Umerii fac toti banii!

UmeriiNu cred ca am deschis vreodata o revista de culturism in care sa nu intalnesc macar un articol despre antrenament, subiectul antrenarii unei grupe musculare sau a alteia fiind rasucit pe toate partile, cu abordari mai mult sau mai putin stiintifice, unele chiar empirice si foarte multe, in ultimul timp, semanand cu lucrari de diploma la medicina. De asemenea, nu cred ca a fost uitata vreo grupa musculara: de la gat la gambe totul a fost disecat, discutat, analizat, antrenat, hranit, odihnit si, in final, evaluat. Ei bine, despre aceasta evaluare as vrea sa spun cateva cuvinte…

Umerii – o grupa care nu trebuie neglijata

Prin sali, grupele preferate ale incepatorilor sunt bicepsul si tricepsul; altii mai avansati lucreaza trapezii de parca atunci ar fi ultima data cand ii mai pot antrena, iar cei durdulii fac sute de abdomene in speranta ca mult ravnitele patratele se vor ivi din spatele grasimii. Dar umerii?

Umerii sunt, alaturi de picioare, una dintre grupele fie evitate pe cat posibil, fie lucrate superficial. De fapt ce nevoie avem de umeri atat timp cat bratul este mare?

La concursurile de culturism, umerii, cu cele trei parti ale lor, posterior, deltoid si anterior,  se vad la toate pozitiile obligatorii si cresc sau scad punctajul concurentului. Umerii dau largime trenului superior si impreuna cu spatele creeaza acea imagine de „V” care exprima eleganta si armonie. Tot umerii sunt cei care asezati sub niste trapezi bine dezvoltati sugereaza forta si vitalitate.  Atunci cand umerii sunt slab dezvoltati, intregul tren superior este in dificultate, de la imaginea de ingustime pe care o creeaza intregului corp, pana la repercusiunile pe care le are aceasta situatie asupra antrenarii unor grupe musculare mari, precum spatele sau pieptul. De multe ori, suntem tentati ca la exercitiile de baza sa folosim greutati mari. In acest caz, aportul unor grupe musculare mici, cum sunt umerii, este esential in efectuarea exercitiului, iar riscurile de accidentare sunt mai crescute la cei cu o dezvoltare precara a umerilor. De altfel, una dintre grupele cel mai des afectate de accidentari este umarul. Nu este mai putin adevarat ca multi sportivi, in speranta unor rezultate rapide si spectaculoase, incarca bara mult peste posibilitatile reale ale umerilor lor, in final reusind doar sa se accidenteze  sau, in cel mai bun caz, sa supraantreneze niste umeri deja obositi de antrenamentul grupelor musculare mari.

Concluzia este ca umerii, atunci cand sunt antrenati corect, inteligent si constant, vor intregi esteticul intregului ansamblu muscular, poate mai mult ca oricare alta grupa musculara.

Daniel Oprea

campion national si balcanic

 

6 Comments

  • Nimeni nu poate spune ca are umerii prea mari. Umerii sunt nr 1. Dar si accidentarile la umeri sunt foarte neplacute. Atentie cu ei.

  • Dorian Yates spunea intr-un seminar on-line ca a incercat diferite tipuri de impins,dar cele mai mari progrese le-a obtinut cand a renuntat complet la miscarile de impins si le-a inlocuit cu fluturari cu gantere(lateral si frontal).

  • interesante articole.poate puteti posta ceva despre ciclizarea antrenamentelor, metoda ‘Conjugate’ ca sunt multi oameni care se antreneaza 8-12 rep tot anu ptr hipertrofie musculara si fara sa aiba prea mari rezultate

  • am si eu o intrebare : pentru a dezvolta bratele , pentru niste brate mari , umarul dezvoltat ,lucrat are un rol important? adica umarul ajuta la dezvoltarea bratelor ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate