Legatura dintre sistemul nervos si antrenament
Orice pasionat de culturism care detine si cateva notiuni de fiziologie ajunge in cele din urma la o concluzie pe care oamenii de stiinta o cunosc de foarte mult timp: sistemul nervos este un factor limitativ pentru antrenamentele de forta.
Atunci cand nu reusesti sa termini o serie de repetari, vinovat este sistemul nervos care nu genereaza un impuls suficient de puternic pentru a declansa contractia musculara si, daca o tii tot asa, nu iti poti asigura acea intensitate a antrenamentului necesara pentru a stimula dezvoltarea muschilor. Asadar, este logic sa acordam atentie si eficientei neuromusculare si sa vedem cum ar trebui sa ne antrenam astfel incat muschii sa se contracte mai puternic si sa fie activate cat mai multe fibre musculare.
Sistemul nervos si antrenamentul: cum obtinem raspunsul maxim
Exista o serie de tehnici care amelioreaza eficienta neuromusculara. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, antrenand fiecare grupa musculara trecand prin intreaga amplitudine de miscare la acel nivel articular, se obtine o descarcare a impulsurilor nervoase spre mai multe fibre decat in cazul miscarii incomplete.
Sigur, exercitiile complexe care implica multe grupe musculare, cum ar fi genuflexiunile sau impinsul de la piept sunt importante, dar nu trebuie sa neglijezi nici exercitiile de izolare, care aduc muschii la pozitii extreme – intindere maxima si contractie maxima. Astfel vei activa mai multe fibre musculare si-ti vei obisnui sistemul nervos sa contracte mai puternic fiecare grupa musculara.
O alta tehnica utilizata de unii sportivi este tehnica contractiei statice (izometrice). Nu este o tehnica prea complicata – practic, in momentul in care ajungi la o contractie maxima, trebuie sa mentii aceasta pozitie pana cand muschiul cedeaza si esti nevoit sa cobori greutatea.
Alege o greutate cu care poti sa rezisti pret de 20 secunde la sfarsitul fiecarei serii, in pozitie de contractie maxima. Incearca sa imbunatatesti acest timp al fiecare antrenament, iar cand ajungi la 30 secunde mareste greutatea.
Tehnica aceasta amelioreaza frecventa de descarcare a impulsurilor nervoase la nivelul neuronilor ce comanda contractia muschilor respectivi.
Eficienta neuromusculara poate fi imbunatatita si prin utilizarea unor tehnici de intensitate, cum ar fi superseriile si seriile cu greutate descrescatoare, fara pauza intre ele. Specialistii s-au intrebat care metoda de antrenament este mai eficienta: efectuarea seriilor pana la epuizarea de moment sau efectuarea catorva serii fara a merge pana la epuizare si apoi efectuarea unei serii cu greutate foarte mare si epuizare de moment?
Ultima metoda propusa s-ar baza pe observatia cercetatorilor conform careia un muschi bine incalzit se contracta mult mai bine decat unul neincalzit. Ramane ca fiecare dintre noi sa experimenteze aceste metode si sa o aleaga pe cea mai eficienta.
Succes!
Dr. Serban Damian