El ii sfatuia pe culuristi sa-si schimbe programul de antrenament cu greutati la fiecare 6 saptamani. Ideea era sa sochezi muschii care deveneau obisnuiti cu programul de antrenament folosit. Aparea febra musculara cand programul era schimbat si lui ii placea senzatia. El credea ca antrenamentul a fost mai eficient, mai productiv.
Arnold era un personaj atat de influent in culturism, in special in acea perioada cand detinea titlul de Mr. Olympia, incat opinia sa avea mare greutate, iar ideea schimbarii programului de antrenament a devenit un lucru obisnuit in majoritatea salilor de peste Ocean, dar si in sala in care ma antrenam eu.
Intrebarea pe care mi-a pus-o atunci cineva a fost daca ideea lui Arnold avea vreun suport stiintific cat de mic. Stiintific… evident ca nu, pe vremea aceea nu facea nimeni studii legate de culturism, dar acum, dupa 30 de ani, putem spune ca aceasta metoda a trecut testul timpului.
Nu cred ca exista campion de culturism care sa nu schimbe constant ceva in programul de antrenament in scopul obtinerii unui progres de pe urma socului la care a fost supusa musculatura.
Ce putem schimba sau, mai bine spus, ce schimbare poate fi considerata semnificativa pentru a genera un soc care sa duca la o marire a masei musculare?
Sunt cateva lucruri care, odata schimbate, pot produce cu siguranta un soc ce va genera o adaptare in sensul cresterii musculaturii: marirea greutatilor, marirea amplitudinii cursei miscarii, schimbarea exercitiilor, marirea numarului de serii pe exercitiu, efectuarea unui numar mai mare de repetari cu aceeasi greutate, efectuarea mai lenta a repetarilor.
Oricare dintre aceste schimbari este benefica pentru stimularea cresterii, cu conditia sa mancati si sa va odihniti suficient.
Cresterea obtinuta de pe urma acestor schimbari va fi mult mai spectaculoasa daca folositi preponderant exercitii de baza si aplicati schimbarile asupra lor.
Florin Uceanu
18 titluri de campion national