Ce sunt steroizii anabolizanti?
Numiti si steroizi anabolizanti-androgenici, sau substante care imbunatatesc performanta, steroizii anabolizanti sunt variante sintetice (artificiale) de testosteron.
Testosteronul este principalul hormon sexual masculin, necesar pentru a dezvolta si a intretine caracteristicile sexului masculin, precum pilozitatea faciala, vocea groasa si cresterea musculara. Femeile au si ele in organism o doza de testosteron, insa in cantitati mult mai mici.
Pentru ce sunt folositi steroizii anabolizanti?
Furnizorii de servicii medicale folosesc steroizii anabolizanti pentru a trata unele probleme hormonale ale barbatilor, pubertatea intarziata si pierderea de masa musculara cauzata de anumite afectiuni. Insa exista si persoane care folosesc in mod gresit steroizii anabolizanti, iar acesta este un trend in crestere si din ce in ce mai ingrijorator.
In ce scop sunt folositi inadecvat sterozii anabolizanti?
Unii culturisti si sportivi folosesc steroizi anabolizanti pentru a construi masa musculara si pentru a-si imbunatati performanta sportiva. Steroizii pot fi luati pe cale orala, injectati in muschi sau pot fi aplicati pe piele, sub forma de gel sau crema. Aceste doze pot fi de 10 pana la de 100 de ori mai mari decat dozele utilizate pentru tratarea afectiunilor medicale. Folosirea lor in acest fel, fara recomandare medicala si fara reteta, nu este nici legala si nici sigura.
De ce tot mai multi bodybuilderi ii folosesc?
Riscurile asociate cu administrarea steroizilor anabolizanti sunt foarte ample si bine documentate, pornind de la infertilitate si disfunctie erectila si ajungand pana la dependenta si calvitie. Insa in ciuda acestor avertismente dure, agentia anti-doping din Marea Britanie (UKAD) avertizeaza ca exista peste 1 milion de utilizatori de steroizi, predominant barbati. Iar trendul este unul extrem de ingrijorator in multe tari, nu doar in Marea Britanie.
Profesorul academician Josh Torrance, de la Universitatea din Bristol, si-a petrecut ani intregi cercetand piata ilegala de droguri din Marea Britanie si spune ca, lucrand direct cu consumatorii, a observat „o multime de baieti tineri carora colegii le-au spus ca ar trebui sa inceapa sa consume aceste substante”.
Torrance este de parere ca dismorfia corporala masculina si consumul de steroizi sunt alimentate de reality show-uri si de retelele de socializare. Torrance a atras atentia ca „societatea trebuie sa abordeze serios (dismorfia corporala) daca ne dorim sa avem o speranta sa ii convingem pe tineri sa nu inceapa sa ia steroizi”.
Insa consumatorii de steroizi nu se lasa usor convinsi de astfel de argumente.
BBC a prezentat cazul lui Josh Bridgman, culturist profesionist in varsta de 28 de ani, din Stroud, Gloucestershire, care a inceput in 2019 sa consume substante pentru imbunatatirea imaginii si a performantei (IPED), asumandu-si efectele secundare ale acestora ca pe un „sacrificiu” pe care este dispus sa-l faca pentru a obtine fizicul pe care si-l dorea.
„Intrebati orice sportiv olimpic si va va spune ca e nevoie de sacrificii. Nu e nicio diferenta. Acesta este unul dintre sacrificiile pe care esti dispus sa le faci” a spus Bridgman, citat de BBC.
Bridgman povesteste ca a facut inainte un research cu privire la medicatia pe care urma sa o ia, a urmat o dieta stricta si s-a antrenat cu sfintenie. Desi el respecta un regim strict, nu sunt multi utilizatori de steroizi care fac acelasi lucru, ceea ce ii expune unui risc si mai mare.
Multi dintre tinerii cu care profesorul Torrance a vorbit in cadrul cercetarii sale nu faceau nici “cicluri”, un proces in care utilizatorii intrerup pentru o perioada indelungata administrarea de steroizi, pentru a permite corpului sa se recupereze.
Motivul administrarii gresite a steroizilor poate fi o intelegere “vaga” a modului in care trebuie sa ia steroizi, insa si dependenta este un factor important.
“In general nu prea fac lucrurile pe care ar trebui sa le faca bodybuilderii: sa manance sase mese sanatoase pe zi si sa petreaca ore intregi la sala. Ei isi doresc doar o solutie rapida pentru a creste, ceea ce ma tem ca nu prea exista”, spune Torrance, adaugand ca – fie ca iei sau nu steroizi – construirea masei musculare necesita multa munca sustinuta.
Sentimentul ca esti inadecvat
“La fel ca si in cazul anorexiei, cultura vedetelor si social media au o responsabilitate foarte mare in acest caz: subconstient, ele fac milioane de tineri sa se simta inadecvati” a mai spus Torrance.
Steroizii sunt un fenomen care a explodat deodata si exista o gama uriasa de substante noi, consumate de un grup complet nou de persoane, din motive cu totul diferite fata de cele cunoscute anterior.
Profesionistii din medicina, inclusiv agentiile anti-doping avertizeaza in mod sustinut cu privire la riscurile acestor medicamente care depasesc cu mult beneficiile pe care le ofera.
Intr-un raport din 2020, directorul pentru strategie si educatie in cadrul UKAD, Emily Robinson, a spus ca abuzul de steroizi “este acum o problema de sanatate publica”.
“Social media si televiziunile sunt din ce in ce mai dominate de tipologii corporale nerealiste, care stim ca ii fac pe tineri sa incerce sa imite ceea ce vad. Tinerii, mai ales cei cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, sunt atrasi de o realitate falsa si incep sa isi rationalizeze alegerile, convingandu-se ca noul lor aspect fizic, asa-zis imbunatatit, merita sa isi asume toate riscurile”.
Care sunt efectele folosirii gresite a steroizilor anabolizanti?
Utilizarea gresita a steroizilor anabolizanti, cu atat mai mult pe o perioada lunga de timp este asociata cu numeroase probleme de sanatate, printre care:
- Acnee
- Oprirea cresterii, in cazul adolescentilor
- Tensiune arteriala crescuta
- Schimbari ale nivelului colesterolului
- Probleme cardiace, inclusiv atac de cord
- AVC
- Afectare renala
- Boli de ficat, inclusiv cancer
- Riscul unor virusuri transmise prin sange (HIV, hepatita B, hepatita C) ca rezultat al injectarii.
- Dependenta
- Depresie
- Agresiune si violenta
La barbati poate cauza, in plus:
- Calvitie
- Ginecomastie (cresterea sanilor)
- Probleme urogenitale (micsorarea testiculelor)
- Infertilitate/Numar redus de spermatozoizi
- Disfunctie erectila
La femei poate cauza:
- Schimbari ale ciclului menstrual
- Cresterea parului corporal si facial
- Calvitie dupa model masculin
- Ingrosarea vocii
Steroizii anabolizanti dau dependenta?
Desi nu cauzeaza o stare de euforie, steroizii anabolizanti pot da dependenta, iar renuntarea poate fi insotita de simptome importante, printre care si:
- Oboseala
- Agitatie
- Lipsa apetitului
- Probleme de somn
- Apetit sexual redus
- Pofta de steroizi
- Depresie, ce poate fi uneori grava, ducand chiar pana la tentative de suicid.
Un trend in salile de forta
Josh Bridgman a inceput sa faca antrenamente de forta cu 10 ani in urma si sustine ca peste 90% dintre colegii sai luau pe atunci steroizi. El spune ca doar unul sau doi dintre ei erau capabili sa obtina aceleasi rezultate in mod natural, dar ca astfel de persoane sunt “foarte rare”.
Un chestionar online, efectuat de compania de asistenta medicala Medichecks in randul a peste 500 de barbati care merg la sala, a aratat ca 75% dintre repondenti au luat in calcul utilizarea de steroizi. Acelasi chestionar concluzioneaza ca 96% dintre repondenti nu sunt multumiti de felul in care arata corpul lor, iar 61% isi doresc sa fie mai mari.
Daniel Grant, director pentru educatie medicala in cadrul Medichecks sustine ca, in parte, vina pentru inmultirea acestui tip de dismorfie corporala apartine influentei reality show-urilor difuzate la televiziuni, dar si retelelor de socializare.
El este de parere ca aproximativ 1 milion de utilizatori de steroizi in UK sunt un semn ca aceasta problema este una presanta. “Sanatatea mentala a populatiei noastre masculine reprezinta o preocupare tot mai mare, iar aceasta cercetare ofera informatii valoroase cu privire la temerile legate de imaginea corporala si de sport, care vor alimenta inevitabil anxietatea” a spus el. Grant a mai adaugat ca “educatia este foarte importanta, la fel ca si schimbarea mentalitatii, in sensul acceptarii unor tipuri diferite de conformatii si a abordarii unei atitudini mai sanatoase fata de propriul corp. Insa este clar ca emisiunile de tip reality de la televizor au un rol important de jucat” a conchis el.