Stern infundat – o problema rezolvabila
Unii tineri care merg pentru prima data la antrenamente de culturism si incep sa-si studieze corpul cu mai mare atentie observa un defect care, in special prin localizarea lui, le provoaca o puternica nemultumire. Am fost intrebat de multe ori ce se poate face in cazul sternului infundat si, din pacate, a trebuit sa le raspund acestor tineri ca singura masura cu adevarat eficienta este interventia chirurgicala.
O operatie este un eveniment traumatizant si costisitor pe care nu il recomand decat in cazuri grave, cu atingere estetica importanta sau cu tulburari functionale pulmonare sau circulatorii. Dezvoltarea muschiului pectoral poate ameliora, intr-o oarecare masura, aspectul inestetic, de aceea accentul va fi pus pe acest lucru in cadrul unui antrenament.
Stern infundat – cauze si rezolvare chirurgicala
Ceea ce numim „stern infundat” (pectus excavatum) reprezinta o deprimare a peretelui toracic la nivelul sternului produsa de o crestere excesiva a cartilajelor care unesc coastele de stern. Aproximativ 1 din 600 copii sufera de aceasta afectiune care, in multe cazuri, este o urmare a rahitismului (boala datorata lipsei de vitamina D din aliemntatie in perioada de sugar). Cartilajul in exces forteaza coastele sa se curbeze astfel incat sternul va fi tras spre interior.
Pana acum cativa ani, tratamentul standard pentru un stern infundat implica purtarea unui dispozitiv rigid (orteza) in jurul toracelui dupa ce era eliminat chirurgical cartiajul in exces si se insera o placa de metal in spatele sternului cu scopul de a mentine toracele intr-o forma cat mai aproape de normal. Bara de metal se pindea de ambele capete ale coastelor. Prin osificarea in noua pozitie toracele capata dimensiuni normale. Dupa aproximativ 6 luni in care efortul fizic trebuie limitat, bara de metal era extrasa.
A aparut apoi o tehnica chirurgicala mai simpla si mai eficienta pentru a corecta aceasta problema- stern infundat – prezentata de Dr. Jeffrey Gold, specialist in chirurgie toracica de la Centrul Medical Montefiore din SUA: in primul rand se elimina cartilajul in exces dupa care, folosind benzi din plastic, se fixeaza costele si sternul intr-o pozitie fiziologica. Avantajul este ca aceste benzi din plastic nu mai trebuie eliminate intrucat organismul va initia procesul de vindecare din jurul lor, iar pacientii vor suferi o singura interventie chirurgicala (si nici nu va fi nevoie sa mai poarte dispozitivul de contentie pentru torace).
Insa pe langa aspectul inestetic, persoanele cu stern infundat pot avea probleme atunci cand fac exercitii fizice sau pot asocia chiar afectiuni fizice cum ar fi problemele cardiace (intrucat inima este excesiv impinsa in hemitoracele stang) sau respiratorii (toracele nu se poate destinde complet si de aceea cursa respiratorie nu este eficienta).
Complicatiile postoperatorii sunt minime, iar rezultatele sunt excelente pe perioada lunga.
Dr. Serban Damian