TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Suplimentele in culturism: ghidul incepatorului

Inainte de toate, trebuie mentionat ca suplimentele nu vor inlocui niciodata o alimentatie adecvata. Cu toate acestea, ele te pot ajuta sa-ti atingi obiectivele! Ele sunt, sau ar trebui sa fie, complementare alimentatiei si pot acoperi cu succes lacunele nutritive. Astfel, te poti asigura ca organismul tau dispune de toate resursele necesare pentru a desfasura antrenamentele la cele mai inalte cote, pentru ca tu sa obtii cele mai bune rezultate.

Indiferent care este scopul pe care il urmaresti cu rutina ta de antrenament, alegerea suplimentelor potrivite iti poate imbunatati starea de sanatate fizica, psihica si performantele.

Suplimente pentru incepatori?

suplimente

In mod obisnuit, atunci cand oamenii incep sa se antreneze, sunt impresionant de entuziasmati si in mod egal nerabdatori. Vor ca rezultatele sa fie vizibile si imediate. Aceasta mentalitate ii determina pe cei mai multi sa se avante in explorarea a diferite suplimente, iar optiunile snu sunt putine.

Din nefericire, orice ar spune producatorii, foarte multe suplimente nu-ti aduc nici un rezultat si se transforma intr-o investitie inutila. De asemenea, unele dintre ele sunt eficiente, dar este posibil sa nu fie cea mai buna alegere pentru un culturist incepator, pentru care, oricum, rezultatele nu vor intarzia sa apara, chiar si fara ele.

Daca te numeri printre novicii salii de antrenament, in primul rand, bine ai venit si, in al doilea rand, cel mai probabil ai numeroase intrebari si nelamuriri cu privire la suplimente si care ar fi cele mai potrivite pentru tine. Inainte de toate…

Asigura-te ca alimentatia ta este echilibrata si foarte hranitoare!

In caz contrar, gandul de a lua suplimente ar trebui sa fie ultima ta preocupare, pentru ca ele nu sunt menite sa tina locul unei alimentatii corespunzatoare. Pe masura ce inveti mai multe despre nutrientii de care organismul are nevoie si cat sunt ei de importanti in culturism, iti vei imbunatati alimentatia si vei invata sa faci alegerile potrivite.

Un incepator ar trebui sa-si concentreze atentia asupra a trei lucruri:

  1. Sa munceasca din greu.
  2. Sa se asigure ca are un program de antrenament conceput special pentru a-si atinge obiectivele.
  3. Sa adopte o alimentatie care sa asigure aportul de nutrienti necesar organismului si sa foloseasca suplimentele potrivite.

Asadar, un incepator ar trebui sa ia suplimente, cu conditia ca el sa adopte intai o alimentatie sanatoasa, echilibrata si care sa ofere organismului toti nutrientii necesari. O mare parte din atentia ta, pentru inceput, ar trebui investita in antrenamentele desfasurate si alimentele consumate.

Care sunt cele mai bune suplimente pentru incepatori?

Atunci cand vine vorba despre suplimente, cel mai indicat este sa le alegi pe cele care au fost aprobate stiintific in ceea ce priveste siguranta si eficienta:

1. Proteina

Organismul uman are nevoie de un procent de proteina de 10-15% din aportul caloric zilnic. Cu toate acestea, pentru numerosi atleti si culturisti, este necesar un procent de 10-30%, conform studiilor.

Primul si cel mai important pas in a te asigura ca organismul tau primeste o cantitate suficienta de proteina este prin alimentatie, in special din alimentele de provenienta animala, surse de proteina completa. Cu toate acestea, eforturile de a asigura pe cale naturala cantitatea de proteina necesara, pot fi obositoare si costisitoare. Aici intervin suplimentele proteice. Acestea actioneaza rapid si te ajuta sa oferi organismului cantitatea necesara de proteina.

Uneori, in anumite momente, cum ar fi dupa finalizarea unui antrenament, suplimentele proteice pot fi chiar mai benefice decat unele alimente. Proteina din zer, de exemplu, se digera mai usor, fiind o sursa ideala de proteina dupa antrenamente.

2. Omega 3

Antrenamentele sustinute contribuie la aparitia inflamatiilor interne. Dar la fel si alimentatia. Inflamarea celulelor este un pericol real, iti poate pune in pericol sanatatea si incetini dezvoltarea musculara. Pentru a elimina aceste riscuri, alege suplimente cu omega 3, cum ar fi uleiul de peste, care are in componenta sa cantitati mari de EPA (acidul eicoso-penta-enoic) si DHA (acidul docosahexaenoic).

Uleiul de peste este unul dintre cele mai recomandate suplimente pentru incepatori, indiferent ca obiectivul tau este sa-ti dezvolti musculatura, sa topesti grasimile sau sa-ti imbunatatesti starea generala de sanatate.

Suplimentele cu omega 3 sprijina recuperarea organismului dupa antrenamente si, in plus, pot preveni afectiunile cardiovasculare.

3. BCAA

BCAA sunt un supliment cheie in dieta oricarui culturist. Acestia stimuleaza cresterea musculara, forta, energia si ajuta inclusiv la eliminarea surplusului de grasime. 

Aminoacizii sunt componenta principala din proteina. Dintre acestia, 9 sunt esentiali, ceea ce inseamna ca organismul nu poate functiona fara ei. Dintre toti, BCAA, sau aminoacizii in lant ramificat, realizeaza 33% din musculatura.

Suplimentele de BCAA contin leucina,  isoleucina si valina, aminoacizi pe care organismul nu-i poate sintetiza de unul singur. De asemenea, ceea ce ii face unici si eficienti este ca nu sunt metabolizati in ficat, ci in tesutul musculat. Acest lucru inseamna ca muschii vor putea folosi acesti aminoacizi pe post de combustibil imediat, transformandu-i in energie.

BCAA, aminoacizii in lant ramificat: ce sunt, cand, cum si de ce se administreaza

4. L-glutamina

Glutamina este un aminoacid care se gaseste preponderent in musculatura scheletica, joaca un rol vital in functionarea optima a sistemului imunitar si starii generale de sanatate.

Sub forma de suplimente, glutamina sprijina dezvoltarea masei musculare. Este foarte benefica dupa antrenamente, cand nivelul de glutamina din organism scade considerabil.

Un timp de recuperare mai mare a organismului, inseamna rezultate intarziate. In astfel de situatii, l-glutamina este o solutie eficienta, fiind recomandata in special celor care se antreneaza de mai multe ori pe saptamana si urmeaza diete sarace in carbohidrati.

5. Creatina

Creatina este, in prezent, unul dintre cele mai populare suplimente si cel mai cercetat supliment nutritiv de pe piata.

Este utilizata de atleti, mai ales la sporturile anaerobice, cum este si culturismul, si ajuta la mentinerea nivelelor optime pentru sursa primara de energie pentru contractiile musculare, adenosin trifosfat (ATP). Energia este produsa cand un grup fosfat este eliberat din ATP si creatina ajuta la regenerarea ATP-ului prin contributia cu o molecula fosfat. De asemenea, creatina ajuta la efortul intens prin scaderea aciditatii care face ca muschiul sa oboseasca. Ca si cum nu ar fi de ajuns, creatina mareste apa intracelulara, ceea ce ajuta la procesele anabolice ce se desfasoara in muschi.

Sursa

http://www.bodybuilding.com

http://www.shapeyourenergy.com

Exit mobile version