Uleiul de peste, eficient impotriva problemelor renale
Se estimeaza ca, la oamenii de peste 60 de ani, rinichii functioneaza doar 40%. Degradarea functiei renale apare gradual, odata cu imbatranirea. Factorii de risc include hipertensiunea, care are efect devastator asupra filtrarii rinichilor, diabetul, obezitatea, nivel crescut de trigliceride si colesterol si fumatul. Acesti factori duc la degradarea vaselor de sange din rinichi si direct asupra rinichilor si se datoreaza, in mare parte, usoarelor inflamatii localizate in interiorul rinichilor.
De vreme ce acizii grasi Omega 3 pe care ii gasim in uleiul de peste ofera efecte protective antiinflamatoare, vine logic intrebarea daca acestia nu pot proteja si rinichii, iar de acest lucru s-a ocupat un studiu recent.
Cum actioneaza uleiul de peste asupra rinichilor
Cercetatorii au examinat obiceiurile alimentare a 2.600 de persoane cu varsta de peste 50 de ani. Rezultatele primare au aratat ca uleiul de peste din alimentatie este asociat cu prevenirea bolilor cronice de rinichi. Doar mancand mai mult peste a dus la prevenirea aparitiei problemelor renale cu 32%. Controvesat, luand acidul alfa-linoleic, un precursor al acidului gras Omega 3 pe care il gasim in multe vegetale si uleiuri din seminte, sansele aparitiei problemelor renale au crescut cu 73%.
Desi mecanismul protectiv oferit rinichilor de uleiul de peste nu este inca stabilit precis, cateva teorii incearca sa explice cum functioneaza.
Teoria principala este ca uleiul de peste protejeaza rinichii prin reducerea inflamatiilor in interiorul lor. Face acest lucru prin reducerea productiei unor agenti inflamatori diversi, cum ar fi citokinele sau oxidul nitric, care in exces pot distruge rinichii.
Uleiul de peste reduce, de asemenea, tensiunea arteriala. Prin ajutorul dat asupra controlului lipidelor din sange, uleiul de peste ofera un alt nivel de aparare si protectie pentru rinichi. Unele studii sugereaza ca uleiul de peste reduce excretia excesiva de proteine prin rinichi, care se stie ca este un vestitor al problemelor renale viitoare.
In ceea ce priveste efectul negativ al acidului alfa-linoleic, autorii studiului au notat ca acesta este slab convertit in mult mai activii acizi grasi polisaturati, DHA (acidul decosahexaenoic) si EPA (acidul eicosapentaenoic) in corp. Mai mult de atat, consumarea unei cantitati mari de acid alfa-linoleic poate interfera negativ cu metabolismul lui DHA, care ar duce la scaderea concentratiei acestuia din tesuturi. In plus, acidul alfa-linoleic nu afecteaza agentii inflamatori precum o face Omega 3.
Uleiul de peste si valorosii acizi grasi Omega 3
Studiul a mai aratat ca acidul gras Omega 6, pe care il gasim in vegetalele uleioase si alte surse are un efectic negativ pe termen lung asupra functiei rinichilor, de vreme ce ei sunt convertiti in agenti inflamatori care distrug rinichii. Vestea buna este ca Omega 3 din peste poate bloca aceste distrugeri datorate unei prezente excesive de Omega 6.
Alexandru Bolborici
dupa Ironman