Esenta Gracie Ju-Jitsu, cunoscuta ca Brazilian Ju-Jitsu (BJJ), poate fi cuprinsa sumar in doua citate…
Primul este un anunt care aparea in urma cu multi ani in presa braziliana, si care suna cam asa: „Daca vrei sa afli cum este lupta reala, sa fii trantit, sugrumat, sa ti se rasuceasca mainile, picioarele si sa fii obligat sa abandonezi orice ai face, vino la adresa…”. Al doilea, sintetizand conceptia scolii, spune: „Faptul ca o lupta ajunge la sol este independent de dorinta unuia din combatanti ca ea sa nu ajunga acolo”.
Anuntul a aparut in anii ’20, cand fratii Carlos si Helio Gracie au deschis academia lor de ju-jitsu. Tatal lor, Gastao Gracie, fiul unui scotian emigrat, ajutase stabilirea in tara a unui japonez, Maeda, poreclit „contele luptei” pentru abilitatile martiale. In semn de recunostinta, Maeda, fost discipol al lui Jigoro Kano, fondatorul Judo, dar adept al unui stil mai aproape de lupta reala, i-a invatat arta sa pe fiii lui Gastao.
Brazilian ju-jitsu a fost creat de Helio…
…un om foarte gracil (64kg) si bolnavicios, caruia nu-i era cu putinta sa aplice tehnici in forta, ca practicantii bine dotati fizic. Helio a modificat tehnicile lui Maeda, iar evolutia lor ulterioara, cizelata de membrii intregului clan prin proba „de foc” a luptelor fara reguli (Vale Tudo) din Brazilia, precum si prin numeroase provocari la adresa altor luptatori faimosi, a determinat aparitia celui mai complex sistem de lupta la sol al vremii. Helio a fost celebru pentru capacitatea de a domina adversari multa mai masivi, iar ulterior alti Gracie au invins constant luptatori cu avantaje mari de talie si forta.
Cand scoala a devenit faimoasa, stilul a ajuns sa fie cunoscut drept „Brazilian Ju-Jitzu”, desi Gracies continua sa o numeasca „Gracie Ju-Jitzu”.
Apogeul a sosit cand generatiile ulterioare ale clanului au ajuns in SUA, unde au pus bazele UFC, faimoasele lupte „in octogon”. Primele evolutii, mai ales ale legendarului Royce, au fost socante pentru „artistii martiali”, care se credeau periculosi prin forta loviturilor. Totti, fara exceptie, ratau prima lovitura sau combinatie, ajungeau la sol si sucombau prin strangulare, luxare sau epuizare pur si simplu. De unde fraza citata ca emblema a BJJ: daca unul din luptatori vrea sa duca lupta la sol, iar celalalt nu cunoaste modul de a se descurca, tentativa de a amana inevitabilul e numai zbaterea inutila a unui peste in navod.
Brazilian Ju-Jitsu a revolutionat lumea luptelor om la om.
Limita sistemului este evidenta – la sol poti lupta numai cu un singur adversar. Drept urmare, constienti ca nimic nu e perfect, Gracies au elaborat un slogan subliniind cat de departe merge eficienta BJJ: „more than one – get a gun” (pentru mai mult de un adversar, iti trebuie un pistol). Dar in rest, BJJ reprezinta „alfa si omega” pentru cei care doresc sa nu fie straini de ce li se intampla cand oponentul nu vrea sa schimbe lovituri, ci…tranta.
Tranta? Sunteti praf… BJJ e unul dintre cele mai apreciate stiluri de lupta in MMA.