Programul de antrenament de zi cu zi
Aud des de la pacienti care lucreaza intre 40 si 60 de ore pe saptamana, merg eventual la o facultate fara frecventa, sunt casatoriti, poate au si copii, ca au dificultati cu programul de antrenament. Timpul alocat pentru serviciu, familie, scoala face ca antrenamentul regulat sa fie dificil.
Imi amintesc un pacient cu dureri la umar. Era foarte suparat si demoralizat deoarece, datorita durerilor la umar, nu mai putea tine pasul cu antrenamentele profesionistilor despre care citea in reviste. Arata ca si cum s-ar fi antrenat toata viata lui. L-am intrebat cu ce se ocupa si mi-a spus ca este macelar. Lucra cam 50 – 55 de ore pe saptamana si avea doi copii.
Stia ca trebuie sa munceasca, sa ajute la cresterea copiior, sa acorde timp si sotiei, dar iubea sa se si antreneze. Daca ar fi renunta la antrenamente si-ar fi tradat propriile teluri. Daca nu ar fi acordat suficient timp familiei, ar fi simtit ca nu este un tata si un sot bun. Rezultatul era ca se simtea frustrat si nu putea sa faca niciuna cum trebuia.
Am avut o lunga discutie cu el cu privire la cerintele fizice ale slujbei lui, pentru a gasi programul de antrenament adecvat si a evita durerile. Avea nevoie sa inteleaga ca ridicarea de carcase de vite si taierea lor, timp de 50 de ore pe saptamana, ii consumau foarte mult timp si mare parte din energie si cu greu se mai putea dedica si antrenamentelor. Asadar, noul plan de atac implica doua aspecte: simplificarea programului de antrenament si schimbarea locului de antrenament.
Rogramul de antrenament – mai simplu, dar mai eficient
Era clar ca nu se putea antrena precum profesionistii, cu 20 serii pe grupa, de 5-6 ori pe saptamana, pentru ca nu avea timpul lor, alimentatia si restul. I-am recomandat sa schimbe locatie unde se antreneaza, dintr-o sala comeciala la el acasa. Astfel scutea timp pretios.
In garajul casei putea sa-si faca o sala simpla cu o banca de impins, suporti pentru genu, un helcometru, bara si gantere. Programul de antrenament a fost regandit pentru a avea un exercitii de baza si 1-2 de izolare in fiecare seara. Pana la sfarsitul saptamanii toate grupele ar fi fost antrenate si astfel avea timp mai mult pentru copii sau sa-si ajute sotia daca era nevoie.
I-am explicat ca oamenii cei mai puternici din lume au facut sau fac antrenamente simple. De exemplu John Brenner, care facea doar 4 exercitii de baza, cate unul al fiecare antreament, a avut rezultate extraordinare: 250kg la impins, 364kg la genu si 132kg la smuls. Campionul la powerlifting, Ed Coan, facea genu lunea, impins miercuri si indreptari vineri.
Programul de antrenament trebuie sa fie, in primul rand, unul inteligent!
Exemplul pacientului meu il intalnim foarte des. A inceput sa se antreneze 4 ore pe saptamana cand se pregatea pentru un concurs si 3 in rest. Rezultatele lui au fost foarte bune: 365kg la genu, 246kg la impins si 388kg la indreptari. Mi-a spus ca, atunci cand avea mult de lucru la serviciu sau legate de familie, facea doar un singur exercitiu la antrenament decat sa nu faca deloc.
Asadar, se poate sa te antrenezi in mod regulat, sa dormi suficient pentru recuperare si crestere si sa nu-ti neglijezi familia. Mai intai antreneaza-te inteligent, apoi greu. Astfel vei putea continua antrenamentele.
Alexandru Bolborici
dupa Ironman