Antioxidantii – solutia pentru efecte sporite dupa antrenament

manofsteel12-1Probabil ati auzit si voi despre diferite alimente care sunt bogate in antioxidanti si despre efectele lor benefice pentru organism. Dar ce sunt de fapt antioxidantii? Antioxidantii sunt substante naturale care pot incetini sau chiar opri actiunea radicalilor liberi, adica oxidarea moleculelor. Antioxidantii sunt vitaminele si mineralele pe care le gasim in diferite alimente si care ajuta la prevenirea unor boli precum cancerul, boli ale inimii, ficatului, reumatisme, pana si procesul de imbatranire, etc.

In timpul antrenamentelor, antioxidantii functioneaza ca atenutator pentru radicalii liberi care se formeaza in timpul exercitiilor  in tesuturile asupra carora actionam si tot ei accelereaza procesul de refacere dupa antrenament.

Antioxidantii ca vitaminele C si E, seleniu, ceai verde si N-acetil-siteina pot juca un rol important in reducerea inflamatiei si a oboselii, reduc leziunile din interiorul fibrelor musculare si trateaza leziunile.

Tipuri de antioxidanti si rolul fiecaruia

Vitamina C este esentiala pentru sintetizarea colagenului, deficienta acesteia ducand la incapacitatea organismului de a forma fibre corespunzatoare, lucru care duce la randul lui la aparitia leziunilor si la vindecarea greoaie a ranilor.

In cadul antrenamentelor, vitamina C inlatura sechelele musculare si ajuta la refacere in cazul accidentarilor. Cercetarile au demonstrat ca in timpul exercitiilor, tesutul muscular este afectat prin formarea radicalilor liberi, iar aparitia lor duce la oboseala si inflamatie. In mod normal, radicalii liberi sunt neutralizati de enzine in ficat . Cresterea radicalilor liberi in timpul exercitiilor este insotita, in mod evident, si de scaderea numarului de antioxidanti care ii pot combate. Din fericire, putem sa-i dam o mana de ajutor organimsului prin alimentatie.

Surse bogate de vitamina C: citrice (lamai, portocale, lime), broccoli, capsuni, zmeura, varza, kiwi, mango,coacaze negre, fructe de padure, etc.

Cat despre vitamina E, se pare ca aceasta este folosita de catre organism pentru anihila distrugerile provocate de radicalii liberi. Un studiu efectuat pe iepuri a testat efectuele vitaminei in faza de prevenire a leziunilor musculare prin injectarea a 8 mg de vitamina E. In urma testelor, actiunea radicalilor asupra fibrei musculare a fost diminuata. Pentru a fi absorbita, vitamina E trebui combinata cu molecule de grasime, deci este necesata introducerea in alimentatie a unor grasimi sanatoase.

Surse bogate de vitamina E: uleiurile vegetale, inclusiv cel de floarea soarelui, migdale, seminte, alune, avocado, masline, papaya, etc.

Coenzima Q10. Aceasta actioneaza ca un purtator de electroni al lantului respirator. Ea este importanta mai ales datorita rolului sau in producerea de energie pentru buna desfasurare a proceselor chimice celulare. Coenzima Q10 se gaseste mai ales in organe de animale precum ficatul, inima, rinichii, dar si unele uleiuri.

Zincul este constituit din 100 de enzime fundamentale, deficitul de zinc avand efecte negative asupra tuturor partilor corpului, minimizand efortul atletic si absorbtia proteinelor. Suplimentele cu zinc ajuta la cresterea secretiei hormonului de crestere si al nivelului de testosteron, deci are efecte pozitive pentru cei care practica sporturi grele precum culturismul.

Magneziul. S-a demonstrat ca suplimentele de acest tip cresc sinteza proteinelor si forta. De asemenea, magneziul este responsabil pentru buna functionare a unor reactii fiziologice normale, ca activitatile enzimatice, coagularea sangvina, excitabilitatea neuromusculara, etc.

Surse bogate in magneziu: cerealele integrale, migdale, nuci, fructe uscate.

Acestia sunt cei mai importanti antioxidanti, dar nu singurii. Pe langa ei, mai putem vorbi si despre calciu, crom, potasiu, etc.

Unde se gasesc cele mai importante surse de antioxidanti

O mare parte din antioxidanti se gasesc in dieta zilnica. Fructele ca afinele, zmeura sau murele sunt cele mai importante surse de antioxidanti. Si spanacul si ardeiul contin surse importante, la fel si cafeauna sau ceaiul verde.

antioxidanti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate