Dintre toate grupele musculare, cea mai „sexy” este si cea mai putin vizibila de-a lungul vietii. Cauzele principale sunt antrenamentul si dieta. Cu toate ca multi dintre noi acordam o atentie deosebita antrenamentului abdomenului, nu putem fi la fel de consecventi in dieta, pentru a scoate in evidenta aceasta grupa musculara. De fapt, pot spune ca dieta este cea mai grea parte din bodybuilding, in timp ce exercitii pentru abdomen practicam cu totii.
Antrenamentele le facem 12 luni din an, ducand corpul la limita, dar cand vine vorba de limitele creierului, cedam mult mai usor, hranindu-ne cu ce poftim. Satisfacem astfel papilele gustative, in detrimentul sanatatii corpului si vizibilitatii abdomenului.
Stiind de fapt cu totii ca abdomenul se face in bucatarie, o sa trecem la partea principala a articoluli de fata, antrenamentul acestuia. Pentru a va imbunatati aceasta grupa, puteti folosi multe exercitii, insa, in opinia mea, urmatoarele trei sunt cele mai eficiente: rulari cu rotita, ridicari de picioare din atarnat si ridicari de trunchi din atarnat.
Exercitii pentru abdomen: rulari cu rotita
Folosind rotita, antrenamentul abdomenului este complet, implicand atat partea superioara cat si partea inferioara. In timpul exercitiului, cel mai important lucru este pozitia spatelui. Acesta trebuie sa fie usor curbat (convex), pe tot parcursul miscarii, mai ales in zona lombara, pentru a proteja coloana si a pune tensiune in muschii abdominali. In prima faza, facem exercitiul din sprijin pe genunchi, pentru ca, pe masura ce progresam, prijinul sa fie pe varful picioarele.
Exercitii pentru abdomen: ridicari de picioare din atarnat
La acest tip de exercitiu, implicam mai mult partea inferioara a abdomenului. Atarnandu-ne de o bara, aducem picioarele usor flexate la nivelul palmelor, inclinand usor trunchiul pe spate. Coborarea se face lent si nu pana jos.
Exercitii pentru abdomen: ridicari de trunchi din atarnat
Ridicarile de trunchi din atarnat implica mai mult partea superioara a abdomenului. Acestea sunt de preferat in locul celor ed la banca inclinata, intrucat nu pun presiune pe zona lombara, bazinul putandu-se misca, dar si pentru ca putem face miscarea mai ampla. In afara de bara de care ne prindem, flexand picioarele, avem nevoie de o saltea si de un partener care sa ne ajute sa mentinem pozitia in timpul exercitiului.
Razvan Sindelaru,
7 titluri de campion national