Vitamina D – vitamina soarelui
Nu ai nevoie de perceptii supranaturale pentru a realiza ca iarna e dupa colt. Schimbarea anotimpurilor are efect asupra dietei (alimentele gasite in piata/supermarket, mananci mai mult), asupra antrenamentului (mai putine sedinte de cardio afara), dar si asupra sanatatii tale.
Vitamina D este cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”, deoarece corpul o sintetizeaza atunci cand este expus la soare. In timpul iernii, atunci cand este mai putin soare, singura cale de a-ti asigura nivelul optim de vitamina D este sa o iei din dieta si/sau din suplimente, o tactica ceva mai complicata, de vreme ce vitamina D poate fi gasita in mod natural in putine alimente.
Recomandarea ministerelor sanatatii este de aproximativ 400 UI (unitati internationale) de vitamina D pe zi, insa tot mai multe noi dovezi arata ca aceasta valoare este insuficienta. Cercetarile si studiile noi despre acest fapt vin atat de repede inca numerosi doctori si nutritionisti simt nevoia, si pe buna dreptate, sa isi ia notite. Nivelurile foarte scazute de vitamina D sunt asociate cu multiple probleme medicale, inclusiv osteoporoza si dementa.
Despre vitamina D si rolul acesteia in dieta
Cateva studii noi au demontat legatura dintre nivelul de vitamina D si nivelul grasimii corporale. Un studiu, realizat la Colegiul Medical din Georgia, a examinat 650 de tineri si a depistat faptul ca cei cu niveluri mici de vitamina D au cea multa grasime corporala si abdominala. In cadrul unui alt studiu, au fost puse la dieta timp de 11 saptamani 38 de persoane supraponderale, femei si barbati, carora li s-a masurat nivelul de vitamina D, inante si dupa regimul alimentar. Cei care au avut cea mai mare cantitate de vitamina D au pierdut cel mai mult in greutate, specialistii concluzionand ca suplimentarea dietei cu vitamina D poate fi un mod foarte usor de imbunatatire a eficientei dietei.
Cercetatorii din Cina, care au masurat cantitatea de vitamina D si alti indicatori metabolici (precum nivelul insulinei si al glucozei), pe mai mult de 3.000 de subiecti, au descoperit ca cei cu cea mai mare cantitate de vitamina D in organism prezinta cel mai scazut risc de sindrom metabolic (care poate duce la diabet) si de rezistenta la insulina.
Vitamina D: pretioasa si pentru dezvoltarea musculara
Vitamina D nu este o componenta esentiala numai in controlul greutatii. Aceasta joaca, de asemenea, un rol important in imbunatatirea marimii si fortei musculare. Pentru a beneficia de avantajele vitaminei D, ai grija sa-ti asiguri zilnic in jur de 1.000 UI de vitamina D3 (numita si colecalciferol), cea mai benefica forma a acestei vitamine.
Vitamina D este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca poate fi gasita in alimente bogate in grasimi.
Alexandru Bolborici, dupa Musclemag