Exercitiile fizice ofera multe beneficii, dar putini stiu ca unul dintre ele este acela de crestere a nivelului sistemului imunitar. Este dovedit stiintific faptul ca simptomele racelii dureaza mai mult la persoanele sedentare decat la cele care practica un sport sau executa exercitii fizice in mod regulat.
Pe de alta parte, supraantrenamentul poate creste sansele de imbolnavire. Aceasta se datoreaza in mare stresului cronic excesiv care slabeste sistemul defensiv al organismului.
Daca esti racit sau ai gripa mai trebuie sa te antrenezi?
Potrivit unui articol, publicat in „Today Dietetician“ (revista din SUA), daca simptomele sunt deasupra gatului (stranuturi, nas infundat si tuse in gat), un antrenament usor este OK si s-ar putea sa reduca simptomele. Daca simptomele includ o tuse profunda in piept, temperatura peste 37,2 C si alte simptome sub nivelul gatului, „sariti“ peste antrenamente si lasati corpului timpul necesar pentru a se vindeca.
Raceala, gripa, stres
In sezonul friguros (si nu numai) incercati sa fiti cat mai putin stresat. Stresul va poate face mult mai susceptibili la raceala sau gripa. Aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de experti din Marea Britanie. Ei au observat ca dintre persoanele expuse la frig, cei ce afirmau ca se afla continuu sub presiunea stresului psihic erau de doua ori mai usor afectati de raceala decat cei ce afirmau ca nu sunt stresati. Explicatia ar putea consta in faptul ca persoanele stresate au mecanismele de aparare mult mai putin eficace decit cele ale persoanelor cu o viata linistita.
Aveti febra? De cele mai multe ori, febra nu vine singura. Ea este acompaniata de oboseala musculara si de lipsa poftei de mancare. Cele mai multe persoane, cand incep sa sufere de febra (de exemplu datorita unei raceli sau a unei gripe) incep si sa posteasca, consumand numai ceaiuri sau supe. Din pacate, aceasta idee nu este numai foarte raspandita ci si foarte daunatoare. Organismul are nevoie de energie pentru a lupta impotriva virusilor si a celorlalte probleme. O dieta necorespunzatoare, cu un aport redus de calorii si de energie, se suprapune peste un organism deja slabit si face recuperarea mult mai dificila. De fapt, cand aveti febra, o crestere a temperaturii cu un grad presupune o crestere a metabolismului bazal cu 7%. Oprirea aportului alimentar datorita febrei nu face decat sa mareasca deficitul caloric al organismului, iar lupta impotriva bolii devine astfel mai grea si mai lunga.
Antrenamentul pe timp de iarna
Cand este prea frig pentru a va antrena in aer liber?
Teoretic, niciodata nu este prea frig, cu conditia sa aveti o imbracaminte adecvata care sa va protejeze impotriva frigului. Practic insa, nici o persoana care se antreneaza sau practica un sport afara nu-si poate acoperi perfect toata suprafata pielii. La temperaturi scazute, inghetul apare foarte repede (in aproximativ 60 de secunde la -20 grade C). Atunci cand este vant, temperatura corpului scade si mai repede. Acest proces este accelerat si de viteza, cum se intampla in cazul schiorilor sau alergatorilor. Umezeala, ploaia sau ninsoarea pot afecta capacitatea hainelor de a izola termic corpul, cresc pierderile de caldura si creste riscul de inghet, chiar daca temperatura este moderata. Cand va antrenati afara pe timp de iarna trebuie sa tineti seama si de riscul accidentelor, care pot sa apara mult mai frecvent datorita conditiilor nefavorabile.
Atat timp cat sunteti in miscare, este usor sa mentineti o temperatura corporala confortabila, dar ce se intampla cand va accidentati? Exercitiile la o temperatura scazuta ridica mari probleme pentru cei suferinzi de probleme cardiace sau pulmonare. Persoanele care au astm trebuie sa se incalzeasca foarte bine inaintea exercitiilor, o folosire judicioasa a medicamentelor prescrise poate fi de mare folos. Persoanele cu o sanatate buna, bine antrenate, pot practica activitati sportive chiar la temperaturi foarte scazute, dar este necesara o dozare atenta a efortului, precum si luarea catorva masuri de precautie.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.