Antrenamentele dure – un pericol?
In general, exercitiile folosite pentru a dezvolta aceasta grupa musculara sunt ridicarile de umeri cu bara sau cu gantere. Fiind o miscare relativ simpla, ne permite folosirea unor greutati mari. Este adesea usor sa trisam, chiar fara sa vrem, dand un impuls din genunchi la ridicarea greutatii. Astfel, in loc sa facem miscarea lent, ceea ce ar duce la cresterea eficientei si ar ingreuna exercitiul, facandu-ne sa folosim greutati direct proportionale cu forta pe care o avem, ne folosim de balas si de confortul psihic si adaugam discuri pe bara si presiune pe coloana. Acest lucru nu va face ca muschii sa creasca mai mult, ci dimpotriva, facand mare parte din cursa cu ajutorul avantului, vom implica trapezul mai putin, iar eficienta va fi mica. Si asta fara sa mai vorbim despre presiunea foarte mare pe discurile intervertebrale, care in timp se va simti prin aparitia durerilor lombare.
Este bine sa ne protejam din timp, pentru a nu simti repecusiunile mai tarziu, iar recomandarea mea este ca, in afara de executarea corecta a exercitiilor, sa fie luate in considerare si anumite alternative. In cazul de fata, putem transforma miscarea pozitiva a exercitiului in miscare negativa, folosind cadrul pentru flotari paralele.
Cum sa faci trapez la paralele?
Pozitia de inceput este aceeasi ca la exercitiul amintit, tinand bratele intinse, cu coatele indreptate inspre spate sau lateral. Miscarea de coborare si ridicare a trunchiului se executa din umeri si trebuie facuta lent, cat mai amplu, concentrandu-te sa nu indoiesti coatele. Dupa ce te obisnuiesti cu exercitiul, poti adauga greutati, cu ajutorul unei centuri cu lant, pe care o fixezi putin mai jos decat e normal, ajutand astfel la decompensarea discurilor intervertebrale. Acest exercitiu este foarte eficient si poate fi folosit deopotriva de persoanele care au sau nu au probleme cu spatele, in special in zona lombara.
Razvan Sindelariu,
6 titluri de campion national