Tractiuni cu priza larga vs tractiuni la barbie
Tractiuni la barbie – varianta cea mai usoara dintre ambele exercitii – se bazeaza foarte mult pe forta bicepsilor si a pectoralilor majori. Pozitia apropiata a bratelor face ca pectoralii sa preia o mare parte din incarcatura, in detrimentul dorsalului. Din punct de vedere mecanic, este un exercitiu compus ce include majoritatea muschilor din partea superioara a corpului. Atletii de forta inclina sa foloseasca mai des acest exercitiu in detrimentul tractiunilor cu priza larga pentru a obtine maxim de forta de tragere. Daca doresti sa-ti dezvolti forta de tragere, acesta este cel mai bun exercitiu; daca doresti marime si forma, atunci sa ai grija sa introduci in antrenament si varianta cu priza larga.
Tractiuni cu priza larga la piept – unul dintre cele mai grele exercitii care poate fi facut doar cu greutatea proprie. Pozitia bratelor, cu coatele departate la maximum, face ca unii muschi sa nu se afle intr-o pozitie biomecanica favorabila pentru a putea beneficia de maximul lor de forta. Din cauza prizei tip pronatie, este greu sa activezi bicepsii si, desi tricepsii, teres major si deltoizii posteriori sunt implicati, cea mai mare munca o face marele dorsal. Si cel mai bine stimulam marele dorsal printr-o priza ceva mai lata decat latimea umerilor.
In concluzie, pentru dezvoltarea maxima a dorsalilor, cea mai buna varianta este a tractiunilor cu priza larga. Daca nu poti efectua minimum 5 repetari complete, efectueaza exercitiul la helcometru cu o greutate, evident, mai mica decat cea corporala. Dupa ce devii puternic, te intorci la tractiunile libere. Pentru cei care pot efectua tractiunile libere cu priza larga, recomand sa le faceti la inceputul antrenamentului pentru spate. 3-4 serii cu pauze ceva mai mari intre ele pentru ca, veti observa, o sa aveti nevoie.
Alexandru Bolborici