Program alimentar cu 3 mese pe zi, o practica invechita?
Cultura noastra traditionala presupune, in materie de alimentatie, 3 mese pe zi: micul dejun, pranzul si cina. Inca de cand suntem mici, invatam de la bunica obiceiul de a respecta aceste mese, uneori foarte strict, fara gustari intermediare care ne-ar putea „strica foamea”. Ce ne facem atunci cand programul alimentar recomandat de specialisti presupune mesele frecvente, 5-6 pe zi sau chiar mai mult?
Sportivii trebuie sa adopte un program alimentar diferit
In primul rand, sa nu uitam ca ne referim la oameni care sunt totusi diferiti de normal (a nu se intelege anormali…), adica oameni care fie vor sa-si dezvolte masa musculara, fie vor sa slabeasca. Ca sa intelegem mai bine, haideti sa facem o analogie cu automobilele. Cati soferi asteapta sa se goleasca complet rezervorul inainte de a face plinul? Foarte putini. De obicei, este doar o intamplare un astfel de eveniment. Daca vom considera ca mai multi oameni iau micul dejun pe la 7-8 dimineata, pranzul pe la 14-15 sau chiar mai tarziu, iar cina pe la orele 20-21, vom observa intervalele de 6-7 ore in care organismul nu este alimentat. Iar acestea sunt cazuri fericite, fiindca omul zilelor noastre mananca ceva pe fuga, iar apoi mai mananca la miezul noptii, cand se intoarce de la serviciu alegand de multe ori alimente supercalorice si lipsite de nutrientii esentiali.
Avantajele unui program alimentar cu mese frecvente
- Accelerarea metabolismului. De fiecare data cand mananci ceva, metabolismul devine mai alert deoarece incepe procesul de digestie, consumator de energie. Cei care se plang ca au metabolismul lent pot sa rezolve problema foarte simplu, mancand mai frecvent.
- Imbunatatirea digestiei. Prin consumul de mese frecvente si in cantitate mica, dai sansa organismului sa proceseze complet alimentele. Sa presupunem ca ai un program alimentar de aproximativ 3000 kcal, cu un aport proteic de 250 de g, asta ar insemna cate 1000 kcal la fiecare masa (83 g proteine/masa). Desi variaza de la un individ la altul, cantitatea de proteine care poate fi complet digerata se incadreaza intre limitele 35-40 de g, Deci, daca veti imparti cantitatea de proteine in mai multe portii, veti avea posibilitatea de a o asimila pe toata.
- Echilibru azotat pozitiv. Este bine de stiut ca dezvoltarea musculaturii are loc numai intr-un mediu bogat in azot, asta pentru ca prezenta azotului in structurile proteice este o conditie absolut esentiala. Daca va asigurati de un aport optim si constant de proteine in alimentatie, vei obtine acest azot atat de important care va asigura substratul dezvoltarii masei musculare. Simplu!
- Ofera energie. Este evident ca mesele frecvente au un aport energetic mai mare. Cei doi macronutrienti esentiali pentru energie sunt carbohidratii si lipidele. Atat antrenamentul aerob, cat si cel de forta, vor consuma depozitele energetice ale organismului, de aceea este atat de necesar ca ele sa fie refacute in timp util.
- Asigura un nivel normal de insulina. In cazul unui aport mare de carbohidrati cu indice glicemic crescut, secretia de insulina este foarte mare. Problema este ca, in prezenta unei insulinemii crescute, devine aproape imposibil metabolizarea grasimilor.
- Potoleste foamea. Mancand frecvent, nu vei suferi de accese de foame. Atunci cand ti-e foame, esti mai tentat sa mananci orice iti este la indemana si de obicei se intampla sa fie junk food.
Dr. Serban Damian