Consumul de bere – exista si beneficii?
Ei, iata o veste asteptata de foarte multi barbati in special acum, pe timp de vara: consumul de bere prezinta si beneficii, in special pentru sanatatea inimii, iar ceea ce pana de curand era un zvon, acum a fost dovedit de studii amanuntite.
Desigur, acest articol nu incurajeaza consumul de bere, in special excesul. De asemenea, daca esti sportiv, probabil nu doar riscul la adresa sanatatii te-a tinut departe de alcool, ci si efectul asupra fizicului. Si totusi, daca se intampla sa mai bem o bere din cand in cand, nu este o tragedie, iata de ce:
Ce impact are consumul de bere asupra inimii
Conform Medicaldaily.com, un grup de cercetatori greci a desfasurat un studiu pentru a afla efectul consumului moderat de alcool asupra sistemului cardiovascular. Astfel, 17 barbati sanatosi, nefumatori, cu varste cuprinse intre 20 si 30 ani au baut, la interval de o saptamana, o bere, o bere fara alcool si un paharel de votca.
La o ora dupa consumarea acestor bauturi, cercetatorii au studiat functia endoteliala ( au amsurat cat de buna este circulatia la nivelul arterelor majore), rigiditatea aortica si presiunea aortica, toate acestea ajutand la estimarea riscului de boli cardiovasculare.
Rezultatele au aratat ca, dupa consumul de bere, functia endoteliala a cunoscut imbunatatiri semnificative, berea ameliorand circulatia sangelui catre inima in cazul nefumatorilor, timp de 2 ore dupa consum.
Explicatia? Antioxidantii din bere care, pana la urma, este facuta di ingrediente naturale – drojdie, cereale si apa. Atentie: este vorba de consumul ocazional si moderat de bere!
Consumul de bere – aceleasi efecte si pentru persoanele in varsta?
Un alt grup de cercetatori a studiat efectul alcoolului asupra unui numar de 1.332 persoane de peste 65 ani, o parte dintre ei suferind de insuficienta cardiaca congestiva. Subiectii au fost urmariti timp de 12 ani, iar cercetatorii au constata faptul ca, in randul participantilor fara probleme cardiovasculare, mortalitatea a fost de 42.2% in cazul celor care consumau ocazional vin si de 53.7% in cazul celor care nu consumau alcool deloc.
Pentru participantii care sufereau de insuficienta cardiaca congestiva, mortalitatea a fost de 86.5% pentru consumatorii de alcool si 69.7% pentru cei care evitau alcoolul, sub orice forma.
Asadar, fie ca este vorba despre consumul de bere sau de vin, moderatia este cheia. Iar daca suferi de probleme cardiovasculare, consulta-ti medicul inainte de a da ciocni halba cu prietenii.
Tu cat de des bei bere?