Pullover – evolutia exercitiului, riscuri si recomandari

pullover

Pullover – evolutia exercitiului de la inceputuri pana astazi

Pulloverul este unul dintre cele mai vechi exercitii in culturism. Este usor sa gasesti referinte si fotografii cu diferitele variante ale pulloverului, chiar si in publicatiile din perioada 1930 – 1940. Gasesti poze ale unor legende ale acelor timpuri, precum Grimek si Stanko, facand un exercitiu numit pullover si impins.

Pe atunci, impinsul din culcat cu bara nu era un exercitiu popular, asa ca sportivii luau bara de pe podea, din spatele capului si, dupa ce o aduceau la piept, o impingeau in sus, dupa care reveneau pe acelasi traseu. Mai tarziu, exercitiul a evoluat in pullover simplu si extensii din culcat pentru bicepsi.

Pulloverul a evoluat apoi, dintr-un exercitiu efectuat cu bara, intr-unul efectuat cu gantera, intrucat astfel are un moment de rotatie mai mic, fiind mai usor de manevrat. Devenit exercitiu de sine statator, pulloverul a fost in cadrul antrenamentului pentru spate sau piept.

Pullover – riscuri asociate exercitiului

Pulloverul cu gantera a fost facut in mai multe moduri. La inceput, sportivii au stat de-a lungul bancii, unii au utilizat greutati mari, pana la 70kg. Altii au dezvoltat o teorie conform careia trebuia sa faci multe genuflexiuni cu bara, urmate de pullover cu greutati mici si multe repetari, executate din culcat perpendicular pe banda (vezi in imagine).

Conform teoriei, aceasta inlantuire putea stimula metabolismul si putea produce cresteri substantiale in greutate. Pentru a executa acest stil de pullover, ei coborau soldurile, arcuind spatele. Problema este ca, in acest mod, muschii abdominali sunt relaxati si este intins tesutul conectiv dens care formeaza linia dintre “patratele”, numite linia alba. Cand aceasta este foarte intinsa, se poate rupe si se formeaza mici hernii.

A doua problema este ca pulloverul poate stresa cartilagiul inel din jurul incheieturilor umarului. Acesta este in mod obisnuit rupt in timpul actiunilor de aruncare (volei, handbal, baschet, fotbal American etc.). Exercitii precum impinsul cu bara din orizontal, inclinat, declinat, fluturari cu gantere, pec-deck pot produce durere in cartilagii daca exista microrupturi. Inca nu se stie daca acestea pot produce rupturi.

Aparatele pentru pullover au facut inca un pas in evolutia acestui exercitiu. Miscarile sunt mai sigure, mai usor de controlat, dar intinderea excesiva a ligamentelor este totusi prezenta.

Pullover – ce sa faci atunci cand experimentezi dureri

Deci, ce trebuie faci daca pulloverul iti produce durere?

Simplu: sa scoti acest exercitiu din programul tau de antrenament, inainte de a produce mai multe daune. Chiar daca nu simti niciun fel de durere, o idee e sa limitezi cursa bratelor spre spate, pentru a te feri de surprize.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Afla mai multe despre avantajele celor doua tipuri de pullover, cu gantera sau la aparat, aici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate