In anii ’40 o noua revolutie parea sa schimbe complet fata salilor de forta prin aparitia aparatelor simple cu scripeti si cabluri. Avantajele erau clare, se reducea riscul accidentarilor, apareau noi exercitii etc. Unii entuziasti preziceau deja disparitia halterelor si a ganterelor. Cu timpul aparatele cu scripeti si cabluri s-au integrat definitiv in peisajul salilor dar nu au reusit sa detroneze niciodata halterele si ganterele.
In anii ’70 Arthur Jones, un renumit teoretician al culturismului inventeaza primele aparate complexe bazate pe roti, cabluri, scripeti etc. numite „Nautilius„. Inca o data halterele si ganterele fac fata cu succes si isi pastreaza suprematia desi, aparatele „Nautilius” vor face de atunci parte din peisajul salilor mari de culturism din SUA si din Europa. Tot in anii ’70 se raspandeste inovatia firmei Smith care in esenta este o bara de tip olimpic, care se afla prinsa la capete in doua ghidaje ce culiseaza in sus si in jos, pe doua bari fixate in sol cu un cap si in tavan (sau in alt sistem) cu celalalt cap.
In anii ’80, stimulate de raspindirea culturismului ca sport de masa pentru intretinere – numai in SUA sunt 30 de milioane de practicanti – apar o multitudine de firme care incearca sa impuna noi tipuri de aparate. Cele mai des intilnite in sali sunt aparatele marilor firme Icarian, David, si desigur cunoscutele de acum Nautilius si Smith. In esenta insa, este vorba de diversificarea, perfectionarea si aducerea unor inovatii vechilor aparate Nautilius.
La inceputul anilor ’90 o noua firma apare pe firmament: Hammer Strenght. Ea vine cu un nou concept despre ceea ce trebuie sa faca un aparat de culturism, inventeaza un sistem complet nou de aparate bazate pe parghii si se impune rapid si definitiv ca avand cele mai bune si mai moderne aparate existente. Aparatele sunt atat de eficiente incat celebra sala Gold’s Gym din Venice, California are o linie completa din aceasta marca pentru fiecare grupa musculara, o treime din spatiul destinat culturismului in aceasta sala fiind ocupat de aparate Hammer Strenght, restul fiind ocupat de celelalte firme – in special Nautilius – si de haltere si gantere plus bancile aferente. Am vazut cu ochii mei sportivi ca Flex Wheeler, Paul Dillet, Cris Cromier facand cam 50% din antrenamentul lor pe aparatele Hammer Strenght. Ce aduc nou aceste aparate?
Ce se va intampla acum cu batranele haltere si gantere? Ei bine, ele vor rezista si de aceasta data pentru ca „fundatia” este in continuare construita cu ele, toti marii campioni jurand cu mana pe inima ca o haltera si doua gantere reglabile plus o banca de impins din culcat si niste suporti de „geno” este tot ceea ce ii trebuie unui sportiv pentru a-si construi un fizic deosebit de masiv. Este adevarat ca pentru anumite exercitii aparatele sunt mult mai potrivite decat halterele sau ganterele. Si ca sportivii avansati lucreaza mult mai mult astazi decat in trecut pe aparate dar tot atat de adevarat este ca ei au ajuns la nivelul acesta tot cu batrana haltera.
Florin Uceanu