Crestere rapida in masa musculara. Sfaturi utile.

Myostatina si dieta

Petru Ciorba

Un studiu nou a lamurit partial legatura dintre myostatina (o substanta care limiteaza cresterea muschilor) si procentul de grasime corporala. Acesta a implicat 6 oameni obezi care facusera operatia de scurtare a stomacului, operatie considerata ca ultima scapare pentru oamenii care au un procent foarte mare si periculos de grasime. Dupa operatie, subiectii au pierdut in medie 38,9 % din greutatea initiala. Cercetatorii au masurat nivelul de myostatina de dinainte si de dupa pierderea in greutate si au gasit o scadere semnificativa dupa pierderea in greutate. Ei au sugerat ca scaderea nivelului myostatinei a fost unul din raspunsurile corpului de a nu pierde masa musculara, in conditii de regim extrem.
Chiar daca culturistii nu recurg la astfel de operatii, studiul are doua implicatii pentru ei. Cand pierzi grasimi in urma unei diete, nivelul de myostatina scade, pastrandu-ti masa musculara. De aceea, pe timpul regimului e bine sa faci antrenamente la un nivel de intensitate aproape de cel cand nu erai la regim. Cealalta implicatie se refera la faptul ca, prea multa grasime acumulata, in perioada de masa, duce la cresterea nivelului de myostatina, ceea ce face ca progresele in masa musculara sa fie dificile, chiar inexistente.
Concluzie: reducerea nivelului de myostatina din timpul unei diete, de exemplu inainte de un concurs la care participi, poate fi motivul unui puternic efect anabolic dupa concurs, cand incepi sa cresti foarte mult caloriile. Nivelul myostatinei nu creste brusc si de aceea, perioada de dupa concurs poate fi una de cresteri musculare majore. Faceti-va o strategie de-a lungul anului, cu 6-8 saptamani de dieta, urmata de o perioada de 6-8 saptamani in care sa cresteti mult numarul caloriilor. Asadar, chiar daca nu aveti de gand sa participati la concursuri, e bine sa faceti 2-3 „forme” pe an.

Cofeina si intensitatea

Conform unor studii, cofeina face ca antrenamentele sa fie mai putin dureroase. Cofeina pare sa scada nivelul de durere simtit in muschi datorita efortului, ceea ce inseamna ca poti forta mai mult la antrenamente si stimula mai mult cresterea musculara. Acelasi studiu a aratat ca doze mari de cofeina au dus la alterarea receptorilor durerii. Totusi, nu s-a aflat daca cofeina actioneaza asupra muschiului sau asupra creierului la reducerea senzatiei de durere.

Banda de alergat sau bicicleta stationara

Intr-un studiu, 12 barbati au fost impartiti sa faca ca aerobic banda de alergat si bicicleta stationara. Conform rezultatelor, banda de alergat a produs un nivel mai mare de oxidare a grasimii decat bicicleta stationara, dar intensitatea la care nivelul de oxidare a fost maxim este aproximativ egala pentru ambele. Aerobicul pe banda de alergat a dus la o pierdere mai mare de grasime, deoarece sunt folositi mai multi muschi si deci mai mult efort decat la bicicleta stationara.
Concluzie: alege banda de alergat!

Creste in mod natural testosteronul!

Iata cateva idei:
– mananca grasimi mononesaturate sanatoase, cum ar fi cele din alune, din masline. Evita pe cele de origine animala, cu exceptia pestelui.
– executa la antrenament exercitii de baza, cum ar fi genuflexinile, impinsurile, indreptarile etc., miscari care folosesc cat mai multi muschi. Studiile au aratat ca aceste exercitii maresc nivelul testosteronului mult mai mult decat cele de izolare.
– nu mai bea alcool, poate suprima productia de testosteron.
– nu manca prea multa proteina. Studiile au aratat ca o cantitate prea mare de proteina in dieta poate scadea nivelul testosteronului. 2 g de proteina/kg corp sunt suficiente pentru declansarea cresterii.
– foloseste produse, gen ZMA, ce contin o combinatie de zinc, magneziu si vitamina B6. Ia doza recomandata cu 30-45 de minute inainte de culcare.
– nu viziona filme romantice prea des. Studiile au indicat ca filmele romantice sau dramele scad nivelul testosteronului. Asadar, vizionati filme de actiune sau concursuri si antrenamente cu culturisti celebri.

Creste puterea creatinei!

Acidul alfalipoic poate avea un efect favorabil la asimilarea creatinei. Intr-un studiu, 60 de barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 32 de ani, au fost impartiti in 3 grupe: grupul 1 – caruia i se administra 20 de grame de creatina monohidrat zilnic, grupul 2 – 20 g de creatina monohidrat, administrate cu 100 g de carbohidrati, si grupul 3 – 20 g de creatina monohidrat + 100 g de carbohidrati + 1 g de acid alfalipoic. In urma studiului, toti barbatii au castigat in greutate, dar cei din grupul 3 au prezentat o prezenta semnificativ mai mare a nivelului de creatina in muschi. Acidul alfalipoic creste transportul glucozei in muschi, deci este logic sa aiba efect favorabil la asimilarea creatinei. Acidul alfalipoic este unic prin faptul ca prezinta activitate antioxidanta in mediile hidro si lipo solubile. Acest lucru a facut ca unii sa-l denumeasca ca fiind un antioxidant universal. Dar, poate cea mai interesanta actiune a acidului alfalipoic este ca, atunci cand este combinat cu L-Carnitina, poate reface functiile mitocondrice la celule imbatranite, „intinerind” celulele.
Concluzie: adaugati 1 g de acid alfalipoic pentru o crestere a puterii de actiune a creatinei!

Oxidul nitric si muschii

Oxidul nitric este o molecula de dimensiuni foarte mici, sub forma de gaz, produsa local in aproape toate celulele corpului. A inceput sa se bucure de o publicitate intensa de la asocierea cu Viagra.
Studiile au aratat ca blocarea activitatii oxidului nitric la sobolani a dus la o scadere rapida a sintezei proteinei in muschi. Cu alte cuvinte, chiar daca oxidul nitric nu este un hormon, are rol foarte important in procesul anabolic, de crestere a muschilor. Cand cercetatorii au aplicat o ingreunare la sobolani (au crescut intensitatea activitatii lor zilnice normale), hipertrofia (cresterea) muschilor a aparut imediat, dar la grupul care a primit un inhibitor al oxidului nitric cresterea a fost de 39% fata de 76% la grupul fara inhibitor. Asadar, un inhibitor al oxidului nitric reduce cresterea musculara cu aproape 50%.
Concluzie: daca vrei optimizarea productiei oxidului nitric pentru a beneficia la maximum de efectul lui anabolic, atunci suplimentarea cu aminoacidul L-arginina sau alte suplimente cu acelasi rol pot ajuta foarte mult.

Creatina si magneziul

Cercetarile au demonstrat ca luarea creatinei cu magneziu influenteaza semnificativ efectul creatinei pentru cresterea fortei si a masei musculare. Intr-un studiu, 35 de barbati au luat un placebo, creatina combinata cu oxid de magneziu si creatina combinata cu magneziu chelat. Doza zilnica era de 5 g de creatina si 800 mg de magneziu. Cercetatorii au facut masuratori ale prezentei apei la nivel extracelular si intracelular. In timp ce ambele grupuri cu creatina au castigat masa musculara, doar cei din grupul cu magneziu chelat au avut o scadere a apei extracelulare si o crestere intracelulara, ducand la marirea celulelor care este un semnal anabolic pentru initierea cresterii sintezei musculare.
Combinarea creatinei cu magneziu are sens si din punct de vedere biochimic, de vreme ce magneziul este necesar pentru activarea enzimelor celulare implicate in productia celei mai de baza surse de energie celulara: adenozin trifosfat (ATP). Creatina ajuta la regenerarea ATP-ului, deci e clar ca ea si magneziul se afla in sinergie.
Pe de alta parte, mai mult nu inseamna mai bine cand e vorba de minerale, iar magneziul nu face exceptie. Doza zilnica din studiu, de 800 mg, este considerata mare fata de doza obisnuita, de 400 mg. Pentru unii oameni, o doza mai mare de 800 mg provoaca diareea.
Concluzie: un supliment de magneziu, luat cu creatina, va poate ajuta la cresterea musculara.

L-carnitina: mai multa forta, mai buna recuperare!

Carnitina este importanta nu numai pentru slabit, dar si pentru abilitatea sa de a ajuta la recuperarea dupa antrenamente grele.
10 barbati care faceau antrenamente au fost implicati intr-un experiment care consta in efectuarea de genuflexiuni, 5 serii a 15-20 de repetari. Au efectuat experimentul cu un placebo sau cu L-Carnitina, 2 g zilnic, doza divizata la micul dejun si la pranz. Cum s-a asteptat, hormonul de crestere GH a crescut in primele 30 de minute dupa exercitiu, iar testosteronul a crescut in primele 15 minute, dar nu s-au evidentiat diferente intre grupul placebo si cel cu L-Carnitina. Diferenta a fost vizibila in zona de distrugere musculara: de la 16% la 23%, pentru grupul cu L-Carnitina, fata de 29% la 39%, la grupul placebo.
Concluzie: folositi aproximativ 2 g de L-Carnitina, zilnic, pentru antrenamente mai bune si o recuperare mai rapida!

Apa si slabitul

Cercetatorii au realizat un studiu pentru a testa efectul termogen al apei, adica conversia caloriilor din grasime in caldura. 7 barbati si 7 femei sanatoase, cu o medie de varsta de 27 ani, au baut 500  ml de apa. Acest fapt a dus la cresterea metabolismului cu 30% fata de nivelul de referinta, cand subiectii se odihneau. Cresterea a inceput la 10 minute dupa ce au baut apa, atingand un maxim intre 30 si 40 minute. A durat mai mult de o ora, ceea ce a condus pe autorii studiului la concluzia ca, daca bei 1,5 l de apa zilnic, pierzi aproximativ 200 kj prin caldura. Asta s-ar traduce: pentru cei activi, care beau in jur de 3 litri pe zi, o pierdere de 100 kcal, care e bine-venita cand sunteti la regim.
Concluzie: beti multa apa, ajuta la slabit!

Atentie la dietele cu carbohidrati putini!

Cercetatorii sugereaza ca, atunci cand incerci sa scapi de grasime cu o dieta cu putini carbohidrati, poti pierde si masa musculara. Ei sunt de parere ca ai nevoie de carbohidrati in cantitati adecvate pentru a mentine muschii. Pe de alta parte, trebuie sa cresti cantitatea de proteine la regim. Pe masura ce te definesti, trebuie sa te asiguri ca nu tai prea mult din carbohidrati. Aceasta este o greseala foarte comuna printre culturisti, care, in efortul lor de a aparea cat mai definiti pe scena, scad prea mult carbohidratii sau fac prea mult aerobic sau amandoua. De aceea par „plati” la concurs.
Concluzie: o dieta cu putini carbohidrati poate ajuta la slabit. Ca sa folositi aceasta strategie, fara insa a sacrifica masa musculara, mancati multi carbohidrati, macar intr-o zi din saptamana, pentru a reface rezervele de glicogen.

Alexandru Bolborici
dupa Ironman

 

 

37 Comments

  • Adevarul este altul fratilor . Totul tine de genetic in culturism . Daca muschii tai sunt facuti sa creasca atunci ei vor creste indiferent de cit , cum si cind te vei antrena , hranii , odihnii . Sfaturile din reviste sunt menite doar sa te tina legat pe tine cel care nu ai rezultate ( ADICA CEI 99 % DIN CEI CARE TRAG DE FIARE ) de industria numita culturism . Adica sa continui sa platesti abonament la sala , sa cumperi fel si fel de suplimente alimentare , sa cumperi reviste etc . Naspa situatie , este ?

    • Adevarul este ca bati campii cu gratie. Are si mostenirea genetica rolul ei, insa orice practicant de culturism stie ca antrenamentul, hrana si odihna sunt esentiale… Unii crestem mai repede in masa musculara, altii mai lent, insa fara antrenament, hrana, inclusiv suplimente si odihna, muschiul nu va creste niciodata.

      • de acord total cu ce ai spus alex…..si eu sunt de parere ca geneticul joaca un rol important in orice sport nu numai in culturism…dar sunt de parere ca un genetic incredibil nu este suficient pentru a avea succes in sport..trebuie munca…disciplina…..odihna….alimentatie si suplimentatie corespunzatoare 🙂

    • no offense Burlacu Dragos, dar cred ca tu postezi din plictiseala.Si raspunsul la intrebarea ta e:Nu este!!!
      scuzati offtopicul

    • Burlacu Dragos, eu cred ca tu ori esti tare frustrat de nereusita ta in culturism, ori nu ai practicat sportul asta niciodata :)))
      Prietene… Daca m-as fi luat dupa geneticul meu, as fi fost acum acelasi uscat de om cu o greutate de 50 de kg la varsta de 23 de ani… Dar pentru ca am lucrat din greu la sala de forta si mi-am respectat si programul de odihna si mesele, acum (dupa 2 ani de zile) am o grutate de 72 de kg, 38 circumferinta bratului (nu 28 ca la inceput), si piept, spate, umeri, picioare, tot ce vrei… Intradevar nu sunt un tip foarte masiv, pt ca nu am cum in doar doi ani, dar totusi… e un progres de care sunt ff multumit.
      Asa ca „dupa parerea mea si a altor specialisti” (vb unui prieten) :))) se poate nene…probabil ca am dezavantaje fata de unul cu genetic bun, dar tot arati mai bine decat majoritatea prietenilor tai…

    • adevarat,in timpul sarcinii, in embrion se dezvolta un genom, care poate avea ori o sarcina, ori alta. adica ori vei avea genetic niște muschi mai mari, sau care tind sa crească mai repede, ori, genetic vei fii capabil sabsuporti mai bine oboseala, alergi mai bine, mai mult, in consecinta, poti face fata mai bine in cazul unui infarct. binenteles, culturistul poate alerga si el bn, iar alergatorul, sa facă muschi. totul tine de vointa, si mai putin de ceea ce mănânci. conteaza cat mananci. si sa nu te lasi bătut

  • Articol excelent, dar repetitiv(exceptand partea cu myostatina, dar si aceea este pt cei top 10 culturisti din lume, asa ca….)…..aceste lucruri se repeta in majoritatea revistelor de culturism, se schimba doar autorii si pozele de pe prima pagina.
    Pt Dragos : Te inseli amarnic in privinta geneticului, acesta iti ofera posibilitati, nu certitudini, dar ai foarte mare dreptate referitor la industria din jurul culturismului, care ne minte constant. Exceptand unele produse, care sunt putine, sunt de parere ca majoritatea sunt inutile.

    Iar ca si o concluzie oribila , culturismul inseamna sali de fitze, multi bani pe suplimente, multi bani pe testosteron si alti hormoni, multi multi bani => good business!!!

  • Vad pe aici tot felul de profesori doctori……….care dau sfaturi care mai de care mai aiuristice.
    Este un articol si atat.
    Ca este o industrie sunt de acord, ca sunt sali de fite sunt iarasi de acord, ca unii dau multi bani pe suplimente etc inasa nu vad de ce trebuie sa cumperi asemene suplimente, de ce trebuie neaparat sa mergi la sali de fite sau ca genetic unii sunt inzestrati de mama natura.
    Sfatul meu este sa practicati orice sport ,inot, fotbal, handbal, box, culturism etc decat sa stati in fata televizorului sau calculatorului cu punga de cipsuri si pagharul de cola.
    Exista sali de cartier cu preturi rezonabile si fara fite, suplimente foarte bune, nu trebuie decat sa sti sa citesti atat, iar treaba cu mostenirea genetica ……eu unul va spun doar atat: sunt multi care s-au nascut inzestrati de natura ,adica foarte bine dotati genetic -talentati si au murit sperante.
    Mergeti la sala, stadion, bazin etc si faceti miscare pentru ca daca ma uit in jur( Romania trezeste-te), nu mai vorbesc despre programa scolara a unor licee unde sportul lipseste cu desavarsire, am ajuns un popor unde oamenii se nasc obositi si tristi.

  • asaaaa.deci concluziaaaa.cum footbalul e in stransa legatura cu mingea,asa CULTURISMUL e in stransa legatura cu suplimentele nutritive,odihna,antrenament etc,bla bla.ce ar fi sa apara un nene intr o zi care sa zica ”mingea nu are legatura cu footbalul”,mi se pare absurd si pe cat de absurd atat de penibil..lumeee articolul se refera strict la CULTURISM nu la o iubire de o vara referitor la ”trasul de fiare”asa ca nu are rost sa se posteze ,e bine,nu e bine,ar fi bine.cert este ca ,acest sport la nivel de performanta e strans in legatura cuuuuuuuu..suplimentele nutritive.va salut..o zi buna..articolul e ok

  • si inca ceva referitor la genetic….ARNOLD.ganditi va la numele asta,ARNOLD,nimeni nu si l imagina pe arnold mr olimpia…mai ales ca inainte de a practica acest sport avea unele probleme locomotorii si nici nu avea cine stie ce fizic sa garanteze acest lucru..asa ca..never say never ”Champions aren´t made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them – a desire, a dream, a vision”

  • Buna!Intrebarea mea este,cum as putea masura gramele de proteine pe care le utlizez intr-o zi,de ex:4 OUA SI 150G piept pui.Exista site unde toate astea pot fi masurate?Din text reiese ca oxidul nitric scade cresterea in masa?atunci de ce multi o cumpara pentru acest lucru!

    • Aveti aici tabele care contin principalele alimente si compozitia lor nutrutiva.
      Oxidul Nitric nu scade masa musculara.

  • Ce parere aveti de produsul pt masa msculara numt Probolan50? l-a folosit careva?Am citit multe chestii faine despre ele pe sit-urile din strainatate si ma gandeam ca poate l-a folosit carev adintre voi!
    Multumesc!

  • Salut!
    Eu l-am folosit timp de 2 luni si sunt multumit de el. Produsul e ok, nu are substante chimice sau substante care sa fie interzise in competitiile sportive. E un testosteron booster. Acum vezi si tu, te mai documentezi si iei o decizie cand esti absolut sigur ca vrei sa iei produsul ala!

  • Azi am luat si eu probolanu asta care cica creste testosteronu si rezisti mai mult in timpul exercitiilor.
    Sper sa nu fie povesti si chiar sa functioneze!

  • Probolan ? Halal nume de supliment, l-au luat dupa Parabolan, care e un steroid androgenic anabolizant.

    Daca doriti un testo-booster eficient cu ingrediente dovedite care functioneaza, adus din state, imi puteti da un mail la [email protected] Eu sunt primul si singurul care a adus acest produs in Romania (nici prin Europa nu-l gasiti).

  • Salut, as dori si eu cateva sfaturi daca se poate.Am 20 de ani, 186cm, 70kg si fac sala de aproximativ 3-4 luni.Sunt printre „norocosii” cu metabolism lent (cresc foarte greu in masa) si depun o munca extrem de grea pentru a creste in masa.Nu ma dedic in totalitate acestui stil de viata si nu vreau sa par arogant fata de cei care au renuntat la stilul lor de viata pentru a dobandi un corp de invidiat insa daca s-ar putea sa ma sfatuiasca cineva la o dieta naturala pe care as putea sa o urmez.Nu doresc sa iau niciun fel de praf/pastile/proteine/shakeuri etc etc etc etc.Vreau sa fiu cat mai natural.
    Vicii :
    fumator de la 13 ani (nu e ceva ce pot usor lasa in spate),
    consum alcool foarte rar (n-am mai consumat de aproximativ 2 luni).
    mananc orice inafara de fastfooduri.

    • alexx,nu e rau ce vrei sa incerci,dar e foarte greu spre imposibil,dat fiind faptul ca esti ectomorf(metabolism rapid,nu lent,adica arzi repede)
      ce trebuie sa faci e sa-ti structurezi un program de antrenament pentru 3-4 zile/saptamana si sa incerci sa mananci la fiecare 2-4 ore.cu timpul va deveni o obisnuinta,fara sa sacrifici mare lucru,poate doar putin din timpul tau pentru a manca mai des.trebuie sa dormi mai mult si neaparat sa incerci sa te lasi de fumat.spor

  • Antrenament,nutritie,refacere,genetic,suplimente-in ordinea asta sunt dupa Yates componentele din care rezulta un fizic gen culturist.Cu explicatia ca daca stai pe canapea toata ziua,cu o alimentatie perfecta si cu un genetic exceptional nu se va intampla nimic;dar cu antrenament inteligent vei obtine rezultate-chiar daca modeste si cu o dieta defecitara sau cu un genetic slab.
    Sigur,daca scopul e sa obtii rezultate in competii rolul geneticului si al suplimentatiei creste fiindca te vei confrunta cu tipi dotati genetic si financiar.Asa cum un un tip de 165 nu va fi niciodata campion la basket sau la inot,un tip ingust in umeri,cu insertii musculare inalte,si fara multe fibre musculare din nastere nu va fi niciodata in stare sa-si construiasca o cariera din culturism.Va fi poate Mister Cocenii din Vale daca isi sacrifica banii,timpul si sanatatea in acest scop dar intrebarea e daca se merita.

  • Salut..cineva care se pricepe la anatomie, la muschi si la puterea lor de refacere, am 18 ani si fac de 7 luni sala cu suplimente, am folosit programul clasic: luni:piept,triceps marti:picioare,abdomen.joi:spate,biceps.vineri:umeri trapez. Problema e ca m-am cam saturat de programul asta am inceput sa ma ingras, nu mai pun la fel de bine masa musculara,am ramas la aceleasi masuri de o luna sii..in plus am impresia ca ma ingrass..adica de la solduri:93-acu am 95 si la talie de la 78-81..coapse 55-57 – si la inceput am renuntat la exercitiile de picioare..ma rog acu imi doresc un piept mai masiv, exercitii mai intense si forta…asa ca mi-am schimbat programul, ma rog ii unul dupa capu meu,si m-am hotarat sa bag de 2 ori pe spatamana piept-odata partea de sus, si odata de jos si centru…adica Luni-nu pot sa fac……marti-piept(partea superioara) si umeri. miercuri-biceps,triceps ,vineri-spate-trapez,sambata-piept(partea inferioara si centrala-adica banca simpla. precizez ca la mine febra la piept tine cel mai mult,adica 3 zile, si am citit pe un site ca poti sa faci piept intens daca faci putine exercitii da folositoare. oricum vreau sa imi spuneti sa nu ma pun sa fac o prostie…

    • Buna, Sergio! Iata un program care te-ar putea ajuta:
      Marti – piept, umeri, triceps. faci 8 repetari pe serie la piept (6 serii), umeri (4 serii),
      triceps (4 serii), cu greutati mari si 15 repetari pe serie la spate (3
      serii) si biceps (3 serii).
      Joi – picioare.
      Sambata – spate, biceps, abdomen, piept, triceps. Faci 8 repetari pe serie la spate (6 serii), biceps (4 serii),
      abdomen (4 serii), cu greutati mari si 15 repetari pe serie la piept (3
      serii) si triceps (3 serii).
      Alege exercitii de baza pentrut seriile cu 8 repetari si exercitii de izolare pentru cele de 15 rep.

  • Intru la alimentara : Buna ziua! Acid alfalipoic aveti?…dati-mi si mie de 30 de lei va rog!
    ….e bun articolul..insa unele informatii trebuiesc clarificate…

  • Buna.articolul este excelent.EU nu sunt de parere ca fara un genetic bun nu poti deveni un campion national,PROSTI.SA va spun povestea mea, am 33 de ani 185 si 105kg la data de 17-11-2013,dar in 1-02-2013 cantaream 120kg gras cu burta mare .Muncesc in strainatate si am auzit ca in orasul unde locuiesc este un culturist cunoscut care pregateste sportivi sa faca performanta.Si mi-am facut o programare si am discutat cu el de un plan de dieta antrenament suplimente,si cum am scris mai in sus de la 120kg am ajuns la 105kg pentru mine este o VICTORIE in lupta cu grasimea.Ce vreau sa se ieie in seama ca daca mergem la un profesionist drumul catre corpul dorit este mult mai scurt asta va asigur.Si lasati SCUZELE ca nu am genetic,ca nu pun masa musculara usor ETC.Multi dintre voi care scriu eu cred ca sunteti mai tineri decat mine si aveti avantajul ca inca mai aveti destul timp sa cresteti in masa musculara numai sa aveti RABDARE.ASA CA SFATUL MEU ESTE SA NERGETI LA UN PROFESIONIST SI SA FACETI TOT CE VA ZICE EL ASA CA LA CARTE SI REZULTATELE NU O SA INTARZIE SA APARA.asa ca nu va ramane decat sa faceti tot ca la carte ca acesta nu este un sport ESTE UN STIL DE VIATA.SALUTARI SI NUMAI BINE SPER CA NU AM SUPARAT PE NIMENI.trageti tare.

  • Am si eu o intrebare. Eu pot sa mananc ca un spart si tot nu ma ingras, este ceva genetic. Deseori mananc de 4ori pe zi si nu pun un gram. Intrebarea mea este, daca am asa metabolism si nu imi fac probleme pentru ca o sa ma ingras sau alte alea, mai are rost sa tin cont de cum mananc si ce mananc in timpul exerciitilor?

    • Buna, Vlad. Daca tot ce iti doresti este tonifierea si mentinerea, atunci nu trebuie sa-ti faci griji. Daca, in schimb, vrei sa cresti in greutate, atunci trebuie sa mananci des si variat. Mult succes 🙂

  • Salut, dle Bolborici ce mi-ati recomanda la piept sa lucrez? sunt un ecto cu pieptu deficitar si nuj cate ex, serii si ce ex ar da rezultate, va rog ajutor. Sunt si incepator.

    • Buna, Rby 🙂 Iti recomand sa faci exercitiul: impins din culcat cu haltera, 5 serii a 10 repetari. Mult succes!

  • sall! m-ar interesa si p mine niste pareri din partea cunoscatorilor.. m-am apucat de sala de curand ce e drept nu sunt la prima incercare, si vreau o proteina care sa dea roade nu sunt slab si nici gras, sunt bine, cu putina burtica..:D care sa meraga si cu creatina ceva care sa se vada rezultate.. multumesc anticipat!

  • Nenea Bolbo ! De ce nu le spui baietilor adevarul ? Niciodata nu vei creste fara steroizi ! Dumneata, nea Bolbo, nu faci decat sa promovezi rahaturi de suplimente marca Redis (nu ca altele ar fi mai breze). Baieti, luati aminte: antrenati-va fara a exegera cu greutatile, cresteti intensitatea prin alte metode (superserii, viteza de executie), mancati echilibrat (nu exagerati cu proteinele), evitati alcoolul pe cat posibil, iar in ceea ce priveste suplimentele, singurele dovedite a fi eficiente sunt creatina si zerul. Fiti destepti si nu puneti „botul” la vrajeli !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate