezistenta, sa consumi grasimi mononesaturate si sa ii oferi organismului tau suficienta odihna.

Asadar, nu te feri de ceai, ci consuma-l din plin, in special in loc de bauturile racoritoare pe timp de vara. Tu cat de des bei ceai verde/ alb?

Exit mobile version