Ce inseamna „pump”?
Sa ne reamintim ca muschii sunt compusi in proportie de peste 70% din apa si ca apa este retinuta in muschi datorita glicogenului – cu trei grame de apa lipite de fiecare gram de glicogen – si a unor electroliti, in special potasiul. Daca ati urmat vreodata o dieta saraca in carbohidrati, ati remarcat fara indoiala diureza sau pierderea apei ce rezulta initial. De indata ce glicogenul (forma sub care carbohidratii se afla in muschi) depozitat in muschi este consumat, apa lipita de el paraseste muschiul. Aceasta face ca muschiul sa arate „desumflat” si, de asemenea, rezulta reducerea volumului de sange si a presiunii acestuia in tesuturi.
Acumularea de sange si fluide in muschi, numita de culturisti „pump” (in engleza), rezulta cand faci un numar de repetari, sase sau mai multe, de obicei in succesiune imediata.
Extinderile si contractiile succesive, literalmente, pompeaza mai mult sange, in zona lucrata, decat poate parasi zona, ceea ce rezulta intr-o ” incarcare” mecanica a zonei. Daca insa volumul sanguin si presiunea fluidului sunt scazute, se va dovedi dificil de obtinut o pompare apreciabila. Este corect sa afirmam ca umflarea muschilor cu sange, nu este un indicator al faptului ca stimularea cresterii a avut loc.
Daca ne-am apuca sa facem acum rapid 30 de flotari, am simti o umflare apreciabila in pectorali si tricepsi.
Insa pentru un culturist, chiar si cu experienta mai putina, 30 de flotari nu reprezinta un stimul suficient de intens pentru a stimula cresterea. Este instructiv in acest sens sa examinam modul cum se antreneaza sportivii de la powerlifting: cu greutati foarte mari si pauze lungi intre serii. De aceea ei rareori obtin o cat de cat „pompare” si totusi sunt printre cei mai mari si mai puternici sportivi.
„Pomparea” ofera intr-adevar o senzatie placuta si nu este nimic gresit in a dori sa obtii o senzatie placuta la antrenamente, dar nu trebuie sa cadem in greseala de a crede ca obtinerea „pomparii” este echivalenta cu un antrenament productiv. Admit ca si eu am simtit o placere mare in obtinerea unei „pompari”, dar desigur este numai o chestie temporara ce dureaza maxim 30 de minute. Singura cale de a stabili daca un antrenament a fost un succes, este aceea de a vedea daca la urmatorul antrenament esti mai puternic.
Daca esti mai puternic inseamna ca ai dezvoltat elementul contractil din proteina musculara, care este principalul obiectiv.
Crescand proteina musculara, de asemenea creste cantitatea de glicogen care poate fi stocata in muschi impreuna cu cantitatea de apa aferenta. Toate acestea fac sa creasca abilitatea muschilor de a se umfla cu sange in timpul antrenamentelor. Supraantrenamentul cronic este in mod uzual principalul motiv pentru care un sportiv nu poate obtine o buna „pompare”. Supraantrenamentul impiedica corpul sa se refaca in urma antrenamentelor in mod complet. Deci muschii nu isi refac in totalitate rezervele de glicogen ramanand oarecum deshidratati si lipsiti de tonus, ceea ce diminueaza abilitatea lor de a obtine o „pompare”.
Steroizii anabolizanti maresc capacitatea muschilor de a obtine „pomparea”, dar sunt ilegali si au efecte secundare negative, deci nu se recomanda folosirea lor in pregatire. Daca te antrenezi intens, scurt, cu o frecventa mica, te odihnesti suficient, mananci echilibrat si iei suplimente nutritive de calitate, atunci nu vei avea niciodata probleme in obtinerea unei „pompari” excelente.