Poti obtine un abdomen plat? Probabil ca aceasta este cea mai importanta intrebare pe care multi dintre noi o au atunci cand vine vorba despre eliminarea tesutului adipos din organism.
Probabil ti s-a intamplat si tie, asemeni multora dintre noi, sa faci nenumarate exercitii pentru muschii abdominali pentru a obtine abdomenul la care visezi dintotdeauna, dar nu ai reusit sa obtii decat un succes foarte limitat.
E greu de crezut ca o parte a trupului poate crea o asemenea suferinta si angoasa, insa chiar este adevarat! Iar asta pur si simplu pentru ca nu putem controla modul in care organismul nostru raspunde la sport si la diete. Nu putem controla zonele in care este depozitata grasimea, la fel cum nu putem controla nici cat de rapid o putem elimina. Iar asta este valabil cu atat mai mult pentru zona mediana a corpului…
Tinand cont de asta, care este adevaratul raspuns la intrebarea legata de un abdomen perfect plat? Te va ajuta foarte mult sa stii exact de ce este capabil organismul tau si cat de mult control poti avea asupra eliminarii tesutului adipos, mult temuta grasime de pe abdomen!
Realitatea despre abdomenul tau
Mare parte din frustrarea legata de vesnicul subiect al abdomenului este cauzata de lipsa de informare, de sfaturile gresite pe care le gasesti la tot pasul, dar si de asteptarile nerealiste. In ciuda muncii intense a antrenorilor de peste tot, oamenii continua sa se agate de idei invechite cu privire la modul corect in care isi pot lucra abdomenul si in care pot obtine mult doritele “patratele”.
De asemenea, este important de retinut ca un trunchi puternic te poate ajuta aproape in orice sport si activitate fizica, insa abdomenul este doar o parte a trunchiului. Trunchiul mai include si oblicii – muschii de pe lateralele abdomenului – precum si alti muschi din zona spatelui si chiar fesierii.
Iata mai jos cele mai frecvente mituri despre abdomen pe care le auzi peste tot. Demitizarea acestor informatii este primul pas catre stabilirea unui obiectiv rezonabil!
Mitul 1. Abdomenele te scapa de grasimea de pe burta
Din nefericire, slabirea localizata (spot reduction) nu functioneaza, nici in cazul abdomenului, cum de altfel nu functioneaza in cazul niciunei parti a corpului.
Conceptul gresit legat de slabirea localizata presupune ca daca ai grasime pe abdomen, antrenarea intensa a muschilor abdominali o va face negresit sa dispara. Desi exersarea muschiului poate creste rezistenta sau forta, ea nu va arde niciodata grasimea din zona respectiva! Iar explicatia este simpla: organismul isi ia energia din intregul corp atunci cand faci sport, nu doar din zona pe care o lucrezi.
Singurul mod in care poti arde grasimea de pe abdomen este sa reduci tesutul adipos general din organism, creand un deficit caloric. Cel mai sanatos mod in care poti face asta este sportul sustinut – cardio, antrenament cu greutati si de flexibilitate, precum si o dieta sanatoasa, cu un continut caloric redus.
Retine, insa, ca nu exista nicio garantie ca vei elimina grasimea de pe abdomen, daca faci asta! Totul tine de genetica, de varsta si de hormoni, printre alti factori asupra carora nu detinem intotdeauna controlul.
Mitul 2: Muschii abdominali sunt diferiti de ceilalti muschi ai corpului
Iti lucrezi muschii abdominali in mod diferit fata de alti muschi din corp, facand tone de repetari si nelasand nici macar o zi sa treaca fara sa exersezi? Ei bine, nu esti singurul care face asta! Se intampla foarte des ca oamenii sa isi antreneze zilnic abdomenul, sperand sa mai mult exercitiu ii va ajuta sa arda grasimea.
Insa muschii abdominali sunt construiti exact la fel ca si ceilalti muschi din corp, astfel ca e normal sa ii antrenezi in acelasi mod in care iti antrenezi si bicepsii sau pieptul, de exemplu. Asta inseamna antrenament de forta de 2-3 ori pe saptamana, cu perioade de odihna, si o varietate de exercitii care sa targeteze zone diferite ale abdomenului.
Incearca sa alegi miscari dinamice, care se concentreaza pe forta trunchiului si care implica in miscare si muschii stabilizatori; muschii pe care ii folosesti pe toata durata unei zile pentru a-ti mentine corpul drept.
Unul dintre aceste exercitii este plansa. Pentru a face aceasta miscare pornesti din pozitie de flotare si o mentii cat de multi poti, tinand abdomenul incordat si corpul drept. Poti face aceasta miscare pe coate, avand astfel parte de o provocare mai mare, sau pe degete.
Crunch-urile verticale sunt si ele o alta miscare excelenta pentru abdomen, care lucreaza toate fibrele muschilor abdominali.
Miscarea porneste din intins pe podea, cu picioarele ridicate (drepte sau usor indoite) si cu talpile indreptate catre tavan. Imagineaza-ti ca tii ceva fragil pe picioare, ca de pilda o tava cu pahare pline cu apa. Ridica “tava” catre tavan, pana cand soldurile se ridica de pe podea. Este o miscare foarte mica, dar foarte intensa, pe care trebuie sa o execute lent si complet, in casdrul a 1-3 serii a cate 12-20 de repetari.
Trucul in antrenarea abdomenului este sa realizezi ca antrenamentul de forta este important pentru a-ti mentine trunchiul puternic, dar exercitiile pentru abdomen nu fac niciun fel de magie. Includerea exercitiilor pentru abdomen intr-un program complet este singurul mod catre lumea minunata a patratelelor. Si chiar daca nu ajungi acolo, nu iti face griji! Majoritatea oamenilor probabil ca nici nu au constructia genetica necesara pentru un abdomen complet plat, mai ales femeile.
Citeste si: Top 4 mituri despre slabit
Mitul 3: Trebuie sa faci multe repetari pentru a-ti antrena abdominalii
In vremurile de demult ale claselor si video-urilor de fitness, majoritatea am facut probabil sute sau chiar mai multe crunch-uri si alte exercitii pentru abdomen, gandindu-ne ca acesta este cel mai bun mod de a antrena muschii abdomenului. Asa cum am mentionat si anterior, muschii abdominali nu au nimic diferit fata de alte grupe musculare ale corpului uman.
Asa cum nu te-ai gandit niciodata sa faci 100 de flexii pentru bicepsi, nu ar trebui sa faci nici 100 de crunch-uri. Adevaratul secret pentru a avea un abdomen puternic tine de calitate, nu de cantitate.
Pentru un plus de forta in zona abdomenului, trebuie sa urmezi aceleasi principii care se aplica oricarei alte grupe musculare. Asta inseamna ca trebuie sa supraincarci progresiv. Motivul pentru care simtim nevoia sa facem atat de multe repetari este ca nu lucram muschii suficient de intens, in general din pricina formei incorecte. Daca trebuie sa faci 50 de crunch-uri sau mai multe ca sa te simti obosit, ia-o mai usor si concentreaza-te pe tehnica si pe forma corecta.
Si nu uita ca repetarea la nesfarsit a aceleasi miscari nu este intotdeauna cel mai bun mod de a obtine un progres. Corpul tau se obisnuieste cu miscarile si de aceea le executa din ce in ce mai eficient.
De fapt, nu trebuie sa faci nici macar un crunch pentru a avea parte de un antrenament excelent pentru abdomen. Opteaza pentru o gama variata de exercitii care sa lucreze muschii rectus abdominis, oblicii si transverse abdominis. Nu te gandi la un abdomen puternic doar ca la un mod de a arata bine – nu uita ca scopul muschilor abdominali este acela de a-ti sprijini coloana vertebrala si de a te ajuta sa ai o postura corecta.
Daca ai nevoie de mai multe exercitii dificile, poti apela si la ajutorul unei mingi pentru exercitii.
Mitul 4: Oricine poate avea un abdomen plat
Cand te uiti la televizor, pare ca modelele, actorii si vedetele au niste trupuri fabuloase, cu abdomene perfect plate, nu-i asa? E adevarat ca multi dintre ei chiar arata perfect, insa ceea ce probabil nu stii e faptul ca exista si persoane pentru care nu este fiziologic posibil sa obtina un stomac plat!
Factorii care dicteaza modul in care arata corpul nostru sunt prea multi pentru a le tine mai evidenta. Varsta, genetica, sexul, hormonii, tipul de corp pe care il ai, stilul de viata, obiceiurile alimentare, managementul stresului, obiceiurile de somn, alinierea planetelor… toate acestea decid cum arata corpul tau, si in consecinta si abdomenul. Oamenii devin vedete de film si modele pentru ca au o constructie genetica ce le permite sa aiba un corp superb si slab. Daca am putea obtine toti aceasta imagine, am fi cu totii modele!
Femeile au in general tendinta de a depozita grasime in zona abdomenului inferior, ceea ce determina aparitia unui “saculet” in regiunea aceea, in timp ce barbatii au tendinta de a depozita grasimea in jurul abdomenului creand efectul de “roata de rezerva”.
Este foarte adevarat ca poti face sport si poti reduce procentul de grasime corporala, dar nu poti alege de unde sa elimini grasimea. Pentru a avea un abdomen cu patratele, e posibil sa fie necesar sa reduci procentul de grasime pana la un nivel care este fie dificil de mentinut, fie complet nesanatos.
Multi dintre noi au ca obiectiv un abdomen 6 pack, dar multora li se va parea extrem de dificil sa atinga acest obiectiv. Daca este si situatia ta, incercarea de a atinge un obiectiv imposibil nu va face nimic altceva decat sa te frustreze si sa te enerveze. Stabileste-ti mai degraba scopuri usor de atins pentru tine insuti si imprieteneste-te cu burta ta. Nu uita ca avem cu totii defecte si ca perfectiunea nu este o optiune decat daca ajungi fata in fata cu un chirurg estetician. In loc sa faci asta, lanseaza-ti o provocare avand grija de corpul tau si invatand sa il accepti, bun, rau sau urat.
Mitul 5: Ai nevoie de echipament special pentru a-ti antrena abdomenul
Nu este aproape nimic mai fascinant decat reclamele si anunturile de la teleshoping cu gadgeturi pentru abdomen. Folosind un fel de scaun sau volan sau centura cu vibratii, grasimea abdominala se va topi imediat, nu-i asa? Modelele din aceste reclame arata in mod cert perfect si sunt ideale pentru acest rol, dar in niciun caz nu au obtinut acel abdomen plat folosind un aparat de acest gen!
Prima regula legata de o reclama de acest gen si de gadgeturile pentru abdomen este ca daca suna prea bine ca sa fie adevarat, probabil ca asa si este!
Cea de-a doua regula este ca celor care vand aceste echipamente nu le pasa daca obtii sau nu un abdomen plat. Tot ce vor ei este sa iti ia banii.
Retine ca nu ai nevoie de niciun fel de echipament special pentru a-ti antrena musculatura abdominala. Poti face o varietate larga de exercitii pentru abdomen doar cu greutatea corporala sau cu o minge pentru exercitii, solutii care nu sunt in niciun caz la fel de scumpe ca gadgeturile pe care le vezi in reclame sau la teleshopping.
Varianta ideala este sa te indrepti catre echipamente cu utilizari multiple. Aparatele pentru abdomene nu lucreaza decat abdomenul, dar accesorii precum ganterele, mingea de exercitii sau benzile de rezistenta pot fi folosite pentru a-ti antrena intregul corp.
Concluzie
Este mai bine sa te concentrezi pe antrenarea intregului corp, in loc sa incerci sa lucrezi punctual. Corpul uman functioneaza ca un intreg si atunci cand ne antrenam, dar si atunci cand eliminam sau acumulam tesut gras. Lucreaza la aspectele pe care le poti controla, printre acestea numarandu-se dieta, sportul, nivelul de stres si gestionarea somnului.
In plus, incearca sa o faci suficient de constant si sustinut incat sa poti crea acel deficit caloric de care ai nevoie pentru a elimina grasimea.
Cand vei reusi sa faci asta, trupul tau va raspunde, iar tu vei putea sa iti tragi propriile concluzii cu privire de abdomenul tau. Experienta personala conteaza foarte mult, pentru ca fiecare trup este unic. Poate ca un abdomen plat nu este in carti, dar un abdomen puternic este intotdeauna un lucru bun!
Te-ar putea interesa si: Supraantrenament si supraextindere – diferente, mituri si adevaruri