Zona lombara – risc crescut de accidentare pentru culturisti
Accidentarile in zona lombara sunt la fel de frecvente la culturisti ca tatuajele la rockeri. De aceea, multi impatimiti ai trasului de fiare prefera presa in locul genuflexiunilor la antrenamentul coapselor, deoarece la presa zona lombara este bine sustinuta si protejata.
Acesta este un lucru foarte bun, antrenarea coapselor la presa iti permite sa lucrezi greu, cu greutati mari, fara riscul unei accidentari la zona lombara, mai ales daca ai avut un trecut cu accidentari neplacute la aceasta zona.
Problemele apar atunci cand, efectuand exercitii la presa, consideri ca esti total protejat si ca este imposibil sa te accidentezi. Fals!
Presa verticala/ orizontala/ inclinata si zona lombara
Sa luam un exemplu concret: Chris Cormier, cunoscutul culturist profesionist a aflat pe pielea lui ca afirmatia de mai sus este falsa. Deoarece si Chris, ca multi alti culturisti, are un trecut cu multe accidentari la spatele inferior, deseori in cadrul antrenamentului pentru coapse alegea presa. Chris se pregatea pentru concursul cel mai important din anul 2006, Mr. Olympia, si la un antrenament pentru coapse a folosit presa verticala.
Simtindu-se puternic, Chris a folosit greutati mai mari. Partenerul lui de antrenament a observat ca a mers mai adanc la repetari fata de cum obisnuia. Chris nu a simtit nimic in acea zi, dar a doua zi dimineata a ramas intins pe spate, pe podea, fiind incapabil de a se misca. A stat 2 luni in spital si nu a mai concurat.
Cauza accidentarii? Faptul ca a coborat prea adanc greutatea, fesierii s-au ridicat putin de pe suport, ceea ce a dus la curbarea zonei lombare si apoi… la dezastru. O singura repetare facuta incorect si a fost mai mult decat suficient. La spital, Chris a aflat ca si-a tasat doua vertebre pe langa altele doua cu probleme din trecut. Daca cineva cu experienta, precum Chris Cormier, a facut o asemenea greseala… oricui i se poate intampla.
Protejati zona lombara!
Asadar, la orice presa pentru picioare – verticala, orizontala, inclinata – nu coborati greutatea prea mult, tineti spatele si fesierii permanent in contact cu spatarul, iar mainile prinse de manerele cu care e prevazuta presa.
Fiind in contact de ceva vreme cu multi culturisti romani, pe forumul nostru sau discutand cu ei fata in fata la diverse concursuri, pot spune fara a-mi fi teama sa gresesc, ca mai mult de 70% dintre ei au probleme cu zona lombara.
Mare atentie la exercitiile care par, la prima vedere, sigure.
Alexandru Bolborici
Foarte adevărat și pot spune că mi s-a întâmplat același lucru la presa înclinată, într-adevăr o mare greșeală să cobori greutatea prea mult , lucru care se întâmplă din dorința de a imita o cursă completă ca la celelalte exerciții și de a stimula cât mai bine cvadricepșii.