Arginina

argininaArginina este un  aminoacid necesar bunei functionari a glandei pituitare (hipofiza). Alaturi de omitina, fenilanina si alte substante cu actiune neurologica, arginina este indispensabila pentru sinteza si elaborarea hormonului de crestere a glandei pituitare.

Arginina si rolul ei

Considerat un aminoacid neesential, arginina detine un rol important in cresterea si dezvoltarea normala. Daca ne raportam la o anumita perioada (copilarie si pubertate), putem include arginina in categoria aminoacizilor esentiali deoarece acesta stimuleaza secretia hormonului de crestere (HG).

Arginina declanseaza si accelereaza procesele metabolice prin care organismul „ construieste” proteine. Marind sinteza proteica, implicit mareste si masa musculara.

De ce este recomandat consumul de arginina?

arginina accelereaza recuperarea dupa exercitiu fizic prin efectul pozitiv asupra sistemului imunologic;

– mareste transportul aminoacizilor in celule musculare; organismul transforma acest aminoacid in oxid nitric, iar functia pe care o realizeaza este de relaxare deoarece micsoareza presiunea arteriala;

– stimuleaza circulatia, iar fluxul sanguin se mareste in intreg organismul; deci arginina este benefica atat pentru inima cat si pentru imbunatatirea potentei sexuale (un ajutor dublu pentru barbatii in varsta cu activitate sexuala activa);

– mareste libidoul si intensitatea senzatiilor in timpul actului sexual;

– stimuleaza producerea colagenului favorizand astfel elasticitatea vaselor sanguine; odata cu inaintarea in varsta, nivelul hormonului de crestere scade si cu aceasta apar o serie de probleme degenerative, iar o doza adecvata de arginina poate sa evite aparitia acestor probleme;

– contribuind activ la metabolizarea proteinelor, arginina ajuta la scaderea nivelului de grasimi din organism;

– reprezinta un important agent antiimbatranire.

Arginina. Surse naturale sau suplimente?

Pentru ca am vazut mai sus cat de importanta si benefica este arginina pentru organismul uman, sa vedem si care sunt cele mai bune surse din care putem obtine acest aminoacid.

In stare naturala, arginina este prezenta in: nuci, floricele de porumb, dulciurile pe baza de gelatina, ciocolata, orezul brun, faina de ovaz, stafidele, semintele de susan si floare soarelui, painea integrala de grau si toate alimentele bogate in proteine.

Ca supliment alimentar, arginina poate fi disponibila sub forma de tablete sau pulbere. Pentru a obtine o eficienta maxima este recomandat sa o „consumam” pe stomacul gol, chiar inainte de culcare.

Arginina – mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de 2-4 g/zi, dar aceasta poate fi si mai mare. Fiind un supliment alimentar, arginina nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata. Consumatorul este sfatuit sa se limiteze la dozele recomandate si sa citeasca cu atentie datele inscrise pe eticheta. Produsul nu trebuie lasat la indemana copiilor mici si nu se recomanda diabeticilor. Produsul se pastreaza in ambalajul original in locuri ferite de caldura si umezeala.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate