Cu totii avem tendinta, la antrenamente, sa marim greutatile si uneori sa trisam la executie, din dorinta de a obtine o masa musculara mai mare. In urma unor exercitii, de genul extensii din culcat pentru triceps, impinsul de la ceafa pe plan vertical etc., pot aparea dureri si inflamatii in zona coatelor. Netratata corect, durerea va recidiva si exista riscul aparitiei unei complicatii numita epicondilita.
Pe site-ul de consultanta https://www.topculturism.ro/dr.redis, primesc multe intrebari despre aceste dureri ale coatelor, multi tineri sau mai putin tineri se plang ca au inflamatii si imi cer ajutorul. La randul meu, am apelat la un medic de specialitate in ideea ca, desi internetul e plin de informatii, numai acesta poate pune un diagnostic corect si mai ales poate oferi un tratament care sa rezolve problema. Asa ca stau de vorba cu domnul doctor ortoped, Marius Bolohan, de la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon.
– Care este cauza aparitiei acestor inflamatii?
– In primul rand, e bine de stiut ca aceasta afectiune se poate manifesta fie pe partea laterala, fie pe partea mediala, astfel avem: epicondilita laterala, denumita si „cotul tenismenului” (fiind afectata partea laterala a cotului); epicondilita mediala, numita „cotul jucatorului de golf”.
Cauzele posibile ale aparitiei epicondilitei sunt: suprasolicitarea – activitatile care suprasolicita insertia tendonului pe os, prin utilizarea unitatii muschi extensor-tendon, cresc tensiunea in tendon; trauma – actiunea unei forte directe asupra cotului poate produce inflamarea tendonului cu degenerare consecutiva. Tendonul poate, de asemenea, sa fie lezat prin realizarea unei actiuni brute si extreme, a unei forte sau activitati extreme.
– Greutatea folosita pe bara poate afecta suplimentar articulatia cotului?
– Cu siguranta, o greutate nepotrivita poate afecta articulatia cotului prin aparitia unor solicitari presionale locale mai mari, avand loc un proces de degenerare localizat la insertia tendonului pe os, cu slabirea legaturii tendon-os. Acest proces conduce la aparitia durerii asociate activitatilor in care muschiul este activ, cum ar fi ridicarea, apucarea si prinderea obiectelor.
– Cine pune diagnosticul si ce metode de tratare exista?
– Diagnosticul trebuie pus de un medic ortoped, iar tratamentul se bazeaza pe efectuarea unor exercitii regulate care ulterior vor stimula raspunsul de vindecare a organismului. Terapia non-chirurgicala este cea mai frecventa forma de tratament si, unanim, cea mai acceptata. In urma acestei terapii, se recapata functionalitatea deplina a unitatii tendinoase si musculare.
Tratamentul recomandat este punerea in repaus a segmentului implicat si evitarea activitatilor care exarcebeaza afectiunea. Utilizarea benzilor de „contraforta” (benzi purtate distal de cot, peste portiunea cea mai voluminoasa a musculaturii antebratului), preconizate a micsora fortele transmise cotului in cursul efortului, nu reprezinta o alternativa adecvata la repaus.
Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene este eficace in cazurile mai usoare.
Printre metodele de vindecare in cazurile mai grave, amintin acupunctura si terapia cu cortizon, care consta in administrarea de injectii cu cortizon, insa efectul acestora este de scurta durata. Tratamentul chirurgical se recomanda in mai putin de 10% din cazuri si consta in extirparea partii tendonului muschiului afectat (muschiul scurt extensor radial). Desi nu este descrisa in detaliu, fizioterapia este un adjuvant extrem de important la tratamentul medicamentos al acestor afectiuni.
– Va rog sa faceti niste recomandari despre preventie.
– Activitatile care cauzeaza afectiunea trebuie limitate sau schimbate, cum ar fi modificarea tehnicilor de apucare a obiectelor, folosirea de greutati in sala de forta indicate pentru corpul fiecaruia. Daca cei care se antreneaza in sala de forta nu au experienta sau cunostinte in domeniu, cel mai bine este sa apeleze la un antrenor personal pentru a le stabili tipul de exercitii, greutatea optima si modalitatea corecta de a executa exercitiile care pot afecta articulatiile cotului.
Prof. Cristian Neagu