„Muschiul trapez este o structura centrala, din punct de vedere vizual, care leaga la un loc gatul, umerii si marele dorsal” spunea Arnold in cartea sa „Enciclopedia Culturismului Modern”.
Intr-adevar, din punct de vedere competitional, trapezul ajuta la crearea acelui efect fantastic in care muschii ies in relief de la un umar la altul, de-a lungul portiunii superioare a spatelui. La amfora din spate, trapezul formeaza un triunghi clar in mijlocul spatelui. Un trapez dezvoltat ajuta la separarea vizuala a deltoidului posterior de spate iar, in cele mai multe poze din fata, linia trapezului, de la gat la deltoid, este extrem de importanta, mai ales daca vrei ca pozitia crabul sa fie impresionanta.
Arnold spunea: „Trapezul trebuie sa fie dezvoltat in proportie cu restul corpului tau, daca incepe prea sus pe gat si coboara prea abrupt spre deltoid, atunci deltoizii vor parea prea mici.” Trapezul lucreaza in opozitie cu marele dorsal, ridicand intreaga structura a umarului. In programul de baza, spune Arnold, am inclus ramatul cu bara prin fata corpului cu greutati mari ca sa construiesc masa si forta chiar de la inceput, dar trapezul beneficiaza de asemenea si de pe urma indreptarilor cu bara sau a exercitiului smuls, preluat din haltere. In programul avansat am inclus ridicari de umeri cu gantere in maini ca parte a antrenamentului pentru trapez. Acestea lucreaza trapezul in mod direct si poti urca la greutati impresionante. Iata programul de antrenament folosit de Arnold pentru dezvoltarea trapezului in anumite perioade:
> ridicari de umeri cu gantere
> ramat cu bara prin fata corpului, din stand in picioare
> indreptari cu bara
> smuls cu bara
> fluturari laterale inverse cu gantere (ca pentru umeri, dar cu palma in sus – foarte populare printre culturistii din Marea Britanie, in vremea lui Arnold)
Florin Uceanu
18 titluri de campion national
Cum este exercitiul „smuls cu bara”?
cred ca exercitiul comun pt trapez cu haltera doar ca in loc sa ridici controlat smucesti rapid
Tii bara in maini si ridici din umeri, ala e smulsul cu bara.