TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Zaharul si efectele acestuia asupra organismului. Adevar si controverse.

Zaharul. Acea placere vinovata de care aproape toti ne bucuram in egala masura. Si acel ingredient pe care un procent ridicat dintre nutritionisti il considera un element negativ care trebuie eliminat din orice dieta. Adevarul este ca nu trebuie sa dam vina pe zahar pentru problema obezitatii sau a altor conditii medicale.

Zaharul, problemele de sanatate si kilogramele

Conform trainerului Menno Henselmans, problemele de sanatate si kilogramele in plus nu sunt cauzate numai de ingerarea zaharului. Exista multi alti factori care contribuie la generarea si dezvoltarea acestor probleme pana se transforma in adevarate boli.

zaharul si problemele de sanatate

Daca urmezi o dieta si stii care este necesarul de calorii pe care trebuie sa le acumulezi zilnic si, de asemenea, pe care trebuie sa le arzi zilnic, zaharul folosit in dieta nu te va ingrasa (daca toate alimentele care il contin sunt in totalul sumei caloriilor de care ai nevoie intr-o zi).

Daca insa, esti genul care nu urmeaza nicio dieta si mananci pana te saturi, la fiecare masa, zaharul pe care il adaugi in cafea sau prajiturelele dintre mese se va simti in greutatea pe care o ai. Iar motivul este simplu: zaharul are un indice de satietate scazut, ceea ce inseamna ca vei mai vrea sa mananci, chiar daca din punct de vedere al energiei acumulate, nu ai mai avea nevoie de nimic.

Zaharul si nivelul de energie

Cu cat mananci mai multe alimente bogate in zahar, cu atat iti cresti nivelul de energie. Acest lucru este bine atunci cand esti intr-o competitie sportiva sau cu prietenii la munte. Acestea sunt momente in care ai nevoie de energie, iar zaharul te poate ajuta mult in acest caz. Nu insa si cand vrei sa dormi si totusi mai simti nevoia sa mananci ceva; un baton de ciocolata sau o napolitana nu iti vor face prea bine, pentru ca te vor energiza.

Iar greutatea depinde mult de balanta energetica a corpului. In momentul in care acumulezi multa energie si nu consumi, acea energie se va depozita. Si se va depozita intr-un mod vizibil. Dar ce se intampla atunci cand ingerezi acelasi nivel de calorii, insa o data provenind din glucoza si fructoza, spre exemplu, si alta data din orez sau ovaz?

Studiile arata ca persoanele care respecta un anumit nivel de calorii ingerate, necesar pentru existenta lor, nu se ingrasa din cauza glucozei sau fructozei, sau in general, a zaharului consumat. In studii, grupurile de persoane care au mancat mai mult zahar au ars aceeasi cantitate de grasime fara a pierde masa musculara ca si cei care au consumat mai putin zahar sau deloc.

Iar studiile care vorbesc despre inlocuirea painii integrale de grau cu paine obisnuita ne arata ca nu au loc schimbari in interiorul organismului din punct de vedere compozitional, atat timp cat necesarul de calorii este atins (si nu este depasit) si daca sunt respectate si mesele zilnice. Este important sa mancam de mai multe ori pe zi, chiar daca nivelul de calorii necesar intr-o zi poate fi atins dintr-o singura masa. Deci atat timp cat respecti necesarul de calorii de care ai nevoie zilnic si numarul de mese zilnice, nu trebuie sa te ingrasi.

Studiile se refera atat la carbohidrati simpli, care au in compozitie 1 sau 2 zaharuri, cat si la carbohidrati complecsi, cu mai mult de 3 zaharuri in componenta. Este necesar sa se faca aceasta distinctie, deoarece sunt multi cei care accepta teoria ca zaharul nu te ingrasa, atat timp cat respecti necesarul de calorii, dar numai daca ingerezi carbohidrati simpli. Ei bine, studiile arata ca acesti carbohidrati, fie ei simpli sau complecsi nu iti afecteaza compozitia organismului.

Ce se intampla cu zaharul din sange? 

Este adevarat ca atunci cand mananci ceva dulce, imediat iti creste glicemia, pentru ca mai apoi sa scada brusc? Aceasta este o poveste de adormit copiii. Efectul zaharului asupra organismului uman este masurat prin indicele glicemic. Zaharul are un indice glicemic in jurul valorii de 68, ceea ce inseamna ca influenteaza zaharul din sange la nivel mediu. In mod ciudat, painea integrala de grau are un indice glicemic mai mare, in jurul valorii de 71.

Sunt multe popoare unde se mananca multe fructe. Ori daca fructele nu sunt prin definitie dulci (marea majoritate), atunci ce este? Fructele fac parte din cultura multor tari, iar aceasta ne-a influentat pana si evolutia. Inca de la aparitia omului, organismul nostru a fost obisnuit cu ingerarea de zaharuri din fructe. Fructele sunt o parte a existentei noastre.

Concluzii

Nu trebuie sa ne ferim de zahar. Nici sa il preaslavim si la fiecare masa sa mancam o multime de alimente dulci. Zaharul are un nivel scazut al indicelui de satietate, ceea ce te face sa vrei mai mult, desi ti-ai atins necesarul de calorii pe zi. Aceasta te poate ingrasa, daca nu te apuci sa respecti un necesar zilnic, stabilit in colaborare cu un nutritionist. O dieta sanatoasa si care sa ti se potriveasca tie, nu prietenei sau vecinei tale, si respectarea numarului de calorii zilnice iti va asigura nu doar o greutate ideala, ci si o sanatate mai buna.

 

Exit mobile version