Suplimente proteice, esentiale pentru culturisti
Asa cum spuneam in articolul anterior, termenul “proteina” este unul dintre cei mai folositi de catre practicantii culturismului, indiferent de nivelul acestora, de varsta sau de sex. Toti stiu ca folosirea in alimentatie a unei cantitati suficiente de proteina, inclusiv prin intermediul acestor suplimente proteice, este sinonima cu obtinerea de rezultate bune in urma antrenamentelor.
Ca urmare, atunci cand se alcatuieste un plan nutritional care are ca scop hipertrofia musculara, se recomanda folosirea surselor de proteine adecvate fiecarui moment al zilei. Folosirea inteligenta a diferitelor surse de proteina maximizeaza rezulatele si previne catabolismul muscular.
Cele mai importante momente ale zilei in care tipul de proteina folosit conteaza cel mai mult sunt: dimineata, imediat dupa trezire, inainte de antrenament, dupa antrenament si seara, inainte de culcare.
Suplimente proteice – cand este indicat sa le folosim
O serie de studii stiintifice a aratat faptul ca dimineata, dupa somn, organismul se afla intr-o stare catabolica, nivelul nitrogenului din organism fiind scazut. Astfel, administrarea de suplimente proteice care contin proteina cu absorbtie rapida si medie este indicat.
Inainte de antrenament sunt recomandate suplimente proteice cu mai multe surse de proteine si, evident, cu niveluri de absorbtie diferite. Un astfel de supliment, pe langa faptul ca induce un flux constant de aminoacizi in sange, va proteja organismul impotriva proceselor catabolice din timpul antrenamentelor.
Un alt moment important este cel de dupa antrenament, atunci cand “se deschide fereastra anabolica”. O investitie inteligenta pentru momentul post-antrenament este in aminoacizi si suplimente proteice cu absorbtie rapida.
Seara, inainte de culcare, administrarea unei proteine cu absorbtie lenta este indicata.
Suplimente proteice: termeni pe care trebuie sa ii cunosti
Asa cum am mai spus, atunci cand ai decis sa achizitionezi un supliment proteic, este bine sa citesti cu atentie informatiile nutritionale ale produsului, sa verifici care este concentratia de proteine la 100g de produs si per portie, sa verifici care sunt sursele proteinei si, eventual, in ce concentratie se gaseste fiecare dintre ele in acel produs.
Multi termeni, de multe ori in limba engleza, apar pe etichetele produselor care contin proteine, printre care: protein isolates, protein concentrate, ion exchange filtered whey protein isolate, cross flow micro-fitered whey protein isolate, hydrolyzed whey protein isolate.
Concentratele proteice contin de obicei proteine in concentratii ce variaza intre 40 si 85%. Au un nivel scazut de colesterol si grasimi si unul ridicat de compusi bioactivi. Contin si carbohidrati, in cazul zerului, sub forma de lactoza. Acestea sunt obtinute printr-un proces de ultrafiltrare care elimina lactoza si mareste concentratia de proteine si grasimi, dar care pastreaza valoarea biologica a proteinei.
Izolatele proteice, in special cele din zer, contin o concentratie mare de proteine, peste 85%. Avand in vedere ca in procesul de eliminare a lactozei si a grasimii se folosesc uneori temperaturi inalte si/ sau medii acide, acestea pot denatura proteina, micsorandu-i valoarea biologica. Izolatele proteice pe eticheta carora se mentioneaza faptul ca sunt obtinute prin prelucare la temperatura joasa sunt superioare celorlalte.
Izolatele proteice contribuie la cresterea nivelului de antioxidanti in organism, stimuleaza sistemul imunitar si raspunsurile hormonale.
De obicei, izolatele sunt optimizate sa contina cele mai bune combinatii de aminoacizi pentru a imbunatati performanta atletica.
Izolatul proteic este foarte solubil si absorbit de catre organism mult mai repede decat alte proteine. Poate ajuta la scaderea greutatii corporale prin stabilizarea nivelului glicemiei si reducerea senzatiei de foame.
Hidroizolatul proteic este un izolat a carui structura de aminoacizi a fost rupta din punct de vedere enzimatic sau, altfel spus, a fost predigerat. In consecinta, acesta este absorbit mai usor de organism. In ciuda acestui beneficiu, costul hidroizolatului este mai mare si, de multe ori, in urma procesului de fabricare, produsul capata un gust neplacut, amarui.
Ion exchange filtered whey protein isolate este un izolat proteic in care proteinele sunt separate prin folosirea unei sarcini electrice si a altor procese chimice. Desi nu pastreaza nealterat profilul de aminoacizi al proteinei, izoltele astfel obtinute au o concentratie de proteine remarcabila (97 – 98%).
Cross flow micro-filtered whey protein isolate este tot un izolat proteic, insa obtinut printr-un proces de filtrare fara substante chimice, care utilizeaza filtre naturale ceramice pentru a izola proteinele de alte elemente nedorite (lactoza, grasime, sodiu). Acest proces pastreaza nealterat profilul proteinei, spre deosebire de cel cu schimb de ioni.
Desi costul lor este mai mare decat al celorlale, izolatele produse prin acest proces se remarca prin concentratia de calciu mai mare si de sodiu mai mica.
Daniel Oprea
campion balcanic