Tenosinovita – ce este si ce putem face pentru a o evita
Multi dintre noi obisnuim sa alergam numai pe banda. Pentru ca este cel mai comod – ritm constant, temperatura constanta, fara vant in fata sau din spate, fara caini, copii, biciclisti, gropi in asfalt, pietre si alte “obstacole” de acest gen, care sa ne impiedice sa facem numarul de kilometri propus.
Ca sa nu mai vorbesc despre grija hainelor de schimb, a sticlelor cu apa sau bauturi izotonice si a altor accesorii mai mult sau mai putin utile, cum ar fi telefonul mobil.
Dar vine si momentul in care trebuie sa alergi afara, pe asfalt, contracronometru, pe trasee lungi. Trecerea de la antrenamentul comod pe banda la alergarea pe asfalt poate fi o experienta neplacuta, nu neaparat in timpul unei competitii, cat mai ales dupa. A nu te antrena in conditii similare celor de concurs este o greseala pe care am simtit-o pe propria piele sau, mai bine zis, pe propriile mele gambe.
Tenosinovita este o afectiune de tip inflamator care apare la nivelul unui tendon si al tecii sinoviale a acestuia, prin suprasolicitarea segmentului respectiv. Suprasolicitarea poate fi acuta, ca in cazul unei curse lungi, sau repetitiva (cumulativa), adica stresarea repetata a unui segment corporal, prin eforturi pentru care acesta nu este pregatit si fara a lasa o perioada optima de refacere intre antrenamente.
Localizarea inflamatiei este la nivelul unui tendon, implicand si sinoviala. O zona frecvent predispusa la tenosinovite este gamba, in special la alergatori.
Cauzele tenosinovitei alergatorului |
---|
– lipsa incalzirii |
– lipsa exercitiilor de stretching |
– antrenament prea dificil |
– cresterea prea rapida a distantei de alergare |
– dezechilibre de dezvoltare intre musculatura anterioara si cea posterioara a gambei |
– incaltaminte inadecvata |
– alergarea pe piatra cubica sau pe suprafata denivelata |
– probleme biomecanice (pronatie excesiva) |
In tenosinovita acuta, zona tendonului este tumefiata, cu senzatia palpatorie de fluctuenta din cauza lichidului intarsinovial, dureroasa la miscare si cu hipertermie cutanata regional. Durerea este localizata de obicei la nivelul treimii inferolaterale a gambei, atunci cand se produce inflamatia tenosinovita a tibialului anterior, ca in cazul alergatorilor de fond, ciclistilor si fotbalistilor, insa se poate gasi si la nivelul fetei dorsale a piciorului, la marsaluitori, atunci cand se inflameaza tendoanele muschilor flexori ai piciorului.
Simptome tenosinovita |
---|
– durere localizata in treimea inferioara a gambei |
– durere accentuata in timpul alergarii si al sariturilor, al urcarii/ coboarii pantelor |
– durere mai puternica dupa alergare pe suprafete dure |
– durere persistenta dupa incetarea activitatii |
– muschii gambelor si tendoanele pot fi indurati si durerosi la palpare |
Cine este expus riscului de tenosinovita
Alergatorii incepatori au cel mai mare risc de a face o tenosinovita (ca si fractura de stres), deoarece ei nu sunt obisnuiti cu impactul pe care il are alergarea de lunga durata pe suprafete dure asupra muschilor si articulatiilor membrului inferior. Este foarte important sa se incerce diminuarea stresului la care sunt supuse picioarele atunci cand trebuie sa alergam pe suprafete dure, iar acest lucru se poate face prin purtarea unor pantofi de sport de cea mai buna calitate, special conceputi pentru alergare pe ciment sau asfalt. Probleme biomecanice, cum ar fi pronatia excesiva, pot mari riscul de a face tenosinovita.
Cea mai buna atitudine in cazul tenosinovitelor este repausul si apoi reluarea treptata a activitatii fizice, dar nu direct cu alergat, ci cu alte activitati – bicicleta, inot – care nu presupun presiunea greutatii corpului pe membrele inferioare.
Imediat dupa competitie este bine sa se aplice gheata (conform principiului RICE), pentru limitarea durerii si a inflamatiei. La crioterapie se poate asocia roentgenterapia si medicatia antiinflamatoare, iar in cazuri mai grave se poate indica imobilizarea ghipsata a regiunii timp de 10-15 zile.
Exercitiile de tonifiere a musculaturii si cele de flexibilitate sunt foarte utile. Evolutia este in general buna, insa daca durerea persista mai mult de 3 saptamani, trebuie sa faceti un control medical.
Dr. Serban Damian