Pentru rezultate remarcabile, trebuie sa stii ce-ti doresti!
Succesul in culturism e determinat, pe langa mostenirea genetica, de 3 factori: alimentatie, antrenament, odihna. Daca vrei rezultate extreme, trebuie sa duci la extrem acesti factori. Nu poti sa te antrenezi precum tipii care au venit sa faca putina miscare, sa puna si ei ceva muschi pe brate si piept, si care discuta in pauze despre fotbal, politica, exercirii, fete etc.
Tu in pauze trebuie sa te concentrezi asupra seriei urmatoare, sa iti doresti cu toata fiinta sa depasesti recordul anterior de repetari sau sa maresti greutatea si sa depasesti noi bariere. Nu trebuie sa te opresti niciodata, tot timpul trebuie sa incarci mai mult bara, sa faci mai multe repeteri, chiar daca ceilalti din sala ajung sa se uite cu ochii holbati la bara cu care lucrezi.
Imi aduc aminte ca, in 1991, cand federatia a organizat un cantonament de pregatire de 3 luni pentru lotul national la Constanta, la un moment dat bara cu care facea Razvan Ariton ridicari de umeri pentru trapez a ajuns la 280kg. Nu m-am lasat pana nu am facut o serie cu 300kg. Dupa acel cantonament, am plecat la Belgrad la prima editie a Campionatelotr Balcanice si am castigat titul.
Nu puteam sa fac singur genuflexiuni adanci cu mai mult de 210kg, dar credeti ca asta m-a impiedicat sa incarc bara peste aceasta greutate? Nu! Am incarcat-o la 230kg si l-am pus pe Costel Torcea sa ma traga in sus, iar eu coboram cat puteam de lent. E adevarat ca eram intr-un grup care tragea tare de tot, numai campioni nationali eram in sala si atmosfera era electrizanta.
E foarte important sa aveti un partener care sa munceasca, nu sa vorbeasca incontinuu despre altceva. In sala recunosti imediat pustii care au sanse sa ajunga capioni dupa cum muncesc.
Cele mai bune rezultate depind de cresterea stimulului
Corpul este incredibil de adaptabil, dar trebuie sa il fortezi in directia dorita de tine. Exista o lege a rezultatelor diminuate pe care trebuie sa o tii minte: cu cat avansezi mai mult, cu atat progresele vor veni mai greu, daca nu maresti stimulul folosit. Franco Columbo, Mr. Olympia in 1997 si 1981, se antrena atat de tare si cu greutati atat de mari, incat dupa antrenamente trebuia sa stea intins pe o banca din sala 30 minute ca sa isi revina.
Si astfel trecem la cel de-al doilea factor important: odihna.
Pe cat posibil evitati orice activitate fizica solicitanta. Exclus sa pierdeti noptile prin cluburi. Performata cere sacrificii, iar distractie trece pe planul secund.
Arnold spunea in memoriile sale ca prietenii sai, din vremea cand avea 18-20 ani, se duceau frecvent la discoteca. El insa si-a spus: “Acum o sa muncesc, o sa ma distrez mai tarziu, dupa ce o sa ajung cineva”. Nu zic ca in afara salii trebuie sa stati doar linistiti in pat toata ziua, dar exact asta am facut in cantonamentele lotului national in anii ’90, chiar si 3 luni de zile, 2 antrenamente pe zi si in rest la orizontala si rezultatele au fost remarcabile.
Cum spuneam: “vrei rezultate extreme, trebuie sa aplici masuri extreme.”
Suplimente nutritive, necesare pentru rezultate de exceptie
Nu uitati de alimentatie si suplimente nutritive. Nu poti sa mananci dezordonat, trebuie sa ai un plan, sa incluzi alimente din toate categoriile: lactate, carne, oua, legume, fructe, seminte, verdeturi.
Alimentatia este atat de imporatanta in culturismul de performanta incat pot afirma ca exista o legatura directa intre alimentatie si progres. O cale de a imbuantati performantele, cresterea capacitatii de efort si de refacere , deci o crestere mai rapida si la un nivel final mai ridicat, poate fi obtinuta prin folosirea de vitamine, minerale, concentrate proteice, uleiuri esentiale, (Omega 3, 6), carnitina, creatina etc. Adica prin folosirea suplimentelor nutritive.
Astazi, suplimentele au ajuns sa fie atat de performante incat poti sa arati ca un concurent de Mr. Olympia din anii de inceput ai acestei competitii, fara a folosi substante interzise. In culturismul modern, nu mai exista sportiv de performanta care nu foloseste, pe scara larga, suplimente nutritive.
Nu numai culturistii folosesc suplimente nutritive, ci si atletii, inotatorii, ciclistii, fotbalistii etc. Practic toti sportivii de performanata au folosit suplimente nutritive pentru a ajunge in varful piramidei.
Pana la urma, suplimentele nutritive sunt alimente extreme, alimente foarte concentrate care livreaza tintit doar anumite substante celui care le foloseste. Sunt profesionisti despre care am citit ca ajung sa consume de 4 ori mai multa proteina decat un om obisnuit de pe strada si probabil ca asta trebuie sa faca ca sa arate ca niste extraterestrii.
Antrenati-va la modul extrem, odihniti-va la modul extrem, mancati la modul extrem si foarte curand veti avea o crestere extrema!
Florin Uceanu
18 titluri de campion national