TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Legatura dintre vitaminele B si performanta sportiva

performanta-sportiva

Performanta sportiva, afectata de deficitul de vitamina B

Vitaminele B sunt esentiale pentru buna functionare a organismului si extreme de importante atunci cand vine vorba despre performanta sportiva! S-a constatat ca exista o relatie stransa intre nivelul vitaminelor din complexul B (tiamina, riboflavina, vitaminele B6 si B12) si performanta sportivilor de succes.

Printre multiplele lor functii, vitaminele B reprezinta factori importanti in cadrul sistemelor enzimatice implicate in oxidarea nutrientilor si producerea energiei. Intre vitaminele din complexul B exista o legatura puternica, astfel incat deficienta uneia poate ataca utilizarea altora.

Cercetatorii de la Oregon State University sunt de parere ca sportivii cu deficit de vitamine din complexul B au o capacitate mai redusa de a sustine efortul de mare intensitate, dar si de refacere a structurilor musculare afectate. De asemenea, capacitatea de a dezvolta masa musculara este mai redusa decat in cazul sportivilor care beneficiaza de o cantitate suficienta de vitamine din complexul B din alimentatie.

Rezultatul acestor studii, publicate in Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, arata si faptul ca o deficienta mica de vitamine din complexul B poate scadea performanta sportiva si poate ingreuna refacerea dupa efort. Necesarul de vitamine variaza in functie de tipul si intensitatea efortului, de cantitatea de nutrienti pierduta prin sudoare si urina si de alimentatie.

Conform cercetatorilor, recomandarile pentru persoanele care nu fac sport nu sunt aceleasi cu cele pentru persoanele cu o activitate fizica intensa. Cel mai mare risc de a dezvolta o deficienta de vitamina B il au atletii care au un consum redus de calorii pe o perioada lunga de timp.

Surse de vitamina B pentru performanta sportiva crescuta

Cele mai bune surse de vitamine din complexul B sunt cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, lactatele, ciuperci, linte, fasole, spanac, nuci, oua, peste, carne de pasare, de vita, creveti, scoici etc. Autorii studiilor mentionate mai sus au emis ideea ca efortul fizic mareste necesarul de riboflavina si vitamina B6.

VITAMIN COMPLEX

Acestia au recomandat ca sportivii cu un regim alimentar restritiv sa ia in considerare suplimentarea cu un complex de multivitamine si multiminerale. Unele studii au demonstrat ca suplimentarea cu vitamine din complexul B ar facilita performanta, insa multi cercetatori sunt de parere ca suplimentarea cu vitamina B nu are efecte semnificative asupra performantelor chiar si in lipsa unei deficiente.

Dr. Serban Damian

Exit mobile version