TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Suplimente pentru masa vs suplimente pentru definire

Suplimente. Cum le alegem?

suplimenteMulti incepatori ma intreaba, pe forumul de consultanta, cum sa isi aleaga suplimentele, pentru ca nu au suficiente informatii ca sa faca conexiunea intre ceea ce isi doresc sa modifice la corpul lor si suplimentul care sa-i ajute sa obtina un rezultat satisfacator.

In general, ii intreb si despre varsta, dar mai ales despre datele antropometrice si despre ce vor sa modifice, apoi, in functie de aceste informatii, le construiesc formula pentru castig de kilograme, pentru calitate musculara si definire sau pentru slabire.

Suplimente in functie de tipul somatic

Profilul diferit si extrem de divers al suplimentelor e un adevarat labirint pentru neinitiatii, care, desi citesc, nu pot acumula rapid informatiile care sa-i duca la ceea ce au nevoie. Pe scurt, sunt ectomorfi extremi care se grabesc sa cumpere ultimul racnet de concentrat proteic de 98%, fara carbohidrati, apoi se mira de ce nu progreseaza desi au dat banii pe cel mai de top produs! Raspunsul e simplu: pentru ca nu e ceea ce au ei, in acel moment, nevoie, pentru a lua in greutate. Un supliment cu 35% proteina si bogat in carbohidrati este cheia, alaturi de o creatina.

Pentru a nu fi suspectat ca fac reclama unei anumite firme, spun din capul locului ca formula acestor suplimente exista pe piata la absolut toate firmele de suplimente, asa ca incepatorul se va decide mai mult dupa raportul calitate/pret, aroma etc.

Inainte de Revolutia din 1989, sportivii consumau Energofort, un supliment concentrat proteic, care avea un gust oribil, dar toti culturistii ii puneau cacao, miere si tot avea un gust groaznic! Acum piata e plina de suplimente cu gust de inghetata, pe care atunci daca le-as fi avut, probabil ca le-as fi consumat de placere ca desert! Mai ales, produsele cu carbohidrati concureaza cu deserturile cele mai gustoase!

Revenind la dilemele incepatorului, sunt unii care spun din start ca vor doar o tonifiere si o mica crestere in greutate, fara tesut adipos in exces. Pe acestia ii sfatuiesc sa se orienteze spre un stimulent care sa contina fitosteroli si spre un concentrat proteic cu maximum 35% carbohidrati. De asemenea, aceasta categorie poate inlocui acest concentrat cu un complex de aminoacizi, care ofera avantajul de a putea fi administrati in orice situatie, fara o prealabila mixare cu apa, lapte, suc etc.

Nu trebuie uitat ca o dieta bogata in proteine consuma si calciul din organism. De asemenea, trebuie pastrat un echilibru electrolitic; de aceea, un complex de vitamine si minerale este necesar.

Intr-un articol anterior, vorbeam despre grasimile sanatoase si rolul lor in organism. In acest caz, draga incepatorule, ar fi indicat sa te orientezi spre un complex de acizi Omega 3, 6 ,9, care, pe langa echilibrul nutritiv, iti va furniza materia prima pentru secretia de testosteron.

Am vorbit despre ectomorfi (cei mai slabuti de la natura), despre cei cu structura si greutate medie. Iata ca acum voi vorbi si despre supraponderali. Aparent, acestia vor spune: „mie nu-mi trebuie nimic, nu iau nimic, eu vreau sa dau jos, nu sa pun ca altii”.

Procesul slabirii, prin miscare si dieta, poate fi ajutat mult de suplimente. Sunt cazuri cand aceste slabiri rapide au creat dezechilibre si persoanele in cauza s-au simtit foarte rau. Pe un fond hipocaloric, suplimentarea cu aminoacizi lipotropici, vitamine liposolubile (vit. E) si acizi omega este esentiala. Aminoacizii cu rol in transportul si arderea tesutului adipos sunt: L-carnitina, methionina, l-cholina si inositolul. Alaturi de acesti aminoacizi, exista diverse boostere sau termogenice cu continut extras din plante ca: guarrana, yucca, ceai verde, Yohimbe etc.

In acest hatis de informatii, este mult mai usor sa cautati formule gata preparate pentru arderea grasimilor. Sfat pentru cei care vor sa-si administreze L-carnitina: este necesar un consult la cardiolog, in cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala, stiindu-se ca L-carnitina are un rol de tonifiere si stimulare a muschiului cardiac (exista si medicamente pentru cei cu insuficienta cardiaca pe baza de L-carnitina).

In speranta ca v-am facut, in mare, un tablou cat mai cuprinzator, va astept pe forumul de consultanta al site-ului www.topculturism.ro (click aici) unde ma puteti intreba despre fiziologie sportiva, antrenament, nutritie, in caz ca aveti nelamuriri.

Inchei prin a va spune ca aceste suplimente nu vor inlocui munca la sala si degeaba le veti consuma, daca nu veti stimula corpul sa se modifice cu antrenament specific in salile de fitness, plus o nutritie adecvata si odihna pe masura pentru crestere!

prof. Cristian Neagu

 

Exit mobile version