Antrenament gambe – exercitii clasice sau aparate complicate?
Gambele reprezinta una dintre grupele musculare cele mai indaratnice in dezvoltare, iar geneticul joaca un rol esential. De-a lungul timpului am auzit numeroase explicatii referitoare la dezvoltarea gambelor oferite de indivizi cu gambe mari, de la cele mai pertinente pana la cele care cochetau cu SF-ul…
Unii spuneau ca au gambe mari pentru ca au urcat in copilarie dealul din spatele casei, iar altii pentru ca s-au plimbat cu bicicleta din fargeda pruncie. Nu prea cred. Am vazut ciclisti de performanta care, dupa o viata de pedalat, aveau niste gambe modeste.
Asta nu inseamna ca trebuie sa dezarmezi in momentul in care intelegi ca geneticul nu este de partea ta. Gambele, antrenate constant si intens, vor capata in cele din urma forma si volum. Important este cum iti organizezi un antrenament pentru gambe.
In multe sali am observat ca aparatele specializate pentru antrenarea gambelor fie lipsesc cu desavarsire, fie sunt concepute atat de prost incat iti este imposibil sa le utilizezi. Iar cum ridicarile pe varfuri cu haltera pe ceafa sunt nesigure, ramane sa incluzi intr-un antrenament pentru gambe… “magarusul” – un exercitiu simplu care, efectuat corect, iti va aduce satisfactii nebanuite.
Antrenament gambe: “magarusul” – un exercitiu la indemana
Necesarul logistic este minim: o banca mai inalta pe care sa iti sprijini antebratele si o scandura suficient de groasa care sa iti permita coborarea calcaielor cat mai jos posibil.
Executia este simpla: din pozitia stand in picioare, aseaza degetele picioarelor si prima parte a talpii pe scandura, in asa fel incat calcaiele sa poata efectua cat mai liber intreaga cursa a miscarii sus-jos. Apleaca-te in fata si sprijina-te cu antebratele pe banca. Ridica apoi calcaiele cat mai sus posibil, mentine gamba contractata 1-2 secunde si coboara calcaiele pana la extensia maxima a gambelor.
Daca propria greutate corporala nu este suficienta, iar stresul muscular in gambe nu este destul de intens, te poti folosi de greutatea unui coleg de antrenament, care se va aseza pe partea din spate a soldurilor voastre.
Exercitiul este foarte sigur si eficient, iar imaginea pe care o veti oferi celor din sala va fi usor… amuzanta.
Daniel Oprea
Il execut tot timpul, e cea mai buna alternativa la aparatul de gambe din sezut. Singurul impediment e sa gasesti colegul acela care nu e pudic sa se „catere” pe tine.
Aparatul pentru gambe din sezut lucreaza solearul.Exercitiul asta lucreaza gastrocnemienii.
bun articolu’ , io prefer un lantz si discuri prinse de brau si gata e ca m greu cu colegi astia….