TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Simptomele oboselii dupa antrenamente – cum faci sa le diminuezi?

In functie de scopurile  fixate, cei care obisnuiesc sa frecventeze sala isi stabilesc un anume program de antrenament. Unii dintre ei se antreneaza pentru a deveni culturisti de performanta. Acestia din urma isi aleg programe elaborate pe modelul split, pentru a asigura o influentare selectiva a grupelor musculare. Altii, insa, care doar doresc sa slabeasca  opteaza pentru programul full body.

Cu toate acestea, in afara de varsta si scopul fixat de fiecare mai exista un factor de care ai face bine sa tii seama. Este vorba, bineinteles, de gradul de oboseala si de simptomele oboselii care nu mereu sunt foarte evidente. Iar aici nu ne referim la oboseala mentala dupa o zi de serviciu, ci la cea strict fizica.  Pentru ca, daca oboseala aceasta persista, atunci este limpede ca gresesti undeva.

simptomele-oboselii

Simptomele oboselii – care sunt cele mai evidente si cum pot fi ele solutionate?

De obicei, se greseste foarte mult in ceea ce priveste volumul de antrenamente. Atat cel care efectueaza antrenamentul, cat si antrenorul forteaza limitele din dorinta  de a face un antrenament cat mai puternic.

Ceea ce poate sa nu fie ceva rau in sine. Insa, daca oboseala se accentueaza, atunci imunitatea va scadea automat, intervenind totodata un surmenaj fizic si nervos. Consecinta directa este ca te vei putea imbolnavi atat pe plan fizic, cat si pe plan emotional.

De nenumarate ori, pe fondul oboselii cumulate, apar deconectari intre mental si fizic, astfel ajungandu-se la accidentari. Un alt lucru care se intampla este acela ca dispare motivatia si astfel se renunta la antrenamente. Pentru ca, daca te simti rau dupa efort din cauza oboselii, iti vei gasi destul de greu motivatia de a reveni la programul de antrenament, cu atat mai mult cu cat nu esti experformer si nu detii, deci, microbul efortului fizic intens.

Printre cele mai evidente si ingrijoratore simptome, le enumeram pe urmatoarele:

1. HTA (hipertensiunea arteriala)

Reprezinta un indicator la indemana oricui de evidentiat, ce ne arata ca inima este obosita si face eforturi mari sa pompeze sange pentru a sustine refacerea.

2. Dificultati de odihna, insomnii

Dereglarile de somn pot fi simptome ale oboselii cronice. In plus, daca dupa o noapte te trezesti obosit, ei bine, acest simptom poate indica si o afectiune hepatica.

3. Pierdea in greutate nejustificata

Uneori poate fi vorba  si de acumularea de tesut adipos in exces in jurul taliei, un simptom de suprasolicitare si  exces de hormon de stres (cortisol).

Ce solutii exista pentru refacere si pentru diminuarea acestor simptome? In primul rand, ai nevoie de cel putin o saptamana de pauza. In felul acesta, rupi rutina si dai posibilitatea corpului sa supracompenseze rezervele de glicogen, starea generala imbunatatindu-se vizibil.

Asfel, o iesire la munte sau un city break, de pilda, iti pot fi de un real ajutor. De asemenea, schimbarea solicitarii fizice pentru o vreme te poate ajuta sa te refaci. De pilda, daca la aerobic lucrai banda, acum te poti apuca de inot.

Tine minte ca efortul fizic trebuie sa fie o placere, iar dupa antrenament, normal ar fi sa te simti bine, plin de endorfine, tonic si cu un mental pozitiv. Daca toate aceste lucruri esentiale lipsesc, este clar ca te antrenezi mai mult decat trebuie.

Simptomele oboselii – ce inseamna prea mult?

Intrebarea cheie, pe care ti-o poti pune in aceasta situatie este: Ce inseamna prea mult? Cum poti cuantifica volumul antrenamentelor?

Pentru unii dintre culturisti prea mult poate fi sinonim cu 6 antrenamente pe saptamana. Pentru altii, insa, acest lucru poate inseamna 4 sau chiar 3 antrenamente pe saptamana. Antrenorul  este cel care te ajuta sa ajustezi efortul in functie de puterile tale. In plus, un antrenor foarte bine pregatit va putea observa simptomele oboselii, chiar inainte ca acestea sa se cronicizeze, actionand in consecinta.

Un lucru fundamental de care, iarasi, trebuie tinut cont este corelarea efortului la sala cu cel din viata de zi cu zi. Aceasta corelare trebuie sa fie perfecta in asa fel incat sa existe o asa-zisa formula castigatoare.

Un lucru este cert. Este gresit sa te antrenezi copiind de pe youtube antrenamentele lui Lazar Angelov sau ale altor culturisti de performanta. Antrenamentul trebuie personalizat in conformitate cu posibilitatile si puterile fiecaruia, aceasta fiind cheia diminuarii si chiar eliminarii simptomelor oboselii.

Ori de cate ori te simti obosit dupa antrenamente, odihneste-te! De cele mai multe ori, o ora de somn dupa job iti poate furniza energia necesara de a merge la antrenamente si de a obtine tot ce ti-ai propus!

Exit mobile version