Steroizi anabolizanti – fructul interzis?
Sa vorbim deschis despre steroizi… Greu. Daca cineva se hazardeaza sa explice cum sta treaba cu steroizii va fi blamat ca sustine utilizarea lor. Daca un sportiv, antrenor sau medic refuza sa dea indicatii “practice” despre steroizi, atunci se gasesc altii care sa arunce cu acuzatii gen “lasa ca stim noi…”.
In ceea ce ma priveste trebuie sa va marturisesc ca nu am fost prea interesat de steroizi, pentru ca am considerat mult mai interesante alte aspecte ale culturismului. Activitatea de consultanta m-a “fortat” sa ma documentez si in acest domeniu si nu regret. De mai multe ori am fost rugat sa ofer “retete” de adminstrare a steroizilor. Am refuzat, desi nu imi era prea greu sa le culeg de pe vreun site american, asa cum de altfel fac cei mai multi “cunoscatori”. Am refuzat din mai multe motive care au importanta egala pentru mine: nu sunt de acord cu utilizarea steroizilor, privind din perspectiva sportivului amator si a instructorului, dar mai ales din punctul de vedere al medicului. “Primum non nocere” – in latina inseamna “in primul rand sa nu faci rau” si este principiul dupa care trebuie sa se ghideze orice medic in activitatea lui. “In primul rand sa nu faci rau, in al doilea rand sa vindeci”. Unii mi-au cerut sa-i indrum catre un steroid sau altul, catre un anume ciclu, apeland la calitatea mea de medic, astfel incat riscurile sa fie cat mai reduse. Ei bine, eu trebuie sa ma ghidez dupa principiul pe care tocmai vi l-am spus. Un rau mai mic sau unul mai mare, ramane totusi un rau…
Steroizii anabolizanti pot fi extraordinari … de nocivi
Cand te decizi sa folosesti steroizi stii in care categorie te vei incadra? NU. Iti poate spune cineva asta? NU. Nici cei mai mari medici. Cu atat mai putin vreun “guru” de la sala, care are impresia ca daca a citit trei reviste si se injecteaza de cativa ani si nu a patit (deocamdata) nimic a descoperit secretul folosirii fara riscuri a steroizilor anabolizanti.
In consecinta responsabilitatea deciziei iti apartine in totalitate. De aceea este bine sa se discute despre acest subiect, in nici un caz sa fie ascuns. Dar, atentie si de unde iti alegi informatiile. Nu tot ce zboara se manaca.
Steroizi anabolizanti – tentatia care te poate omori
De ce sunt tentati oamenii sa foloseasca steroizi? Ma refer la tanarul “obisnuit”, care merge la sala doar ca “sa arate bine” si nu la cei din domeniul competitional (aici discutia este putin diferita). Motivatia e simpla: steroizii par a fi o scurtatura catre implinirea unui scop, ce caracterizeaza cu precadere perioada adolescentei. Este vorba de transformarea corporala, de saltul din stadiul de “baiat” in cel de “barbat” (sau in alte cazuri din “barbat” in “si mai barbat”). Acesta este o caracteristica adanc fixata in tiparele comportamentale ale omului. In toate timpurile si in majoritatea societatiilor umane a existat intr-o forma sau alta notiunea de barbat “alfa” – barbatul conducator. Este o constatare banala faptul ca un barbat “bine” (solid, tipul atletic) are o mai mare influenta asupra semenilor sai, uneori chiar in detrimentul inteligentei. Si atunci, cum sa nu intelegi un pusti de 16 ani, cand constati ca principala lui motivatie pentru care merge la sala de forta este sa-si impresioneze prietenii si mai ales prietenele (si sa-i domine indirect, conform teoriei mai sus descrise – pentru cei care in acest moment se pregatesc sa imi dea replica, vreau sa le recomand sa studieze mai intai teoriile stiintei comportamentului animal – etologia). Acesta ar fi dupa parerea mea fondul, peste care se adauga (cel putin) doua caracteristici ale momentului pe care il traim. Prima trasatura este dorinta de a obtine rezultate rapid si fara prea mult efort. Am o veste proasta: chiar si folosind steroizi anabolizanti, antrenamentul intens, alimentatia completa si mai ales hiperproteica si odihna suficienta raman conditii sine qua non pentru cresterea masei musculare. A doua trasatura este raportarea la modele “artificial” create si promovate. Multi isi fixeaza obiective nerealiste (in raport cu potentialul lor genetic, conditiile de antrenament, capacitatea de a-si asigura alimentatia necesara si suplimentele nutritive, stilul de viata si multe altele). Acestia ajung dupa un timp mai lung sau mai scurt sa fie dezamagiti si frustrati din cauza incapacitatii de a-si atinge scopul propus si atunci, fie renunta la culturism, fie recurg la metode ce nu mai au nici o legatura cu sportul, in adevaratul sens.
Eu sustin ideea ca nu ar trebui sa ne ascundem dupa deget, ignorand in mod constient problema steroizilor. Steroizii anabolizanti, priviti numai din perspectiva utilizarii lor in scopul cresterii masei musculare la indivizi sanatosi (deci excludem orice aspect terapeutic) pot fi pusi alaturi de droguri, tutun si alcool. Pare ciudat, dar iata si explicatia: organismul sanatos nu are nevoie de steroizi (exogeni), asa cum nu are nevoie nici de tutun, alcool sau droguri; toate aceste substante se incadreaza in categoria “vicii care provoaca placere”; steroizii pot fi si ei incadrati aici pentru ca sunt markerul unei dorinte firesti (aceea de a fi barbat “alfa”), insa exacerbata atat in domeniu fizic, palpabil (masa musculara mare, multa), cat si in cel temporal (obtinerea rapida a acestei dezvoltari); steroizii, ca si celelate trei substante au un potential nociv despre care utilizatorul trebuie avizat; diferenta consta in faptul ca steroizii nu dau dependenta fizica (poate mentala, dar e discutabil). Este interesant de stiut ca sunt citate in literatura de specialitate cazuri de sevraj, cu simptomatologie psihica si fizica aparute in urma utilizarii indelungate si intreruperii bruste (in acest sens au fost introduse administarea in cicluri si utilizarea unor medicamente, de exemplu Clomifenul).
Care ar fi concluzia? Concluzia este ca pana la urma ignoranta este cea care ne omoara. Trebuie sa discutam despre aceasta problema si mai ales trebuie sa avem grija foarte mare atunci cand alegem o sursa de informare. Experienta unui sau altuia nu reprezinta argumente de luat in seama (e ca si cum ai face statistica pe un lot format dintr-o singura persoana).
Dr. Serban Damian