Sunt cateva clisee care se aplica in cazul castigurilor musculare pe termen lung: „continua sa faci ceeea ce faceai dintotdeuna si vei ramane intotdeuna la fel!” sau „definitia nebuniei este sa faci mereu acelasi lucru si sa astepti rezultate diferite”.
Corpul uman are o remarcabila capacitate de adaptare. De-a lungul timpului, oamenii s-au adaptat provocarilor mediului inconjurator facand fata climei prea reci, prea calde, aerului rarefiat, tinuturilor aride si dietelor restrictive, in trecut mai degraba o cauza a istoriei decat o manifestare a propriilor dorinte. Acum ca am lamurit capacitatea suprinzatoare a organismului de a se supune schimbarilor, nu ar trebui nici sa ne suprinda ca, dupa ce vom fi mers la sala 2 luni, vom observa cateva schimbari notabile in ceea ce priveste cresterea musculara. Muschiul va incepe apoi sa scada treptat, iar cresterea va inceta in momentul in care vei atinge un anumit prag sau potentialul genetic.
Schimba antrenamentul, n-ai ajuns la capat de drum!
Problema potentialului genetic se pune insa extrem de rar. Majoritatea celor care se antreneaza nu vor atinge niciodata potentialul genetic, poate nici macar nu vor fi aproape de acest prag. De fapt, pragul de care nu reusesti sa treci are la baza un motiv cat se poate de simplu, tipic: esti prins intr-un ritual, o capcana, un cerc vicios a carui cauza este repetarea nesfarsita a aceluiasi antrenament. Unii ma vor contrazice si vor spune ca Ronnie Coleman, de 8 ori campion olimpic Mr. Olympia, a folosit aceeasi rutina de antrenament timp de mai multi ani si a avut un progres fantastic. Adevarat, dar, de asemenea, Ronnie punea sare pe pieptul de pui cand era la dieta pentru Mr. Olympia si asta nu l-a impiedicat sa aiba muschii fesieri striati pe scena. Folosind rutina de antrenament a lui Coleman si sa astepti sa ai aceleasi progrese este precum ai urma programul de antrenament al lui Usain Bolt si sa te astepti sa alergi 100 m in 9, 58 secunde.
Deci, daca nu ai mai progresat de ceva timp sau nu in ritmul pe care il doresti, atunci sortii sunt foarte buni pentru ca a venit vremea sa schimbi ceva la antrenament. Culturistul profesionist Jonathan Delarosa este unul dintre tipii cei mai muncitori ai noii generatii de profesionisti sub 30 de ani. La o inaltime de 1,68 m concureaza cu 104 kg si nu a fost acuzat niciodata ca ii lipseste masa musculara. In culturismul competitional, expresia „mare” este relativa, depinzand de cine esti alaturi pe scena.
La new York Pro din mai, 2013, s-a clasat pe 4 dupa noua senzatie, Mamdouh Ellsbiay (130 kg), Victor Martinez (109 kg) si Juan Morel (114 kg). O saptamana mai tarziu, la Toronto Pro, s-a clasat al treilea, dupa Martinez si Foad Abiad (118 kg).
„Arbitrii mi-au spus ca am un fizic exceptional, dar ceilalti sportivi sunt mai mari si mai impozanti decat mine”, a spus Delarosa. Si-a dat seama ca are nevoie de mai multa marime, dar cum putea sa o dobandeasca?
Modul cum s-a antrenat din copilarie l-a adus la nivelul actual: volum standard, 3-4 exercitii pentru fiecare grupa musculara, 3-4 serii per exercitiu, 8-10 repetari pe serie. Clar, era timpul pentru o schimbare.
„Am fost dintotdeuna un mare fan al lui Ronnie Coleman, care folosea antrenament cu volum ridicat. Asa ca am adaugat mai multe serii si exercitii, iar numarul de repetari l-am urcat la 15-20″.
„Pomparea a fost incredibila, iar a doua zi am avut febra cum nu mai avusesem de mult timp”.
Si-a dat seama ca a dat peste ceva senzational. O luna mai tarziu avea cu 4 kg mai mult, aproape numai masa musculara. Planul lui viitor este sa continue cu acest sistem pana cresterile se vor opri, apoi sa se reintoarca la vechiul sistem sau sa incerce ceva nou.
Daca un profesionist de top, care are asemenea calitati genetice, a trebuit sa-si schimbe antrenamentul pentru a creste in continuare, nu vad niciun motiv pentru care majoritatea dintre noi, cei care avem un genetic mediu, sa nu schimbam ceva la antrenament atunci cand ajungem intr-un punct mort.
Fizicul tau a ramas la fel de luni intregi, poate chiar ani?Schimba sau ramai la fel!
Incearca exercitii noi, numar diferit de repetari, tempo, pauze mai mici, superserii etc., orice care sa-ti sparga rutina. Ai incredere in mine, nu ai nimic de pierdut, ba chiar din contra, numai de castigat…in masa musculara!