Un program de antrenament eficient, nu epuizant
Combinatia de exercitii cu greutati si cardio (respectiv alergat) este foarte comuna atunci cand vorbim despre un program de antrenament al unei persoane care isi doreste tonifierea corpului si cresterea masei musculare.
Exercitiile cardio imbunatatesc circulatia si cresc capacitatea pulmonara, ameliorand astfel aportul de sange si oxigen livrat catre muschi care, la randul lor, vor fi solicitati in cadrul exercitiilor cu greutati. Exercitiile cu greutati nu doar ca maresc masa musculara, dar cresc si forta si rezistenta fizica, jucand un rol foarte important chiar in arderea grasimii. Alergatul usor inainte sau dupa exercitiile cu greutati determina accelerarea arderii caloriilor si reducerea grasimii corporale.
Cu alte cuvinte, un program de antrenament compus din cele doua tipuri de efort pare perfect, si totusi…
Program de antrenament, nu de supraantrenament!
Daca esti incepator probabil ca esti extrem de dornic sa petreci zile intregi la sala din prima, sa faci orice pentru ca centimentrul sa arate o alta circumferinta a bratului. Si totusi, trebuie sa tii cont ca organismul tau, pentru a raspunde la antrenament, trebuie sa aiba parte si de odihna, adica de pauze in programul de antrenament.
Nu este recomandat, daca nu ai nevoi speciale (ca de pilda pregatirea pentru un concurs) sa te antrenezi cu greutati 2 zile la rand. E bine sa lasi o zi de rapaus intre antrenamentele intense cu greutati, asadar sa te antrenezi in acest mod de 3-4 ori pe saptamana. Insa nici zilele de pauza nu trebuie sa le petreci exclusiv pe scaun sau intins pe canapea, ci le poti dedica antrenamentului cardio.
Desigur, daca exercitiile cu greutati nu sunt foarte intense, o alergare de 20-30 minute dupa acestea nu-ti va afecta rezultatele, dar daca incerci sa obtii maximul de la ambele tipuri de antrenament, in aceeasi zi… nu vei obtine nimic.
Acest lucru nu inseamna ca nu le poti combina intr-un program de antrenament, dar alege care dintre cele 2 modalitati de efort fizic este mai importanta pentru tine in acea zi: daca vrei sa pui accentul pe alergat, insa cateva exercitii cu greutati inainte te seaca de puteri, alearga, apoi ridica greutati; daca, pe de alta parte, alergarea iti diminueaza forta in cadrul exercitiilor cu greutati, scade din distanta alergata sau din viteza pentru a compensa.
Si, cel mai important, ia o pauza intre cele 2 tipuri de exercitii.
Este bine sa stii si faptul ca, de obicei, alergatorii care fac si exercitii cu greutati, sau culturistii care si alearga vom experimenta, la inceput, o descrestere a performantei antrenamentului. Insa, pe masura ce corpul se obisnuieste cu aceasta combinatie, performanta va creste si vei obtine rezultate mai bune din parta ambelor tipuri de efort.
Nu este bine sa evitam un tip de antrenament de teama de a-l afecta pe celelalt, ele se completeaza minunat daca stim sa ne stabilim prioritatile si sa adaptam programul in functie de acestea.
Tu cum combini cardio cu exercitiile cu greutati?