1. Accepta lucrurile ca atare. Nu exista nici un fel de magie in reducerea stratului de grasime. Trebuie sa tii regim. Cu alte cuvinte, controleaza si/sau limiteaza cantitatile de mancare si bautura. In cazul in care consumul de energie este mai mic decat cantitatea de calorii asimilata, vei deveni din ce in ce mai gras. Trebuie sa te angajezi in mod hotarat in fata acestui fapt, in caz contrar vei esua.
2. Mentine sau creste masa musculara. In special, prin antrenament cu greutati. Muschiul este activ din punct de vedere metabolic – necesita calorii. Cu cat ai mai mari muschii, cu atat ai nevoie de mai multe calorii pentru a-i sustine, si cu atat mai mult poti consuma si totusi slabi.
3. Ai grija si de inima. 45 de minute pe un aparat de tip „airwalker” cu ritmul inimii de 70% nu numai ca vor duce la arderea a 500 calorii, dar vor grabi si arderea grasimii.
4. Schematizeaza-ti dieta. Calculeaza numarul total de calorii pe care trebuie sa le consumi intr-o zi, bazandu-te pe greutatea ta, nivelul de activitate etc. Imparte acest total la numarul de mese pe care obisnuiesti sa le servesti. Cand te decizi asupra a ceea ce vei manca la o masa, tine cont de acest plan.
5. Fii un luptator! Fii constient de puterea vointei tale: tu si numai tu detii controlul asupra meselor tale. Exerseaza aceasta putere. Cine va castiga, tu sau dulciurile? Mananca numai ceea ce iti permite regimul – NU TRISA!
6. Imagineaza-ti rezultatul final. Uita-te in oglinda si priveste in viitor. Imagineaza-ti cum vei arata peste 8 saptamani – atletic si ferm. Foloseste aceasta imagine pentru a lua decizii potrivite.
7. Uita-te la televizor, nu in frigider. Dezvata-te de obiceiul de a te plimba prin casa si a arunca cate o privire prin frigider. Maturizeaza-te! Faceai asta cand erai copil. In afara de asta, acolo nu vei gasi decat alimente dietetice, nu-i asa?
8. Pune o poza cu tine intr-o forma grozava pe usa de la frigider. De fiecare data cand vei deschide usa, o vei vedea si te va motiva sa faci ceea ce trebuie. Daca n-ai fost niciodata intr-o forma grozava…
9. Pune o poza cu o persoana absurd de grasa si dezgustatoare, in costum de baie, pe usa de la frigider. Macar iti vei pierde pofta de mancare.
10. Nu manca inainte sa te culci. Somnul consuma putina energie – acele calorii vor fi depozitate undeva, deoarece sunt foarte putine sanse sa fie arse. Trebuie sa treaca cel putin 2 ore intre masa si somn.
11. Ia mese scurte si dese in timpul zilei. Nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ore intre mese. Mesele dese iti mentin constant nivelul de energie si evita infometarea.
12. Consuma carbohidrati cu glicemie scazuta im timpul zilei. Carbohidratii cu ardere lenta, ca cerealele integrale, fasolea, cartofii dulci, pastele si orezul vor mentine stabil zaharul din sange. Zaharul din unele fructe, sucuri de fructe, alimente rafinate si prelucrate cauzeaza fluctuatii anormale in insulina, care vor mentine senzatia de foame.
13. Nu intimpina mesele cu un apetit devorator. Poti consuma sute de calorii in plus, daca te alimentezi necontrolat. Daca simti ca esti in stare sa mananci un curcan intreg, incepe cu niste covrigei crocanti. Iti va lua ceva timp sa rontai acesti covrigei cu putine calorii. Este de ajuns pentru a-ti satisface foamea, asa incat sa te poti aseza la masa si sa mananci ponderat.
14. Ia capsulele de ripped fuel si diet fuel. Studiile arata ca suplimentele termogene ajuta corpul sa arda mai multa grasime si mentin o masa musculara fara grasime, suprimandu-ti apetitul si ridicandu-ti nivelul de energie.
15. Consuma produse cu continut ridicat de fibre. Salatele, legumele verzi etc. iti curata intestinul si asta cu un numar neglijabil de calorii. Ai grija la garnitura!
16. Consuma produse cu continut scazut de grasime. Din grasimi nu trebuie sa provina mai mult de 20% din totalul caloriilor de la o masa. Cum ne dam seama? Vezi 17.
17. Citeste etichetele. Multa grasime si zahar sunt consumate in mod involuntar, ascunse sub etichete ca: „doar 10% grasime”, „continut redus de grasime”, „fara zahar” etc. De fapt, ar trebui sa apara separat continutul de glucide, ca si numarul de calorii per portie. Etichetele avizate au inscrisa greutatea neta si nu caloriile. Deci fa calculul! Un gram de grasime echivaleaza cu 9 calorii.
18. Tine un jurnal de dieta. Notandu-ti tot ce mananci si bei este unicul mod de a fi sigur ca nu depasesti numarul de calorii permis.
20. Nu pleca la cumparaturi nemancat. Tot felul de lucruri pot ajunge in cosul tau de cumparaturi, deoarece par interesante. Pregateste-ti o lista si respect-o.
21. Nu intra in magazine care au un raion alimentar foarte „dotat”. Una din acele pungi de alune in ciocolata este ticsita de glucide. Si cine mananca doar una?
22. Nu „ciuguli”!. Daca gatesti pentru mai mult de o persoana, poti gusta pana depasesti limita calorica. Dupa ce ti-ai luat portia, adauga o cantitate mare de condimente in ce a ramas!
23. Nu o lua pe ghicite! Cantareste sau masoara totul mai intai. Cate calorii sunt in acel castron de cereale? Eu am surprins o prietena cu un castron plin, care – credea ea – era ok. L-am cantarit si am socat-o cu informatia ca acel castron continea 800 de calorii – fara lapte! Categoric nu era ok!
24. Stai departe de bucatarie. Mananca, spala vasele si pleaca. Du-te oriunde altundeva.
25. Nu te uita la reclame. Pleaca din camera, du-te sa bei apa, da un telefon. Producatorii de produse alimentare vor scoate pe piata un nou fel de gogosi sau ciocolata tocmai cand ai inceput tu sa tii regim. Acest fenomen este mai usor de observat noaptea.
… va continua!