Vergeturi. Ce sunt?
Vergeturi – cauzele aparitiei
Factorii care duc la aparitia vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuti. In cele mai multe situatii putem vorbi despre un complex de cauze favorizante. Substratul morfopatologic este reprezentat de ruperea tesutului conjunctiv, prin intinderea excesiva si rapida a pielii. Ceea ce conteaza de fapt reprezinta terenul pe care se produce acesta deteriorare structurala: tesut conjunctiv putin si de proasta calitate, ceea ce traduce o stare de nutritie deficienta si un status hipersecretor la nivelul suprarenalelor. Hipersecretia suprarenaliana poate apare patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari si late, prezente pe arii extinse), dar si in cazuri cu mai putina semnificatie patologica, cum ar fi efortul fizic puternic, stari cu hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanti, stress.
Situatiile in care pot apare vergeturi sunt: sarcina, mai ales intre lunile 4 si 6, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se inregistreaza o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenta creste probabilitatea aparitiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de ingrasare, cat si in cele de scadere in greutate). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, in asociere cu panasamente ocluzive, creste riscul de aparitie a vergeturilor.
Un rol important in aparitia acestor leziuni il are si bagajul genetic.
Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii, fesele la gravide si obezi.
Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau ranilor care se vindeca.
Vergeturi. Cum se trateaza?
Inca de la inceput trebuie spus ca vergeturile nu pot fi tratate, desi sunt propuse multe tipuri de tratament. Cu trecerea timpului se observa o ameliorare estetica. Cea mai radicala metoda de eliminare a vergeturilor este interventia chirurgicala. Este aplicabila in cazul vergeturilor mici, de preferinta unice intr-o zona. Se elimina pur si simplu zona lezata si se afronteaza marginile plagii chirurgicale, care se vor coase estetic. Tratamentul cu laser este util doar in cazul vergeturilor noi (rosu-violacee). Laserul distruge tesutul lezat. Pe acelasi principiu functioneaza si peelingul cu acid tricloracetic. Ultravioletele au rol cicatrizant, de aceea se folosesc pentru a grabi evolutia leziunii, catre forma alb-sidefie. Tratamentele locale au la baza retinoizii, substante care pot ameliora textura cutanata si culoarea prin remodelarea colagenului din derm si stimularea sintezei de elastina. Tratamentul este de lunga durata (3-6 luni) si are rezultate variabile. Sunt propuse tot felul de creme ce au in compozitie colagen, elastina, aloe, vitamine (A si E, in principal), alantoina, dar eficienta lor este limitata.
Intr-o oarecare masura, aparitia vergeturilor poate fi prevenita. In primul rand trebuie evitate variatiile bruste de greutate (in ambele directii), alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in vitamine, se va evita fortarea dezvoltarii musculare in perioada de masa (in aceasta privinta steroizii predispun la vergeturi prin doua cai: prin stimularea excesiva a proceselor anabolice, cu acumulare rapida de masa musculara si prin efectul lor asupra secretiei suprarenaliene de cortizol). Se pot utiliza creme cu colagen, elastina, substante hidratante, care se aplica prin masarea zonelor predispuse, dar repet, eficienta lor este discutabila.
Circula printre culturisti “mitul” conform caruia un aport crescut de zinc ar preveni aparitia vergeturilor. Desi zincul are un rol important in refacerea structurilor celulare, valoarea sa in prevenirea vergeturilor nu este mai mare decat a altor minerale. Luat in doza prea mare poate deveni toxic pentru organism.
In concluzie, daca sunteti “fericitii” posesori ai unor vergeturi, care au aparut fiindca ati reusit sa cresteti in masa musculara, eu zic sa nu va impacientati, sa va ganditi ca un fond de ten bun le mascheaza in timpul concursului, sa stabiliti pentru viitor masurile pe care trebuie sa le luati pentru a preveni aparitia altor vergeturi si, de ce nu, sa va bucurati pentru musculatura acumulata.
dr. Serban Damian