O idee recenta si inca controversata este aceea ca aceasta are un efect anabolic in muschi. Unii oameni de stiinta spun ca este direct implicata in marirea sintezei proteinelor musculare. Altii spun ca orice crestere musculara datorata creatinei este iluzorie, fiind in esenta apa.
Sinteza proteinelor contractile datorita creatinei
Studiile au aratat ca efectul anabolic al creatinei este intracelular, in timp ce retentia de apa este un proces extracelular. In acest studiu, 7 barbati sanatosi au luat 20g creatina pentru 5 zile si au facut 20 de serii a cate 10 repetari la aparatul de extensii pentru cvadricepsi. Acest antrenament a fost facut de 2 ori, distanta dintre cele doua antrenamente fiind de 4 saptamani, prima oara chiar inainte sa ia creatina si apoi dupa 3 saptamani si 2 zile. In timp ce suplimentarea cu creatina a crescut cantitatea totala de creatina din muschi cu 21%, iar exercitiul a marit sinteza proteinelor musculare, creatina nu a adaugat nimic acestei sinteze.
Dar autorii studiului admit ca unele efecte pozitive ale creatinei nu ar putea fi observate intr-un termen atat te scurt si numai dupa 2 antrenamente. Asemenea schimbari includ o modificare notabila in forta musculara produsa, ceea ce duce la antrenamente mei grele si mai intense.
Alte studii care au durat 12 saptamani sau mai mult au descoperit totusi ca exista schimbari precum cresterea sintezei proteinelor contractile si a activitatii celulelor musculare satelit, ceea ce demonstreaza efectul anabolic al creatinei.
Asemeni altor suplimente nutritive, efectele creatinei au nevoie de timp pentru a deveni vizibile.