TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Pauzele totale de antrenament

Pauzele totale. Sunt sau nu bune?

jay cutlerPauzele totale sunt un lucru… nostim. Unii sportivi rar le iau si nu simt nevoia atat timp cat isi asigura odihna, alimentatie si suplimentatie corespunzatoare. In schimb, altii simt ca sunt foarte importante pentru progresul pe termen lung si pentru evitarea accidentarilor. Acestia chiar le planifica in anumite perioade ale anului.

Cand vine vorba de culturistii de performanta, exista doua scoli cu gandiri diametral opuse, relativ la ce fac imediat dupa o competitie pentru care s-au antrenat din greu si au tinut regim strict si de durata. Precum Dorian Yates, detinatorul a 6 titluri de Mr. Olympia, multi simt ca, de vreme ce corpul a fost privat de calorii pe o perioada lunga de timp, datorita dietei precompetitionale, imediat trebuie sa te intorci la antrenamentele cu greutati mari si sa mananci mult pentru a beneficia de avantajul ferestrei de crestere de noi muschi. Dorian sustine ca cele mai mari castiguri din an le-a avut in primele 6-8 saptamani dupa o competitie majora. La polul opus este Ronnie Coleman, detinatorul a 8 titluri de Mr. Olympia, care ia 3 luni de pauza totala de antrenament si alimentatie corespunzatoare, dupa fiecare concurs. De vreme ce, atat Ronnie cat si Dorian au ajuns la fizicuri extraordinare, niciunul nu poate pretinde ca metoda lui este mai eficienta. Asadar, care este cea mai buna abordare pentru castiguri in masa musculara? Pauza totala sau direct la sala si mancare multa?

Cea mai buna strategie cred ca este undeva la mijloc, asa cum o practica Jay Cutler, detinatorul a 4 titluri de Mr. Olympia. Calatorind pentru invitatiile la seminarii si demonstratii timp de peste 3 luni dupa castigarea unui titlu de Mr. Olympia, lui Jay ia fost imposibil sa se poata antrena maxim si sa manance mult. Dar nici nu a putut sa ia pauza totala. Asa ca a ajuns sa faca 2-3 antrenamente usoare pe saptamana, tot corpul in circuit, plus o sesiune de aerobic de o ora in fiecare zi, cu o cantitate de mancare moderata.

Cand m-am intalnit cu el la Nationalele din 2011, la mai mult de doua luni de la Mr. Olympia 2011, avea o greutate de aproximativ 120 de kg, mult sub cele 132 kg cat ajungea de obicei in perioada de masa musculara. Si totusi, arata mare, in forma, sanatos, cu tonus. Poate parea fara sens ca vorbesc aici despre 3 super campioni si ceea ce au facut ei dupa o competitie majora pentru cititorul care este natural, cu un genetic mediu si care probabil nu a concurat niciodata. Dar este? Fiecare dintre noi trebuie sa decida cand schimba strategia de antrenament, cand ia pauza, cat de mare este ea, si ce fel de antrenament sa faca dupa pauza. Pentru cei care pur si simplu iubesc sa se antreneze si nu pot sta departe de sala, pauzele totale nu au cum sa fie o optiune. In schimb, pot schimba strategia, dupa 6 saptamani de antrenamente grele, cu greutati mari si repetari putine, sa faca 2 saptamani antrenamente cu greutati mai usoare si mai multe repetari. Antrenandu-ne greu tot timpul, nu e potrivit pentru fiecare, mai ales pe termen lung. Articulatiile, ligamentele trebuie sa aiba timp de pauza, refacere. Dorian Yates facea numai antrenamente grele si de aici multiplele accidentari, pe care le-a suferit, facandu-l sa se retraga prematur din culturismul profesionist, doar dupa 8 ani. Anul acesta Jay Cutler intra in cel de-al 16-lea an de cand concureaza. Coincidenta? Poate, dar nu cred. Avem aici o lectie: trebuie sa o lasi din cand in cand mai moale cu intensitatea si greutatile mari daca vrei sa vezi beneficiile culturismului cat mai mult in viata.

Alexandru Bolborici

Exit mobile version