Ce este L-carnitina si care este principalul ei rol in organism
L-Carnitina a fost descoperita in anul 1905 de catre 2 cercetatori rusi pentru ca, in scurt timp, sa devina unul dintre cele mai importante suplimente nutritive pentru arderea grasimii, cresterea rezistentei fizice si accelerarea recuperarii post-antrenament. Dar cum anume actioneaza L-Carnitina in organismul nostru pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim performanta sportiva?
De ce este L-carnitina esentiala pentru sportivi
Indiferent daca te antrenezi pentru sculptarea corpului, pentru efectul uimitor asupra psihicului si a stimei de sine sau pentru a castiga o anumita competitie, ai ajuns sa iti cunosti corpul foarte bine: stii cum raspunde la stresul fizic, care este punctul in care cedeaza, cat de greu se recupereaza si cum trebuie sa il lucrezi pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Insa orice antrenament intens trebuie sa fie sustinut de suport nutritiv, iar norocul nostru, a sportivilor de astazi, este ca avem o gama larga de suplimente din care putem alege si care ne ajuta sa ne atingem sanatos si cu putina rabdare obiectivele. L-Carnitina este un astfel de supliment cel putin necesar pentru ducerea la bun sfarsit a unui antrenament intens.
L-Carnitina transporta acizii grasi din alimentatie in mitocondria celulei, unde sunt convertiti imediat in energie si determina astfel cresterea rezistentei fizice. Supunerea organismului la un efort fizic puternic fara a-i asigura necesarul de L-Carnitina face aproape inevitabila aparitia oboselii musculare, a inertiei si a dificultatii de concentrare (L-Carnitina imbunatateste memoria, capacitatile cognitive si vigilenta).
Pe de alta parte, suplimentarea cu L-Carnitina ajuta organismul sa transforme grasimea in energie pura, chiar grasimile saturate; in concluzie, antrenamentul va dura mai mult si va fi mai intens, iar recuperarea mai rapida.
L-Carnitina se administreaza inainte de efortul fizic si este abosrbita foarte repede in organism, „alimentandu-l” pentru efortul ce va urma. Daca iti doresti ca efectul sa fie rapid, e bine sa alegi L-Carnitina sub forma de suc instant, iar daca vrei ca efectul sa fie mai lent, dar sa se intinda pe o perioada mai lunga de timp, poti incerca si L-carnitina sub forma de tablete, care se absorb mai greu in organism.
Daca nu ai mai luat acest supliment, iar efortul nu este unui extraordinat de mare, poti incepe cu o doza de 500mg; apoi, daca organismul tau raspunde asa cum ti-ai dorit la acest supliment, poti creste doza la 1000-1500mg/ antrenament.
Efectele secundare (deranjamente gastrointestinale) sunt putin probabile si pot aparea in cazul supradozei (mai mult de 5000mg/ zi), motiv pentru care L-Carnitina este unul dintre cele mai sigure si eficiente suplimente nutritive. Totusi, e bine sa urmaresti reactia organismului tau la acest produs si sa il eviti daca suferi de diabet.
Afla mai multe despre beneficiile L-Carnitinei aici.
Tu folosesti L-Carnitina? Ce efect are asupra antrenamentului tau?