Antrenament de forta – construieste-ti corpul visat
Un antrenament de forta este o practica standard in sport. Acesta are ca rol imbunatatirea rezistentei, fortei si structurii musculare, iar efectul se poate traduce prin performante mai bune in competitiile sportive. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija pentru ca un antrenament de forta „dur” iti poate face mai mult rau.
Antrenament de forta – 10 sfaturi care te vor ajuta
1. Nu lasa greutatea ce urmeaza sa o ridici, sa te sperie. Concentreaza-te asupra a ceea ce faci. Pastreaza o forma corecta de executie. Incepe executia cu putere maxima. Asigura-te ca toti muschii au fost incalziti in prealabil.
2.In powerlifting sunt implicate mai multe grupe musculare. Contractati fiecare grupa si folositi-le pe toate in exercitiu.
3.Inainte de a merge la sala evitati dulciurile, in special cele rafinate. Zaharurile simple va dau doar temporar energie. E mai bine sa consumati carbohidrati complecsi cu ceva grasime pentru a avea “combustibil”. Energia voastra va dura mai mult si forta va fi mai mare. Nu va antrenati cand sunteti flamand sau dupa o masa copioasa.
4.Cea mai buna ora pentru antrenament este intre 14:30 si 16:30. Daca insa sunteti la serviciu sau la scoala, este bine sa mancati ceva usor, sa va odihniti o ora si apoi sa mergeti la sala (dupa programul de la serviciu). Astfel veti fi proaspat pentru un antrenament de forta.
5.Corpul are mai multe cicluri. Cand simtiti ca nivelul energetic va este scazut, nu fortati in timpul antrenamentului. Peste cateva zile va veti simti mai bine si atunci va veti putea antrena la parametri maximi, chiar va puteti forta limitele.
6.Este mai bine sa ai muschii acoperiti, in timpul antrenamentului, cu haine lejere. Muschii trebuie mentinuti calzi, astfel ei vor functiona mai bine in timpul antrenamentului. Un trening este bun in toate situatiile. In antrenamentul de forta nu este necesar sa-ti urmaresti muschii lucrand, concentrati-va doar asupra a cat de mult ridicati.
Antrenament de forta. Fii inteligent, odihneste-te si mananca!
7.Asculta-ti mintea si nu lasa partea educata a creierului sa-ti stea in drum. Inteligenta innascuta, instinctuala te va dirija in directia cea buna. Invata sa-ti asculti si sa-ti respecti instinctele.
8.Fa-ti un program clar pentru masa, antrenament si somn. Este mai bine sa te antrenezi la aceeasi ora in fiecare zi. Daca ai un program regulat in timpul saptamanii, te poti odihni si relaxa in week-end. Corpul are nevoie sa se refaca si nu poate fi fortat in continuu.
9.Dupa un antrenament de forta, odihneste-te un timp scurt si apoi mananca. Este mai bine sa mananci multa proteina la aceasta masa.
10. In timpul antrenamentului, opreste-te si iesi afara sa respiri adanc cateva minute. Apoi intra si continua antrenamentul revigorat.