TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Sali de forta moderne – o conditie pentru performanta?

sali de forta

Ce facem daca nu avem acces la sali de forta cu aparate performante?

Sunt aceste sali de forta moderne de astazi mai bune decat cele de pe vremea lui Sergio Oliva si Arnold? Sunt salile de lux din Bucuresti, dotate cu aparate scumpe, de ultima ora, aduse din strainatate, mai bune decat salile de cartier sau decat salile din orase mici?

Nu neaparat. Sigur ca au aer conditionat, mocheta, sauna, jacuzzi sau chiar bazine de inot. Sigur ca au aparate de ultima generatie si vestiare generoase. Toate acestea sunt foarte bune, sa nu credeti ca am ceva impotriva lor, dar nu sunt neaparat necesare pentru performanta. Poti ajunge campion si intr-o sala modesta, dotata doar cu bare, discuri, gantere, scripeti… daca exista talent si tenacitate.

Sali de forta moderne sau… aparate de baza

Arnold si Sergio Oliva au devenit extrem de masivi, chiar dupa standardele de azi, nu in sali de forta moderne, ci doar cu dotarile enumerate mai sus. Cand s-au inventat primele aparate (Nautilus), ei erau doar super masivi. De altfel, parerea mea este ca generatiile ulterioare de culturisti au fost mai masive datorita aparitiei a tot felul de suplimente nutritive si a folosirii tot mai agresive a substantelor dopante, nu neaparat a unor aparate foarte performante.

Coleman nu l-ar fi “batut” probabil pe Sergio Oliva sau Jay Cutler nu l-ar fi “batut” pe Arnold, cu toata aparatura moderna de astazi, daca nu ar fi apelat la “farmacie” si la suplimente moderne.

Intrebarea care se naste in mintea mea este: cum ar fi aratat Arnold sau Oliva cu aceste avantaje? Am raspuns astfel si unui cititor al revistei noastre care isi doreste enorm sa-i calce pe urme lui Arnold, dar crede ca nu are nicio sansa pentru ca in localitatea lui nu exista sali de forta ultramoderne, ci o sala modesta, fara aparate cum a vazut el in Bucuresti.

De altfel, e foarte greu sa gasesti poze cu Arnold sau cu Oliva antrenandu-se pe aparate, pentru ca nu prea le-au folosit. Desigur, au folosit scripeti simpli, dar nu ma refer aici la aparate mai complexe, cu came sau parghii, asa cum se gasesc azi peste tot. Exista insa si o exceptie: Mike Mentzer. El a folosit destul de mult aparatele existente pe vremea lui.

Pe de alta parte, cei care au vazut casetele sau DVD-urile cu antrenamentele lui Cutler si, in special, cele ale lui Coleman, au remarcat ca se bazau tot pe gantere si bara, unele enorme de 70-80kg, cand vorbim de gantere, si de 200-300kg, cand vorbim de haltera.

Poti reusi si in afara acestor sali de forta moderne!


Daca vrei sa fii mare, trebuie sa misti greutati uriase. Aparatele sunt bune, odata cu aparitia lor antrenamentul a devenit comod si a atras publicul larg, care isi doreste sa practice culturism si fitness de intretinere in conditii confortabile, fara sa se supuna riscurilor si fara sa se chinuie sa incarce bara cu discuri.

Desi sunt si avantaje si, uneori, dezvantaje, concluzia este ca pentru publicul larg aparatele moderne sunt excelente, dar pentru performanta ele nu sunt neaparat necesare. Poti ajunge sus de tot si intr-o sala mica, modesta.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Exit mobile version